Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Champagne en Bourgogne worden werelderfgoed ! Ook Cava (Sp) industrie krijgen een Europese label !

Gepost op 09/07/2015 om 10:32 door Carl in de rubriek algemeen.

Champagne en Bourgogne behoren officieel tot Unesco werelderfgoed.


De Champagne kurken ploften voorbije zondag toen Frankrijk te horen kreeg dat zowel Champagne als een stuk van Bourgogne vanaf nu behoren tot het Unesco werelderfgoed.

Het culturele orgaan van de UN besloten Champagne tot het Unesco werelderfgoed te betrekken vanwege de historische wijngaarden, de kelders en de Champagne huizen die de mousserende wijn maken. Men bleek vooral onder de indruk van de wijngaarden van Hautvillers, waar volgens de legende de monnik Dom Perignon de méthode champenoise uitvond en de grote Avenue de Champagne in Épernay, het hart van de Champagne industrie.

Unesco werelderfgoed, ook Bourgogne wint

Maar Frankrijk mag dubbel feest vieren, want ook de wijngaarden van Bourgogne werden opgenomen tot het Unesco werelderfgoed.

In Bourgogne was Unesco vol lof over de unieke wijngaarden van Côte de Nuits en de Côte de Beaune ten zuiden van Dijon, waar men een van de beste rode wijnen ter wereld produceert.

De Franse president, François Hollande, zei dat de awards 'een teken van internationale herkenning zijn van het uitzonderlijk erfgoed van deze regio's en toont de diversiteit en de energie van deze streken, die de rijkdom van ons land zijn '.


Ook Cava industrie , krijgt van Europa een boost : de super Cava !

Net voor de vakantie, zijn de Europese wetten goedgekeurd betreffende de wijnndustrie in Europa.

Officieel bezit de Cava, de oorsprongsbenaming Consejo Regulador, maar daar komt nu een nieuwe label.


Cava is een Spaanse mousserende wijn, die vooral geproduceerd wordt in de Penedèsstreek, een wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië (Spanje). Ook in Arragon en de Rioja wordt cava gemaakt.

Wijnen met de kwaliteitsaanduiding 'Cava' bestaan traditioneel uit een mengsel van het sap van drie inheemse druivenrassen: xarello, macabeo en parellada (ofschoon er soms ook andere rassen gebruikt worden, volgens de methode van de tweede gisting van minstens negen maanden op de fles (método tradicional)). Deze methode is te vergelijken met de méthode traditionnelle. Om die reden wordt cava wel eens "Spaanse Champagne" genoemd, maar dit is wijnkundig gezien fout, aangezien enkel schuimwijn afkomstig uit de Champagnestreek de naam Champagne mag dragen. Vergelijk: men spreekt ook niet van bijvoorbeeld "Spaanse Elzaswijn". Eén van de condities voor de toetreding van Spanje tot de Europese Unie was het verwijderen van alle termen die tot verwarring met de beschermde Franse Champagne konden leiden. Een wet en een toezichthoudende commissie waken sinds november 1991 over de constante kwaliteit van de cava. Een echte cava is aan de vierpuntige ster onderop de kurk te herkennen. Daarnaast kan cava ook nog een denominació d'origen (oorsprongsbenaming) krijgen, als hij in een welomschreven streek gemaakt wordt.

Europees nieuwe richtlijnen

De bijzonderste maatregelen gaan naar Noord-Spanje met een erkenning van een nieuwe label voor de Cava-industrie.

Cava de Paraje Calificado' is nu officieel goedgekeurd.

De bodegas waren al langer vragende partij, om de belabberde mousserende wijnen en de faam van Cava te verdedigen. Naast een ernstig lastenboek, die hiervoor in aanmerking komt, zijn er voor het ogenblik maar een 5 tal Bodegas die zullen voldoen in de eerste jaren.

Deze kelders zijn zelfs nog niet op de markt in ons land. De roemrijke namen ook nog niet. Dit heeft vele wijnbouwers doen schrikken- anderen trekken zich daar niet van aan. Verkopen !

Lastenboek

De productie per hl/ha is daar een voorbeeld van. Naast de verplichte
rustperiode voor verkoop in de kelder van de flessen, die zelfs tot 3 jaar gaan. Nog straffer dan in de Champagne-regio dus. (15 maanden)

De drie traditionele Spaanse rassen : xarel.lo, macabeo en parellada zullen ook behouden blijven. Daar nu grote aanplanting van chardonnay en pinot noir gebeuren, voelen de Fransen nattigheid. Zij zijn het die daar ook een stokje hebben tussengestoken. Hun klimaat is beter, maar de krijt- en kalkondergronden zijn in Champagne hoger.

Wat wij hierover denken is duidelijk. Wie was de ontdekker van de samenstelling van rassen en Champagne-cuvée ? Frankrijk toch ? Maar de Cava industrie, kan het nu ook hard spelen : de super Cava. Lange lagering is ook piepkleine speldbubbels- goed gerijpt. Klaar voor consumptie. De naam en faam van kwaliteit 'CAVA de Paraje Calificado'. Een oorsprongsbenaming. Wedden, dat sommige wijnbouwers creatief zullen worden om nieuwe labels uit te vinden, om dit te omzeilen ? Sommigen illen dat niet. Cava zal dan een andere naam krijgen, maar dit is nog gevoelig. Of, gaat men productief ook het beste product maken volgends de normen? Zo ver gaan we het niet drijven : Crémant d'Espanje , het zou mogen, de bescherming van Crémant is er niet! Is zelf een Luxemburgse ontdekking, niet Frankrijk! Weeral vergaderingen voor Europees Parlement. Maar Spanjaarden zijn slimmer dan dat. Zullen we vervolgen. Deca Juli 2015 .

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese