Welke zijn nu de beste wijnen bij oesters ? Gepost op 01/12/2016 om 20:33 door Carl in de rubriek algemeen. De feestdagen staan terug aan de deur, en dan zijn culinaire gerechten zekerlijk in trek. Aperitieven met bruisende wijnen, stille wijnen, het kan allemaal, en wat dacht u van oesters te nemen? Een ziltige, zoute delicatesse uit de zee, die stukken beter zijn dan de vele toastjes met bladerdeeg en allerhande vullingen. Men moet na het aperitieven nog steeds honger hebben, en soms loopt het echt verkeerd. Zelfs olijven, chips, zoutige en andere smaken maken echt het proef/eetgenot nefast. Vis is uiterst licht verteerbaar en zelfs gezond. Serveer het zonder de koekjes of naturel met een takje dille, peterselie en zekerlijk taboe voor sauzen. Oesters zijn dan een andere keuze, en dit zal nog feestelijker zijn. Open ze op voorhand, vers en met een knijp citrus en daar gaat uw feestelijke aperitief en maaltijd. Je kan ze ook warm opdienen, maar steeds hetzelfde, blijf ze weinig mogelijk af met sauzen en room.
Bereidingswijzen Oesters in gelei Oesters in witte wijngelei op broodcroutons Oesters volgens Lucullus Oesters op Russische wijze Oesters met Ravigotesaus Oesters à la meuniére Oesters kirkpatrick Oesters met mornaysaus Oestercocktail Oestersaus Oyster Rockefeller **** Franse oesters hebben een totaal andere smaak, hebben ook andere vormen zoals de platte, creuses van Oléon. Bereidingen Wil je dan toch met enige kookkunst de oesters bereiden, dan kan het met een koude indoppeling met wijnen zoals de MUSCADET druivenrassen, Gros Plant (***** topper) uit de kust Loire. Edelzwiker uit Elzas of de Luxemburgste Pinot Blanc zal wonderen doen. Ze bezitten de natuurlijke acides voor een heilzame oester. Alles naturel, dan is de begeleiding een ferme boost. De flessen zin fruitig en het culinaire zal volgen. SPAANSE TOP SPECIALITEIT Maar ook Spanje zal met de kuststreek in het zuiden, wonderbare culinaire hoogstaande lekkernijen bezorgen van hun wijnen aldaar. - Xeres uit Sevilla met lichte nootachtige, iodése mineralen. En de topper is Manzanilla Xeres, een wijn lichtjes geoxideerd met fruitige, citrus. Het smaakt naar sherry, en goed geparfumeerd. Dit is e wijten aan de crayeuse marmerstukken aan de baai. Ook de Spaanse Moscadel uit deze streek, is een wereldtopper voor uw oesters. Andere mogelijkheden Frankrijk/Duitsland Elzas Riesling Kabinett Argentinië : Torrentes. Frankrijk : Crozes Hermitage blanc, Chablis, Menetou Salon of op basis van Sauvignon blanc. - Aanraders zijn eveneens het druivenras romorantin in de hoek regio van Cheverny of een goede sauvignon uit Sancerre. - Fraîcheur kan ook uit Bordeaux : les blancs de Bordeaux, 'Entre deux Mers, u Blayais (druivenras ugni blanc)). Vissoorten en witte wijnen algemeen uit Bergerac zijn ook niet te vergeten. -Voor onze professionelen onder ons, zou ik ook JURA aanbevelen. Zekerlijk met hun chardonnay. En de CHAMPAGNES... Uiteraard zijn deze bruisende wijnen een topper voor oesters, maar het moet echter niet. Wanneer je onze keuze zult goed in acht nemen, zal je eveneens veel culinair genot ervan beleven. Kan je dit met een specialiteit blanc de blancs dan geven wij nog een beter resultaat met uitsluitend chardonnay. De Cava's zijn hier echt niet van pas. Neem dan liever Crémants met chardonnay o.a. ONZE GROTE TOPPER Chablis 1er cru Montée de Tonnerre 2008 van Sébastien Christophe - een wijnbouwer die al meer dan 15 jaar beroemd is voor zijn oesterwijn. Je zal er wel een 20 euro voor betalen, maar het zal de moeite lonen. Hij is in gans Frankrijk wereldberoemd voor geworden. Oesters zijn gezond ! Oesters bevatten boordevol voedingsstoffen en mineralen - vooral zink - omega 3 en een bron van vitamienen B12. DECA NOV 16 Copyright 2009 Wijnton.Be |