Italiaanse rode- & witte druivensoorten Gepost op 19/03/2014 om 15:21 door Carl in de rubriek algemeen. De drie rode druivensoorten in Italië -Barbera in het noorden, Sangiovese in Midden-Italië en Negroamaro in het zuiden - produceren niet alleen de beste wijnen, maar bleken door de eeuwen heen betrouwbare bronnen voor grote hoeveelheden wijn.
Net zoals bij de rode druivensoorten, leveren de meest verbouwde witte soorten in Italië niet de beste wijnen. Dit geldt met name voor Trebbiano. Er zijn veel regionale soorten, die een interessante witte wijnen produceren , zowel droog als zoet . Trebbiano Trebbiano (of Ugni Blanc) is de meest verbouwde witte druivensoort in Italië. Het is een onopvallende druif die veel droge, wat flauwe wijn oplevert en doorgaans wordt gemengd. Hij wordt toegevoegd aan witte wijnen uit Toscane, Lazio en Romagna. De druif Trebbiano d'Abruzzo is iets andere soort. Twee van de beste wijnen die uit deze soort worden gemaakt zijn Trebbiano di Romagna en Trebbiano d' Abruzzo. Cortese Cortese is hoogstaande druivensoort, die witte wijnen met volle body produceert, met smaken van pruim, limoen en mineralen. Cortese wordt in een groot deel van Noord-Italië verbouwd, van Piemonte tot de Veneto. De beste wijnen die de soort voortbrengt zijn misschien die uit de Gavi DOCG in Piemonte. Greco Bianco Greco Bianco is een oude witte druivensoort die naar verluidt in Italië werd geintroduceerd door Griekse kolonisten. Hij wordt verbouwd in het zuiden, voornamelijk in Campania. De beroemste wijnen ervan , Greco di Tufo , is een droge witte wijn met veel body, een diepe kleur en opmerkelijke smaken van peer, perzik en gedroogde kruiden. Te onthouden: Classico is de oorspronkelijke productiezone binnen een DOC(G)-regio Fermentazionale naturale is wijn waarbij 'bubbels' zijn geproduceerd door fermentatie in tank of fles. Superiore: gewoonlijk gebruikt bij DOC(G)-wijnen met een hoger alcoholpercentage-geen aanduiding van kwaliteit. Cantina : wijnmakerij Deca Maart © Copyright 2009 Wijnton.Be |