Het rijpen van wijnen op hout Gepost op 20/10/2010 om 18:28 door Carl in de rubriek algemeen. Wanneer we het hebben over Barriques, zal je ons onmiddelijk begrijpen. Een al te groot deel van de smaak van moderne witte wijnen wordt toegevoegd in de vorm van eikenhout: hetzij door rijping en/of gisting in houten vaten (hoe nieuwer het vat, hoe groter de invloed. Nieuwe eikenhouten vaten zijn duur , ze worden vooral gebruikt voor wijnen met de inherente kwaliteit om op fles te rijpen. Laat dit een correkte handeling zijn. Frans eikenhout is klassiek en het prijzigst, vooral uit de Allier, de beroemde bossen van Tronçais, Bourgondië, Vogezen, Nevers en Limoges. Smaak en invloeden kunnen dan nog veranderd worden door bij de bouw van het vat de binnenkant meer of minder te schroeien of 'toasten'. Of dit ook een eerlijkheid verdiend, laten we aan u over. (eveneens bij rijpings van wiskey's gebruikt) Amerikaans hout heeft een zeer sterk vanillearoma, en de wijnen zijn zachter. Om het neutraler te verkrijgen zijn Baltisch eiken hout beter. Wijnen veranderen met hout , - zuiverheid bewaren, een mening van u, graag een reactie . DECA Augustus 2010 Copyright 2009 Wijnton.Be |