Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Verkeerstekens in de wijngaarden ?

Gepost op 05/09/2012 om 02:55 door Carl in de rubriek algemeen.

Is het nog niet opgevallen in de wijngaarden met hoge heuvelruggen dat gele hooggeplaatste verkeers driehoeken middenin de percelen staan ? Meestal hebben ze ook een cijfer of een code op de borden. Waarom is dit ? Eveneens 'fleurige' rozen sieren de wijngaarden, dit heeft ook een doel. Bij een toevallige ontmoeting met een wijnbouwer, zal hij het u duidelijk maken : pour combattre les maladies cryptogamiques (l' oidium , le mildiou et le botrytis , qui attaquent la vigne et réduisent la production.


Rozen hebben goede informatie voor ziektes

Wilde kleinbloemige rozen zijn gevoelig voor ziektes en o.a witte schimmel - vooral na flinke regenbuien en daarop terug warmte van de zonnestralen. Een dagelijks bezoek van de wijnbouwers is dan ook aangeraden en dit doen ze ook. Ze krijgen ook veel persoonlijke gegevens per telefoon / fax over de weerberichten waarop ze een abonnement bezitten. Bij het aanplanten van een wijngaard planten ze dicht bij de wijnstokken rozen. Bij de minste voortekens van ziektes , handelen ze onmiddelijk om te gaan sproeien of spuiten. Het is niet alleen mooi, de kleuren van de rozen met een groen veld wijnstokken zijn mooie prentkaarten.


Plantafstanden

Ook voor het aanplanten houden de wijnboeren rekening met de plantafstanden van hun druivelaars. Reken ongeveer een meter tussen twee stokken, want zijn ze niet concurenten met elkaar om voedsel te zoeken. Tussen de rangen rekent men 1,5 tot 2 meter, zodat hun tractor er tussen kan. Gras zaaien is een goede regeling, zo moeten de wortels van de druivelaars dieper gaan - ook onkruidverdelging en zware regenval kan veel helpen om op een groene mat te rijden. Reglementair moet men ook alle voorschriften volgen volgens de plaatselijke A.O.C. productie voorschriften.


Verkeersborden

Op hoge heuvelruggen is het spuiten van percelen vooral het werk van 'loonwerkers' met een helicopter. De verkeerstekens met codes duiden de percelen aan, ook de rassen, die kunnen verschillen van producten. Het is onbegonnen werk dit handmatig te doen, vooral op stijle wanden en rangen.DECA Sept 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese