Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Nog meer ' APOTHEKERIJ ' op een wijnfles !

Gepost op 21/01/2012 om 15:02 door Carl in de rubriek algemeen.

Een wijnfles begint stilaan een siroopfles van de pillendraaier te gelijken- allerhande symbolen, waarschuwingen komen op het etiket (verplichtend) van een wijnfles. De symbolen volgen elkaar op, straks ook algebra formules zoals op een limo-of colafles? Moet ook de voedingswaarde per 100 ml voor energie, eiwitten, koolhydraten en vetten toegevoegd worden en al dan niet het zout-zuur-suikergehalte ? Europa beslist ......


De eerste primeurflessen oogst 2010 komen eraan , met de nieuwe waarschuwingen op het etiket : Limiet Alcohol ( in het frans-engels vertaald) - een groot symbool met een wijnglas met de toegelaten alcohol voor de autobestuurder straks strafbaar dit te overschrijden. (10 cl)

We veronderstellen voor een culinair gezinsgebruik thuis voor het middag- of
avondmaal dit helemaal niet van tel is, indien men niet gaat overdrijven.
En toch ...een verwittigd man is er twee waard !







Zwangerschap (symbool) : Medisch kan het gebruik van té veel alcohol voor een zwangere vrouw en de foëtus geen stralende geboorte voorspellen met goede rezultaten - dagelijks te veel alcohol te verbruiken, laten we het daarmee eens zijn.

Van de organisators 'Megavino ' of Foires-du-vins ontvingen we nog nieuws van snelle geboortes, bij een proeverij van honderden mogelijkse standjes en zwangere vrouwen, die een éénvoudige keuze raadplegen. Is het ook niet toegelaten , een flinke babyborrel bij de geboorte van een flinke boy of girl ?










Recubelsymbool : flessen in waarborg -statiegeld of niet - het symbool van uw supermarkt of wijnhandelaar kan je bijna altijd terugvinden. Recycleren een goede zaak.







Bevat sulfiet ( verplichte vermelding)
is wereldwijd een verplichting - en toch is er verwarring- het is geen gif - maar een ontsmettingsmiddel , helemaal niet te vergelijken met cocaïne, coffïene of kinine , maar wel een vermelding voor gevoelige gebruikers. De zekerheid van al zou sulfiet giftig zijn , is nog niet bewezen. Sulfiet is tevens een bewaringsmiddel en tevens werkzaam om gistingen stop te zetten. En wat met bio - natuurlijke wijnen ? Laat dit een leugentje voor bestwil zijn, dit niet te vermelden , de kleinschaligheid van gebruik is te miniem te vermelden. Wijnen zonder sulfiet hebben een snelle verbruik nodig - het stopzetten van gisten, en welke middelen gebruikt men dan wel ?


ALCOHOLGEHALTE : de vermelding is ook verplichtend - hou er mogelijks rekening mede dat een 0,5 % mag toegevoegd worden bij een onvolledige nagisting. Een te hoge alcoholgehalte 14-14,5 % zal geen goede evenwicht alcohol-fruitigheid bevatten. We raden het echt niet aan.







Nog meer apothekerij ?

Europa wil nog meer : ook tarwe, ei- melk en het gebruik ervan voor het klaren, filteren van de wijnen en de contacten zou men willen verplicht te vermelden voor gevoelige gebruikers. De wetgeving is hetvolgende : 1 Januari 2011 zal het verplicht zijn de allergenen gediriveerd van eieren , melk en granen te vermelden !
Eerdaags zal men het merken, de flessen in botteling 2011








En wat met de schuimers ? Moet dan ook nog de vermelding ' KOOLZUURHOUDEND' gas op het etiket toegevoegd worden ?

*Wijnen bevatten ook zuren en suikers - moet dit ook in gr worden vermeld ? Europa laat het echt niet zo ver komen -wijn is geen siroop van de pillendraaien. Laat de heilzaamheid van de wijnen , de pret niet bederven ! Proost alvast .


DECA AUG. 2011 copyricht rechten WIJNTON.BE

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Vorige Reacties:

Reactie van: Karel Van Can op 26/02/2012 om 11:37

Lijkt inderdaad allemaal overdreven. Anderzijds is het natuurlijk ook zo dat de meeste wijnen veraf staan van het gegiste druivensap waarmee ze gedefinieerd worden en indien men toelaat dat suiker, sulfiet, extra gist, houtschilfers,enz. worden toegevoegd, dan kan men er niet streng genoeg op toezien. Spijtig dat, hetgeen de wijnamateur nog meer aanbelangt, nl. de gebruikte druivenrassen en de gerechten waarbij de wijn past, er zo zeldzaam op voorkomen!
Karel

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese