Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Italiaanse rode- & witte druivensoorten

Gepost op 19/03/2014 om 15:21 door Carl in de rubriek algemeen.

De drie rode druivensoorten in Italië -Barbera in het noorden, Sangiovese in Midden-Italië en Negroamaro in het zuiden - produceren niet alleen de beste wijnen, maar bleken door de eeuwen heen betrouwbare bronnen voor grote hoeveelheden wijn.

Sangiovese

Sangiovese is de meest verbouwde rode druivensoort in Italië. Hij kan wijnen van wereldklasse produceren, met een gemiddelde tot volle body, met zachte, korrelige tannines en aardse smaken van kruiden, vanille en bittere kers. De twee beroemste creaties zijn Chianti Classico en Brunello di Montalcino.

Barbera

Barbera is het best in Piemonte en kan wijnen opleveren met een volle body en vol zoete vruchten en smaken van rode bessen, specerijen en houtrook. Het is een van de meest verbouwde rode druiven van Italië. In het noorden zorgt het voor veel alledaagse wijn. In de Italiaanse versie van Popeye drinkt de vader van de held gigantische hoeveelheden Barbera. Twee versies van de wijn zijn Barbera d'Alba en Barbera d'Asti.

Negroamaro


Megroamaro (letterlijk 'zwart bitter') produceert wijnen, vaak assemblagewijnen, met een diepe kleur, geconcentreerde tannines en volle smaken van bittere kers, zoethout en zwarte bessen. Hij wordt op grote schaal verbouwd in het zuiden, met name Puglia. Het beste resultaat is Salice Salentino


Witte rassenNet zoals bij de rode druivensoorten, leveren de meest verbouwde witte soorten in Italië niet de beste wijnen. Dit geldt met name voor Trebbiano. Er zijn veel regionale soorten, die een interessante witte wijnen produceren , zowel droog als zoet .

Trebbiano

Trebbiano (of Ugni Blanc) is de meest verbouwde witte druivensoort in Italië. Het is een onopvallende druif die veel droge, wat flauwe wijn oplevert en doorgaans wordt gemengd. Hij wordt toegevoegd aan witte wijnen uit Toscane, Lazio en Romagna. De druif Trebbiano d'Abruzzo is iets andere soort. Twee van de beste wijnen die uit deze soort worden gemaakt zijn Trebbiano di Romagna en Trebbiano d' Abruzzo.

Cortese

Cortese is hoogstaande druivensoort, die witte wijnen met volle body produceert, met smaken van pruim, limoen en mineralen. Cortese wordt in een groot deel van Noord-Italië verbouwd, van Piemonte tot de Veneto. De beste wijnen die de soort voortbrengt zijn misschien die uit de Gavi DOCG in Piemonte.

Greco Bianco

Greco Bianco is een oude witte druivensoort die naar verluidt in Italië werd geintroduceerd door Griekse kolonisten. Hij wordt verbouwd in het zuiden, voornamelijk in Campania. De beroemste wijnen ervan , Greco di Tufo , is een droge witte wijn met veel body, een diepe kleur en opmerkelijke smaken van peer, perzik en gedroogde kruiden.

Te onthouden: Classico is de oorspronkelijke productiezone binnen een DOC(G)-regio

Fermentazionale naturale is wijn waarbij 'bubbels' zijn geproduceerd door fermentatie in tank of fles.

Superiore: gewoonlijk gebruikt bij DOC(G)-wijnen met een hoger alcoholpercentage-geen aanduiding van kwaliteit.

Cantina : wijnmakerij

Deca Maart ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese