Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

8 ste Wijnfeesten Kemmel 2014 : pletsbui laat wijnliefhebbers niet schrikken - een prof. verslag !

Gepost op 25/08/2014 om 10:26 door Carl in de rubriek algemeen.

Wijnton.be stuurde een professioneel nieuwe medewerker, wegens afwezigheid en dubbel opdracht van onze eindredacteur , die dit event niet kon meebeleven. We hebben dan ook de inrichters, alle wijnboeren , op de hoogte gebracht van onze nieuwe vertegenwoordiging . Onze keuze viel bij een trouwe lidmaatschap van het éérste uur van onze blog en degustatie medewerker : Heer Harrie Verkamer . Een groot talent, die met een scherp op de snede, alles van dichtbij volgde. Wij wensen alle surfers, bloggers, lezers met deze schrijfstijl opmaak en verslag, een sappig moment - een algemeen beeld van de voorbije wijnfeesten op Kemmel. Dank vanwege onze redactieploeg, aan de Heer Harrie Verkamer, dit delicaat verslag professioneel voor alle wijnliefhebbers te bezorgen. Wij wensen U, een tof moment met onze medewerker.

Deca eindredactie

Wijnfeesten Kemmel - Heuvelland (West-Vlaanderen) 15 augustus 2014. Harrie Verkamer

De Heuvellandse wijnboeren zijn een begrip geworden en ieder jaar op 15 augustus staan ze allen broederlijk naast elkaar in Kemmel.

Het was opnieuw op de koppen lopen tijdens de 8e editie van de Heuvellandse wijnfeesten in het mooie decor van het Warandepark. Na twee ferme plensbuien in de ochtend was kort na de middag de zon van de partij en samen met de vele standhouders die ons met open armen ontvingen, stond dit garant voor een supergezellige namiddag. De afwezigen hadden zoals gewoonlijk weer eens ongelijk.

Het is voor ons proefgezelschap uit Ieper en omstreken telkens spannend om te ontdekken of de aanwezige wijnboeren met hun recente jaargang zichzelf kunnen overtreffen en de bezoeker overtuigen met een goed glas wijn.

Want wat is een lekker glas wijn? Ik kan het niet beter verwoorden dan José Lemahieu, van de vereniging Vlaamse Sommeliers, in de FOCUS-WTV reportage op de vooravond van het event 'Een lekker glas wijn is: als je goesting hebt naar een tweede glas!' (bekijk hier het volledig fragment www.focus-wtv.be/video/wijnbouw-heuvelland-zit-de-lift )



Gewapend met een feestglas (getekend 'Vintage Heuvelland, wijnfeesten ') en 8 bonnetjes voor amper 9,5 €, stapten wij langs het Kasteel in het Warande park richting de wijnbouwers en hun nieuwe oogsten. Verschillende standhouders hadden meer dan één wijn in de aanbieding en gelukkig konden wij voor het bedrag van 1 of 2 € ook de extra wijntjes degusteren.

De wijnbouwers uit Heuvelland en omstreken

Er waren deze keer 8 wijnboeren uit Heuvelland en omstreken aanwezig en er stonden bijna uitsluitend wijntjes van oogstjaar 2013 op de proeftafel. Hieronder volgt een kort verslag van de wijndomeinen en van onze impressies van hun wijnen.

Voor de wijndomeinen met een eigen website zijn wij iets bondiger dan degenen zonder digitaal platform.


Bovenaan ons blad stond Wijngoed Monteberg (www.monteberg.be : 7 ha), het domein van de peetvader van de Heuvellandse wijnbouw Jean-Pierre Six. Ondertussen weten wij dat Jean-Pierre met pensioen is en hij de fakkel heeft doorgegeven aan zijn zoon Ward en ook dochter Katrien is in de zaak gestapt. Wie kon ooit vermoeden dat 18 jaar na zijn eerste aanplant van een 500-tal wijnstokken op de Monteberg het wijnbedrijf zo groot zou worden?

Achter de proeftafel schonk Jean-Pierre (Pensioen) Welk pensioen? Volgens mij zijn wijnbouwers zo gedreven dat zij eigenlijk nooit op pensioen gaan; ok, wat kalmer aan: JA; maar pensioen: NEE) ons 2 wijntjes in:

WIJN 1: Wit, 2013, 95% Pinot Gris, 5% Müller-Thurgau (aangename neus, heel veel citrus in de mond met net iets te veel strakke zuren; wellicht nog te jong om een correct oordeel te vormen)

WIJN 2 : Wit, 'Cuvée 65', Solaris, Siegerebe, Müller-Thurgau (Deze droge witte wijn is fruitig en floraal in de neus, wat exotisch fruit - passievrucht, ook wat kruidigheid in de mond en aangename afdronk. Bij herproeven een zweem van zoet wit fruit),

*Cuvée 65 werd speciaal gemaakt omdat Jean Pierre dit jaar 65 werd en met 'pensioen' gaat, in flesjes van 50cl.

Daarna lieten wij ons glaasje vollopen bij de 'buren' uit Komen van Vignoble La Ferme Bleu (www.lecluse.be : 2 ha) . Johan Lécluse heeft 700 wijnstokken met alleen Müller-Thurgau gecommercialiseerd als Vin de Pays des Jardins de Wallonie. Het terroir is grondgebied Komen of Franstalig grondgebied van ons land, net over de grens. We proefden hier 2 jaargangen:

WIJN 3: Wit, 2013, La Ferme Bleu: 100% Müller-Thurgau (fris en fruitig, mooie zuren, aangenaam in de mond maar iets minder aromatisch dan wijn 2)

WIJN 4: Wit, 2010, La Ferme Bleu: 100% Müller-Thurgau (wat veroudering in de neus, mooie aanzet, maar vooral in de mond viel het evenwicht wat tegen en de veroudering kon je niet ontkennen, wat voor ons betekent dat je de witte wijnen best in de eerste 2 jaren consumeert).

Het volgende bonnetje hebben wij afgegeven aan Peter Dael van wijndomein Koudekot (www.koudekot.be ; 0.52 ha). De wijngaard ligt op wandelafstand van het beroemde Folkfestival Dranouter. We proefden 2 rosé wijntjes (de witte appelwijn lieten wij links liggen); die worden via directe persing en maceratie gemaakt, zonder al te lang schilcontact.

WIJN 5: Rosé sec, 2013, 100% Regent (aanvankelijk gesloten neus, nadien hints van rabarber en frambozen, best aangename en lekker frisse wijn).

WIJN 6: Rosé demi-sec, 2013, 100% Regent (voor de liefhebbers van het genre, maar deze demi-sec kon ons niet echt overtuigen)

Tussenin werden wij kortstondig geplaagd door een regenbui maar zonder erg en al vlug begeleidde de zon ons opnieuw richting de volgende proeftafel van Domaine La Bicoque (2.5 ha) uit Bas-Warneton. Deze wijngaard is gelegen op een zuidhelling die met het nabijgelegen meer een perfect microklimaat bewerkstelligt. Zijn aanplant omvat 650 stokken Pinot Gris, Chardonnay, Dornfelder, Regent en Pinot Noir.

WIJN 7: Wit, 2013, 65% Pinot Gris, 35% Chardonnay (weinig kleur, beetje citrus & kruidig in de neus, aanvankelijk in de aanzet proef je duidelijk de aanwezigheid van de chardonnay, wat ananas, veel zuren en een korte afdronk; eens een 2e keer geproefd kon deze wijn de verwachtingen niet inlossen) Dan moest Wijnhoeve d'Hellekapelle (www.dhellekapelle.be ; 1 ha) maar voor beterschap zorgen. De druivenranken bevinden zich op een boogscheut van het toprestaurant In De Wulf van Kobe Desramault, een believer van de Heuvellandse wijnen en dit heeft alles te maken met zijn niet-aflatende drang naar verse, natuurlijke en lokale producten. Terug naar de topic van de dag, de 4 volgende wijntjes.

WIJN 8: Mousserend, N/A, Méthode traditionelle, Chardonnay, Pinot Noir (mooie pareling, fris en fruitig, vooral appeltjes, goede afdronk, mist wat complexiteit)

WIJN 9: Wit, 2013, 2/3e Pinot Noir – wit gevinifieerd, 1/3e Chardonnay (vrij gesloten in de neus, in mond mooie zuren en zacht en rond)

WIJN 10: Rosé, 2013, 'Pinot Rosé', 100% Pinot Noir (Mooie kleur, kruidig aroma in de neus, wat framboos ook. In de mond, fris jong fruit en aangenaam zachte zuren)

WIJN 11: Rood, 2013, 100% Pinot Noir (mooi licht kersenrode kleur, fruitig in de neus, wat kruidigheid ook, zacht versmolten in de mond; mocht misschien was frisser geserveerd worden)

Voor ons proefgezelschap toch zeker dé verrassing van de namiddag. Wat Michel Dehem en Carine Suffis hier na amper 4 jaar (eerste aanplant dateert van 2009) in ons glas tovert is vrij straf. Toegegeven, het zijn allemaal wijnen die nog wat structuur en finesse missen, maar als zijn wijnstokken wat wijzer worden en de wijngaarden gevrijwaard worden van allerhande plagen of ziektes, dan horen wij zeker nog van deze wijnmaker.







Het zesde tentje werd geanimeerd door de familie Decadt en Bacquaert, respectievelijk van wijngaard De Zavelaar en Entre-Deux-Monts. De Zavelaar (www.bellini-beauty.be/zavelaar.html ; 1 ha), genoemd naar de heuvelrug waarop ze ligt, is een jonge Vlaamse wijngaard gelegen in de vallei van de 'Scherpenberg' langs de Dikkebusseweg. De wijngaard is ontstaan in 2010 door een unieke samenwerking tussen houthandelaar Stefaan Decadt uit Vlamertinge en wijnbouwer Martin Bacquaert van het wijndomein Entre-Deux-Monts uit Westouter.

De naam 'Zavelaar' komt van 'zavel' of grof zand, in een ijzerhoudende zanderige bodem.

WIJN 12: Wit, 2013, 100% Pinot Gris (groene schijn, in de neus vrij aromatisch en wat exotisch fruit; in de mond toch een brede structuur, met veel zuren maar toch evenwichtig & elegant; je proeft zeker het potentieel in deze wijn)

Martin Bacquaert (www.entre-deux-monts.be ; 12 ha), niet langer meer de jongste wijnbouwer van het land, is ondertussen de grootste wijnbouwer uit de regio en zijn assortiment bevat vele cuvées, helaas veelal beperkt op voorraad.

Met zijn stille wijn(en) zijn wij ondertussen vertrouwd en op de proeftafel stonden uitsluitend mousserende wijnen.

WIJN 13: Mousserend, N/A, 'Zientje' - Méthode Tradtionelle, gemaakt van druiven (kerner), appelen (jonagold, golden en elstar) en vlierbessensiroop (voor de liefhebbers van het genre, maar wij verkiezen duidelijk de volgende wijn)

WIJN 14: Mousserend, N/A, 'Bacquaert Brut' - Méthode Tradtionelle, 100% chardonnay (sterke pareling, aangenaam aroma, in de mond wat pompelmoesbitter en veel zuren, wijn met goede fraîcheur)


Naast zijn klassieke Wiscoutre en Wiscoutre Rosé heeft Bacquaert dus 4 mousserende wijnen in het aanbod, sommige weliswaar beperkt beschikbaar. Is dit een trend? Waarom komt het dat Belgische wijnbouwers meer en meer de kaart van mousserende wijnen trekken? Eerder dit jaar verwoordde Dirk-Antoon Samyn (tijdens het 2e event 'De wijnronde' http://wijnronde.be/ ) het als volgt:







* Wijnbouwers maken grotendeels schuimwijn uit opportunisme: uitbreiding/vervolledigen van het gamma, wat leidt tot meer-verkoop.

* Klein deel van de wijnbouwers wijzigen hierdoor hun visie, met 'learning curve' en wijzigen ook de wijngaard

* Miniem deel van de wijnbouwers doen het uit overtuiging; doelbewust vanaf de start!

Als wij kijken bij onze wijnvrienden aan de overkant van het kanaal, dan zijn de Sparkling Wines uit Engeland al langer een echte hype. Enkele regio's daar hebben identieke kalkrijke terroirs als die in de Champagnestreek en het is dan ook niet verwonderlijk dat geregeld Engelse mousserende topcuvées champagnes het nakijken geven.

Wie weet kunnen de Belgische mousserende wijnen in de toekomst de strijd aangaan met buitenlandse pareltjes (e.g. Franse crémants).

De voorlaatste halte was die bij het Wijngoed De Vallei, uit Westouter (1,2 ha). Daar hebben Jacques en Annie Gruson sinds 2010 maar liefst 1.230 stokken aangeplant met Pinot Noir, Chardonnay, Auxerrois, Pinot Gris, Ortega, Siergerrebe en Dornfelder, op de zandleemgrond met lichte helling gericht naar het westen, gelegen op de zuidflank in het dal van het dorp.

WIJN 15: Wit, 2013, 100% auxerrois (fris, fruitig, complex-loos en vrij korte afdronk)

WIJN 16: Rosé, 2013, Pinot Noir, Pinot Gris, Ortega, Siegerebe (ook hier aangenaam fruitig maar iets minder fraîcheur dan de witte wijn)

WIJN 17: Rood, 2013, 100% Pinot Noir (heel licht intens van kleur, fruitig in de neus en in de mond zachte kruiden met een klein bittertje)

Tot slot proefden wij de rode wijn van Peter Vandamme van Wijngoed Klein Rijselhoek (www.kleinrijselhoek.be ; 1 ha), de wijnbouwer van de reportage (zie bovenaan verslag).

Peter is dé verdediger van natuurwijnen, wat een ferme uitdaging is in dit noordelijk klimaat. Hij verbouwt resistente rassen op een milieuvriendelijke manier.

WIJN 18: Rood, 2013, 80% Regent, 20% Cabernet Cortis (diep kersenrood, tamelijk aromatisch in de neus, met donker fruit en veel kruidigheid, de aanzet is sappig kruidig, maar de zweem van zoetigheid is wat storend; wij konden ons precies niet van de indruk ontdoen dat de 2012 van vorig jaar net iets meer evenwichtig was).

Conclusie geproefde wijnen


Uit de geproefde wijnen zijn duidelijk bepaalde kenmerken van de Heuvellandse wijnen en omstreken vooral in wit herkenbaar: aroma van fruit, bloemetjes en in de mond veel zuren en fraîcheur. De uitdagingen voor de wijnboeren zijn de volgende: het evenwicht bewaren (zuren moeten aangenaam blijven), een vrij mooie structuur bewerkstelligen en toch een redelijke afdronk, m.a.w. je moet verlangen naar een tweede glas.

De kwaliteit van de wijnen was zeker aanvaardbaar, met hier en daar verrassing maar om nu te zeggen dat wij absolute toppers geproefd hebben, is dan ook weer overdreven. Wellicht zijn die wijnen al lang uitverkocht of niet meer beschikbaar, of zijn die nog in wording en hebben wij, samen met de wijnranken, nog enkele jaren geduld nodig.

Verder blijkt ook dat wijnbouw hier vooral wordt gedreven door passie. Vooraleer meer wijnbouwers overschakelen naar een full-time job, moeten wellicht volgende vraagstukken beantwoord worden: Heeft Belgische wijn een eigenheid? Een eigen stijl? Hebben de commerciële factoren (kostprijs vs beschikbaarheid) de juiste verhouding?

De toekomst zal het uitwijzen.



Streekproducten

Op weg naar de masterclass om 17u, was er nog even tijd om de innerlijke mens te versterken aan de vele lekkere culinaire standjes, de éne al meer hoogstaand dan de andere, maar was het nu een barbecueworst of een lekker gekruide scampi, het publiek genoot ervan als ware zomerfestivalgangers. Er waren zelfs voor de eerste keer truffels te proeven, gemaakt met een vulling van Vinesse wijn, de zoete wijn van het wijndomein Monteberg.

Chocolatier Olivier Verleders uit Loker doopte zijn truffels onder naam 'de Heuvellandse bergstenen', geïnspireerd door het ijzerzandsteen die vroeger in Heuvelland werd ontgonnen (binnenkort alle informatie op www.joiedechocolat.be )


Masterclass Heuvellandse wijnen

Als afsluiter van de namiddag konden wij deelnemen aan de Masterclass over Heuvellandse wijn. Aan de hand van een mooi verzorgde slide-show namen José Lemahieu en Erik Desmarets ons mee in hun verhaal over Belgische en vooral Heuvellandse wijnbouw. Daarin maakten wij kennis met de verschillende herkomstbenamingen, het lokale klimaat en de typische bodem van zandleem met ijzerzandsteen alsook met het eigen karakter en smaakpatroon van de lokale wijnen. Tot slot degusteerden wij samen een 3-tal wijnen (wit, rood, mousserend), die hierboven al kort werden besproken. Met 74 deelnemers op 80 beschikbare plaatsen was deze masterclass zeker een meer dan geslaagd initiatief en alvast een meerwaarde voor de wijnfeesten. Proficiat

Op naar de volgende uitgave 15 augustus 2015 .


Harrie Verkamer © for Wijnton.be © Augustus 2014 - copy's en verspreidingen zonder toelating verboden.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese