Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Een Zalig en gelukkig Kerst- Oogst- & Nieuwjaar 2015 ! Wijnton.be speciale editie + FILM Trailers !

Gepost op 19/12/2014 om 10:01 door Carl in de rubriek algemeen.

Onze wensen voor de komende feestdagen: Kerst- en Nieuwjaar! Welkom voor het 6 de oogstjaar 2015 met Wijnton.be - de grootste blog/site van Vlaanderen voor wijnliefhebbers, hobbyisten, en (komende) Sommeliers.







Een nieuwjaarsbrief van onze redactie






Ode aan de druivelaar ! Het vitis Vinefera ras dat de bessen- en druivenmateriaal levert voor de wijnen. Maar onze feestvreugde is voor dit nieuw oogstjaar dubbel voor deze plant. Drukkerij Strobbe uit Izegem (Roeselare), viert dit jaar zijn 100 ste editie van de scheurkalender : de druivelaar. 'Pluk de dag' - een West-Vlaamse traditie en erfgoed, die voor het eerst verscheen in 1915 bij tienduizend gezinnen in de woonkamer. De dagelijkse rituelen voor het bekijken van de datum, dag (heilige), zon- en maanstanden, het seizoen. Het 'blaadje' trekken van de scheurkalender, het omdraaien en lezen ...het mopje van de dag, praktisch weetje, toeristische tip, en dan verdwijnt in de prullenmand. Gefeliciteerd voor het bedrijf en de 'bedenking' van bekende Vlamingen, schrijvers, dichters zoals Guido Gezelle (1830-1899), die eraan meehielpen. Geen mooier idee voor de naam van deze scheurkalender.

De druivelaar voor de wijnliefhebbers bezit een langer leven van oorsprong : duizenden jaren voor de jaartelling van Christus- telkens met een nieuw oogstjaar en leven. Een goed glas wijn : het eindproduct van de wijnstok ,natuur en de hulp van de wijnbouwer. We leven in een digitale- electronische tijdperk en dit is onze taak : informeren van alle wijnlanden, terroirs, regio's. Degusteren, onderzoeken, raadplegen en opmaken in proefnota's. De vruchten verdienen onze aandacht voor het hoogste certificaat van dranken : Master Class proeverij in onze keuken en Bourgondisch leven. Is dit hoogmoed ? Mag dan een cuvée 'prestige' of Grand Premier Cu genaamd worden ? Toch wel ...er waren heuvelruggen en moeilijke omstandigheden voor de 'vendages'. De voedingsbodem was anders. De druivelaar stond een vol seizoen in de zon - we decoreren de fles met een 'millisimé'.

Het gaat goed bij onze Vlaamse- buitenlandse wijnbouwers - onze handelaars en bedrijven - de supermarkten. Betrouwbare cijfers verwijzen naar meer dan 34,5 miljard flessen of bijna 6 flessen per aardbolbewoner. Het effect in een ganse drankenhandel van economisch belang van iedere Staat. Ons land is een zeer grote doorkruis centra geworden met een uitstekende ligging van de E.G. De jaarlijkse wijnsalon MEGAVINO bewees het dit jaar nogmaals : de voorstelling van nieuwe landen die zich voorstellen en een doorverkoper zoeken. Vietnam, Turkije, Kaapverdie, Roemenië, Zuid- en Oost Europa... en kunnen we binnenkort een Chinees paviljoen verwachten? De V.S. en Australie zijn er al lang vertegenwoordigd.

2014, enkele schandalen terug in Italie van fraudes voor belabberde wijnen een etiket te bezorgen van beroemde flessen - mag dit uiteindelijk eens gedaan zijn ! Het is zinloos geworden, de waarheid zit in het proeven.

Hagelstormen
Bourgogne heeft zeer veel hagelstormen gekend en de oogst 2014 is zeer klein. Sommige wijnbouwers verloren alles.

Goed Nieuws : Voor de bubbelliefhebbers is er een nieuwe appellation : Crémant de Savoie, en is de 8 ste regio in Frankrijk die deze wettelijkheid bezit.



Kurkprobleem:
komt nog zelden voor, een goede hygiëne is dan ook uiterst noodzakelijk. Schroefdoppen kennen een status quo, de scheikundige geperste harde geperste kurken- die ten andere alle sommelier opendoeners breken- krijgen geen succes meer. De wijnbouwers krijgen veel ongemakken hiervan. Een natuurkurk blijft een natuurgetrouwe fleswaarde behouden.

Restauratie, tavernes en cafés : hoe is het nog altijd mogelijk, dat een flessenwinst 300 % bedraagt op een wijnkaart. De zorg in de kelder van een restaurant is toch minder geweest dan de wijnbouwer, plukker en eigenaar. Schenkrecht : ook voor mineraal water? Een- twee-driesterren restaurants pakken al uit met 5 of 8 gangenmenu- stel je eens voor de gepaste wijn erbij. Nu al zit ook deze sector in moeilijkheden - het verkoop per glas wijn komt eraan. Ik hoop dat de volgende verbruiker een glas ontvangt van een nieuwe fles. Al even slecht in de cafés, zelden een goed glas wijn en de kostprijs duurder dan een specialiteit van bieren. Er bestaan buitengewone landwijnen met beroemde rassen- laat de cliënten genieten : kwaliteit en kostprijs.








Sulfites : terug staat de discutie open voor het al dan niet gebruik in de flessen. Persoonlijk sta ik achter het minimum gehalte van 50 tot 60 microgrammes per liter SO2 totaal i.p.v. 100-120 microgrammes/liter. Men kan er niet onderuit om 3 redenen bij 'fermation malolactique' : hygiëne, bewaarcapasiteit, en stopzetten van gistingen. Bio-en natuurwijnen inbegrepen.

Leg mij dat echt eens uit, met meldingen op folders van bio-natuur
eigendommen van 30,50,80 Ha, hoe men dit aanpakt ? Deze bedrijven bezoeken is al de scheikundige
poederdozen zien staan voor versnelde ontbindingen van pulp tot sappen. Olalaa! Zelfs een minumum aan sulfites zijn toegelaten voor het bekomen van een Bio-label. Zekerlijk akkoord dat bio-natuurwijnen lekkerder zijn - maar ook de bewaardatum zie ik graag vermeld op de flessen- terugname bij einddatum.
Wijnen die blijven gisten (restgassen) of bubbelen heb ik geen bezwaar. (nagisten) Maar wie is daar mee akkoord ? Spuiten met vergif moet verboden worden - laat de industie een goed concept vinden voor ziektes. Restistente rassen aanpassen ?






De inkt van mijn pen is bijna op, en laat u allen genieten van een goed glas wijn bij de feestdagen. Dat genot kunnen ze niet afnemen.
Prognose 2015 ?

Wijnen zullen duur worden- na Regering Elio Di Rupo die tweemaal in 6 maanden taxen invoerden, is de melk bij de kat gezet. Regering Michel 1, voorziet eveneens een volgende tax. Nu 20 % en de richting gaat naar 25%. De streepgrens van onder de 10 euro- toch al 400 Bfr. voor een A.O.C status zal tot het verleden behoren. Gelukkig zijn er nog de supermarkten die met hun inkopers in het buitenland goede deals kunnen afsluiten. Een keuze zal zich opdringen landwijnen of Vin Pays D'Oc aan te schaffen, die helemaal niet moeten onderdoen voor hun grote broers. Feestwijnen met gekende namen zullen nog enkel op tafel komen bij feestdagen, en als het budget dit toelaat- sommige wijnbouwers verloren alles bij hagel. Men betaald niet graag veel geld voor wijnen- Champagnes voelen dit duidelijk, ook Chateuneufs, Saint-Emilions, Chablis-regio's. Er zijn alternatieven beschikbaar, en zekerlijk van Oost-Europa en nieuwe wereldlanden. Ook cooperaties spelen een belangrijke rol om kostprijzen te drukken. Maar terug zal de 10 eurogrens voor een goede fles noodzakelijk zijn. Druivenrassen zijn hier erg belangrijk. Ik kijk bijzonder naar de Rhoneregio en hun kruidige rode wijnen- Nieuw Zeeland voor hun witte wijnen. De markt evolueert, en het is onze taak dit voor u te volgen. Wij zullen dit nauw in de gaten houden.
Hoop doet leven , wij wensen u veel succes bij uw zoektochten bij de handelaars - ga naar hun proeverijen en proef ze ! Wat je zelf als goed aanvaard, is nog steeds de referentie voor uw feestmaaltijden. Na de Nieuwjaar periode zijn er goede goedkope kelderresten te vinden en dit maakt alles goed voor een knorrend verblijf van uw flessen bij de komende feestdagen 2015. Good luck !


Bezit ik nog een persoonlijk probleem met mijn 'patroonheilige' - de Griekse (wijn) God 'Bachus' : volgens mytes en legendes kwam ik te weten dat hij twee keer zou
geboren zijn. Kom nu nog dat tegen ! Er is een persoonlijk aanpassing gebeurd : Dionysos als 'God van de wijnstok.' Eind goed al goed : 2015 HET JAAR VAN DE WIJNSTOK.

Vineuze groeten, en onze dank voor uw bezoek !

Vinum et musica laetificant cor !

Carl Devriese
Enologist- oeno-vinologie, wijndeskundige - eindredactie en topmaster Wijnton.be


Technische productie, de crew



© Wijnton.be



Belgische Wijnen
Heuvelland West-Vlaanderen Domein Entre-deux-Monts Westouter (Ieper)
* Optimale opties : geluid + full scherm. Veel surfgenot !








Beste Belgische wijn 2014

Bij Schorpion uit Vliermaal in Limburg maken ze enkel schuimwijnen volgens de Méthode traditionelle.

Wilfried Schorpion en zijn broer verbouwen een zuidflank in Vliermaal. Op deze helling kweken ze chardonnay, pinot noir en pinot blanc voor hun schuimwijnen.

De mousserende wijnen van Schorpion zijn ondertussen uitgegroeid tot een begrip in de Belgische wijnwereld.



Belgische wetgeving

Belgie is door de Europese Unie officieel als wijnproducerend land erkent en heeft vier Gecontroleerde Oorsprongsbenamimgen - GOB genoemd.
Deze regio's beheersen : Haspengouw, Heuvelland, Hageland, Cotes de Sambe et Meuse (besluit Waalse regering)

Daarnaast kent men een wijn classificatie toe : V.Q.P.R.D. of Vin de Qualité produit dans une region déterminée. (landwijn)

Mousserende wijnen : ook voor deze stijlen zijn Ministeriele besluiten nodig en reeds verkregen voor de 4 regio's . Ieder wijnbouwer moet zich zelf nog registreren. Zo zal u op het etiket Vlaamse mousserende wijn terugvinden - op de Waalse regio de franstalige label.

Er is reeds een erkende wijngaard in Antwerpen (2014) , eveneens in Gent - bij meerdere wijngaarden kan men een verzoek indienen voor een oorsprongsbenaming.


De Belgische wijnbouwers / wijngaarden



-Aldeneyck Vlaamse Landwijn Wijnbouwer Karel Henckens 7 ha wijngronden.

-Chateau Bon Baron GOB Cotes-de-Sambre et Meuse Wijnbouwster Jeanette van der Steen 16 ha wijngronden

-Clos d'Opleeuw GOB Haspengouw Wijnbouwer Peter Colemont 1 ha wijngrond

-Domein Cruzberg Vlaamse landwijn Wijnbouwer Eugene Ernens 2,2 ha wijngrond

-Domein Der Kluizen Vlaamse landwijn Wijnbouwer Herman Troch 2 ha wijngrond

-Domein Dorrebeek Vlaamse landwijn Wijnbouwer Eric De Koekelaere 2 ha wijngond.

-Domein Eikenvat Vlaamse landwijn Wijnbouwer Gust Bertels 1 ha wijngrond

-Entre-deux-Monts GOB Heuvelland Wijnbouwer Martin Bacquaert 13,5 ha wijngrond

-Genoels - Elderen GOB Haspengouw Wijnbouwster Joyce Van Rennes 25 ha wijngrond

-Domein Hagelander GOB Hageland (RILLAAR) Wijnbouwer Rik Daens 5 ha wijngrond

-Wijndomein Hoenshof GOB Hapengouw Wijnbouwer Gislain Houben 3 ha wijngrond

-Domein Kapitelberg Vlaamse Landwijn Wijnbouwer Karel Willekens 4 ha wijngrond

-Domein Kluisberg GOB Hageland GOB wijnbouwer Jos Van Laer 3,5 ha wijngrond

-Domein Mari Vlaamse landwijn (verdere gegevens niet binnengekomen)

-Domein Meerdael GOB Hageland Wijnbouwer Paul Vleminckx 8 ha wijngrond
erkenning als Vlaamse Mousserende kwaliteitswijn

-Wijngoed Monteberg GOB Heuvelland Wijnbouwers familie Six - 7 ha wijngrond

-Domein Pietershof Vlaamse landwijn wijnbouwer Piet Akkermans 2 ha wijngrond

-Domein Ry d'Argent Cotes de Sambre et Meuse Wijnbouwer Jean-Francois Baele 5 ha wijngrond.

-Domein Schorpeon GOB Haspengouw 2 ha wijngrond

-Domein Thorn Vlaamse landwijn Wijnbouwer Harry Vorselen 5 ha wijngrond

-Domein Vidaigne GOB Heuvelland Wijnbouwer Herman Schotte

-Vignoble des Agaises Vin de pays des jardin de Wallonië Wijnbouwer Raymond Leroy 18 ha wijngronden

-Domein Waes (Gent) Wijnbouwer Lodewijk Waes 1 ha

-Zilver Cruys GOB Heuvelland Wijnbouwer Filip Decroix 2,1 ha wijngrond

-Wijngoed GOB Heuvelland Koudekot wijnbouwer Peter Dael

-Wijnhoeve/Restaurant GOB Heuvelland d'Hellekapelle eigenaar onbekend

-Wijngoed De Zavelaar GOB Heuvelland Eigenaars : Martin Backaert /Stefaan Decadt

-Wijngoed De Vallei GOB Heuvelland Wijnbouwer Jacques Gruson

-Wijngoed klein Rijselgoed GOB Heuvelland Peter Vandamme

-Restaurant / Wijngaard Convent (in vereffening)

BIJNA ALLE WIJNEN ZIJN TE KOOP BIJ BELGIAEN WINES Kapelstraat 3 9120 MELSELE www.belgiaenwines.be



Het grootste wijnkasteel in Belgie



Tussen Tongeren en Maastricht, langs de oude romeinse heirbaan, in de gemeente Riemst ligt het enige wijnkasteel van België. Niet per toeval, aangezien de Romeinen reeds wijngaarden hadden in deze streek.

In 1990 heeft de familie van Rennes de eeuwenoude wijncultuur weer doen herleven. Sindsdien is de wijndruif in dit mooie landschap rondom het kasteel van Genoels-Elderen weer helemaal terug.


Wijnkasteel Genoels-Elderen is met 22 hectaren wijngaarden het grootste wijndomein in het land en verwelkomt jaarlijks 15000 bezoekers. Deskundige gidsen leiden U door het park, de wijngaarden, de rozentuin, de stokerij, het pershuis en 13de eeuwse wijnkelders.
Maak van uw bezoek een dag in Limburg. Geniet van specialiteiten in nabije restaurants en bezoek bezienswaardigheden in de omgeving.







































Van Rallypiloot tot de beste Belgische wijnbouwer in het buitenland (Fr) en de beste rode wijnen ter Wereld ! Dirk Vermeersch Domaine Leplan. Verkrijgbaar in alle Provincies en handelaars.









Dirk Vermeersch is sinds 2000 eigenaar van Domaine Le Plan, een wijndomein in Suze-La-Rousse in de zuidelijke Rhônevallei.Dirk is een voormalig professionele rally- en autopiloot; hij reed als eerste Vlaming in 1982 de einduitslag van Parijs-Dakar, werd in 1983 Belgisch Kampioen Rally, behaalde podia in de 24u races van Francorchamps, en won verschillende andere wedstrijden. Een auto-ongeval maakte een abrupt einde aan zijn carrière. Als volledige autodidact stichtte Dirk vanuit het niets de wijnmakerij LePlan-Vermeersch, met een volledig nieuwe stijl van wijn, etiketten en marketing. Al hun wijnen worden met heel de familie op biologische, kleinschalige en artisanale lanier gevinifieerd in inox gistingstanks.

De rijping daarentegen gebeurt op eiken vaten voor een minimum periode van 12 maanden. Een winnende combinatie van moderne techniek en traditie. Robert Parker beschouwt hem nu al als een van de grootste in zijn appellatie! Hij gaat biologisch tewerk op de wijngaarden. Alles gebeurt met de hand en met veel respect voor traditionele technieken, voor de druif en het terroir. In 2001 werd Dirks wijn meteen enthousiast onthaald en won hij zelfs een aantal nationale en internationale prijzen. Zijn "gewone" reeks wijnen onder het "Classic" label zijn gewoon goed, maar wat hij maakt onder de reeks "GT" is absoluut super! Van etiket tot kurk ademt de wijn trouwens nog steeds de sfeer van het F1-circuit uit.


Voor W.VLaanderen : verkrijgbaar bij Feys -Vanacker te Brugge. Allerhande prijsklasses. Dit moet je echt eens op tafel zetten met een goed culinair gerecht. Werkelijk wereldklasse ! Altijd persoonlijk in mijn kelder aanwezig ! Steeds op MEGAVINO aanwezig ! Succes Dirk !



Feestvreugde met mousserende wijnen


We gaan terug naar de hoogtepunten van feestdagen : Kerstmis en Nieuwjaar.

Mousserende wijnen zijn uiterst geschikt om de feesttafel te starten.
Niet alleen zijn de uiterst droge (BRUT-BRUT NATURE - BRUT ZERO)= minst suiker aanwezig - de beste keuze voor DEMI SEC - SEC - de aanwezige zuren in de bruisende wijnen zijn uiterst heilzaam. Naast de hongergevoel, zijn nog goede eigenschappen van directe opname in de bloedbaan na 1/4 uur. Medici raden mousserende wijnen aan voor opening van aderen en goede bloedverkeer van het hart. De keuzes zijn gigantisch :

-Champagne
-Crémant
-Blanquette de Limoux
-Vin Mousseux
-Cava
-Processo (It)
-Sprankling wine
-Sekt (Duitsland - Hongarije)

De Keuzes van de grote huizen Champagne :


LE MAITRE DE CEREMONIE

Ruinart -Louis Roederer - Veuve Clicquot - Moët & Chandon - Duval Leroy - Taittinger - Mumm - Dom Perignon - Rothschild , Piper- Heidsieck , - Perrier-Jouët - Deutz - Pommery - Krug - Mercier - Canard Duchêne - Nicolas Feuillatte - Laurent-Perrier -Castelane - Bollinger - Vranken - Charles Lafitte .


DE BACHUS - KOELWETTEN voor wijnen


We degusteren wijnen veel te koud of te warm. De reden hiervoor is dat de confortmogelijkheden erop zijn vooruitgegaan. Wijnen zijn complexe dranken en geen snobisme komt hier van pas. Voor enkele euro's kan je een wijnthermometer kopen, veel degustatiegenot zal je terugkrijgen. We helpen jullie voor een fijn degustatiegenot. Wijnmakers (boeren) hebben zelf een balans en harmonie gevinifieerd en daarom kijk op het etiket of er een schenktemperatuur is gemeld.


DE TABEL






Rode wijnen

-Licht fruitige wijnen 14-16 ° C

-Krachtige rode wijnen 16-18 ° C

-Grote, dure wijnen kunnen hogere temperaturen aan (max 20° C)


Rosé

Beste koeling : 6-10 ° C

Mousserende wijnen :

Champagne , Cava, Zuid Afrikaanse Vonkelwijn, Duitse Sekt, Crémants, Prosesso : 6-10 ° C


witte wijnen

-Complexe droge wijnen 10-14 ° C

-Licht witte droge wijnen 8-10 ° C

-Zoete witte wijnen 6-8 ° C

-Complexe zoete wijnen 8-10 ° C

Wijnen bevatten : fruit, zuren, restsuikers, tannines, dit verstoren door te warm of te koud opdienen zal onverbiddelijk nefaste gevolgen meebrengen.


De wijnen bij uw gerechten.

Nog steeds is Bordeaux een populaire regio, om wijnen bij een gerecht te plaatsen. Uw tafelgenoten enige informatie te bezorgen, voor de opening van de flessen, brengt al nieuwsgierigheid. Voor alle Wijnton.be Sommeliers een fijne opfrissing.

Noord-Oosten

-Blaye
-Blaye Cotes de Bordeaux (wit en rood)
-Bourg (wit en rood)
-Cotes de Blays (wit)
-Cote de Bourg (wit en rood)






Oosten

-Canon Franc
-Cstillon Cotes de Bordeaux
-Francs Cotes de Bordeaux (wit, rood, rosé)
-Fronsac (ontdek rode vruchten-braambessen-blauwe violet)
-Lalande-de-Pomerol
-Lussac Saint-Emilion
-Montagne Saint Emilion
-Pomerol (ontdek rode vruchten,braambessen , blauwe violetten)- bevatten veel Merlotsappen.
-Puiseguin Saint Emilion (idem)
-Saint Emilion (ontdek rode vruchten, braambessen, blauwe violet) (idem)
-Saint Emilion Grand Cru (idem)
-Saint Georges Saint Emilion (idem)

Noord Westen

-Haut Médoc
-Listrac- Médoc
-Margeaux
-Médoc (zwarte vruchten-kruiden-leder)
-Moulis
-Pauillac
-Saint-Estéphe
-Saint-Julien






Zuid Westen

-Barsac (wit)
-Cérons (wit)
-Graves (wit-rood) (zwarte vruchten-kruiden-leder)
-Graves Superieures
-Pessac-léognan (wit en rood) (zwarte vruchten, kruiden, leder)
-Sauternes (wit)

ZUID Oosten

-Bordeaux Haut-Benauge (wit-rood-rosé)
-Cadillac (wit)
-Cadillac Cotes de Bordeaux
-Cotes de Bordeaux - Saint Macaire (wit rood)
-Entre-deux-Mers (wit)
-Entre-deux-Mers Haut Benauge (wit)
-Graves de Vayres (wit-rood-rosé)
-Laupiac (wit-rood-rosé)
-Premieres Cotes-de-Bordeaux (wit)
-Sainte Croix-du-Mont (wit)
-Sainte Foy Bordeaux (wit,rood-rosé)







60 appellations d'Origine Controlée
Bijzonderste stromen of rivieren : Garonne, Dordogne.

Crémant

Witte wijnen : meestal droog op basis van Sauvignon Blanc : fris, pittig, aroma's van citrus, exotisch fruit en witte bloemen. Drink ze jong - ouder zullen ze een complex karakter en kracht bezorgen.

Culinair : aperitief , bij zeevruchten, fruitdesserten , gebak met chocolade.

Droge witte wijnen

Meestal Sauvignon Blanc als druivenras met karakters zoals hierboven beschreven.

Culinair : frisse salades, zeevruchten, gegrilde vis, geitenkaas of harde kaas. Past ook bij fruit, citroen, perzik en abrikoos.

Rosé

Echt een finesse, maar er zijn 2 verschillende stijlen.

1-Bordeaux Rosé : lichte kleur, frisse smaak , fijne aroma's

2-Bordeaux CLAIRET : kenmerkend door frisse frambozen - tannines.

Culinair te gebruiken : tapas en lichte gerechten - aperitief . Voor de keukenpieten : spiesje met vijg, appel , ananas erbij.


Rode wijnen

Bordeaux is een groot wijnregio, zodat u uiteenlopende geologische karakteristieken in smaken zal ontdekken. Elk kasteel, domein zal zijn eigen stempel drukken met zijn gebruikte druivenrassen. Wat zeker is dat men mag spreken van soepel-fruitigheid, rond en gestructueerd - maar kan ook krachtig en intens overkomen. Echt een discussie waard met uw tafelgenoten.







Druivenrassen : Merlot (soepelheid -zacht - mooie impressies. Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc : kracht en tannines. Petit Verdot (weinig nog toegepast)

Culinair : quiches, gegrilde vis (!) , wit-en rood vlees, wild , risotto kazen , desserten met rood fruit of chocolade.

Zoete wijnen

Kan verschillen van gebruikte druivenrassen - het verschil zit hem in de samenstelling hoofdzakelijk voor Sémillon die 2 plukbeurten kunnen hebben op verschillende tijdstippen. Normaal zijn volgende rassen aanwezig : Sauvignon Blanc, Sémillon en Muscadelle.

Ontdek deze wereldtop wijnen : intens goudgeel, en smeurigheid, likeur (voor gekonfijte druiven) - zoetzure en pikante gerechten , blauwe kazen, desserts- kan ook met tapas.

Tip voor de Wijnton.be Sommelier:

Krachtig en intens : MÉDOC - GRAVES - PESSAC LEOGNAN .

Rond en gestructureerd:(veel Merlot)
Saint-Emilion -Pommerol-Fronsac

Soepel en fruitig:
Cotes- de- Bordeaux -Bordeaux -Bordeaux Supérieur


Veel succes !


Wat je wilde weten over het verbouwen van wijnen.


Wijnbouw vindt wereldwijd plaats tussen de 51 en 36 ste breedtegraad

Druiven verzamelen de meeste suikers van alle fruitplanten ter wereld. Dit kan onder de vorm van fuctose en glucose die ze in hun vruchen opslaan. Restsuikers zijn onvergiste suikers, die na de gisting in de wijn achterblijven.

Voor de bereiding van Champagne mag van 4000 kg druiven niet meer dan 550 liter most worden geperst.
Voor Cava zijn de rendementen vastgelegd op 100 liter per 150 kg druiven.

Zijn wijnen een investering ?
Het veilinghuis Christie's in Londen telde 28,7 miljoen Engelse pond meer of 120 % dan het verleden jaar voor verkoop van grote wijnen.


Onder de Kerstboom :


In Druiven en Droesem gaat Frederiek Lommen op zoek naar zowel de traditionele als de nieuwe wijncultuur van Griekenland. Haar rondreis voert haar naar alle Griekse provincies en regio's. Van de zuidelijke eilanden in de Ionische Zee naar de noordelijke grenzen met Bulgarije en Turkije. Ze is te gast op wijnboerderijen, ontdekt oude en hedendaagse wijngaarden, proeft vele wijnen en eet mee van lokale gerechten. Druiven en Droesem is meer dan de beschrijving van Griekse wijnen en bubbels, inheemse en buitenlandse druivensoorten, en verrassende blends. Frederiek Lommen verweeft in haar verhaal ook de geschiedenis van Griekenland, wetenswaardigheden over de economie en de politiek, persoonlijke indrukken tijdens haar wandeltochten en bezoeken aan grote steden, de Griekse tradities in muziek en literatuur én fragmenten van markante reizigers die haar voorgingen. Zo ontstaat een rijk en veelzijdig beeld van het Griekenland van nu. Griekenland is een van de oudste wijngebieden in de wereld. Toch stond het land van wijngod Dionysos jarenlang in de schaduw van populaire wijnlanden. Inmiddels vindt er een wijnrenaissance plaats en ontwikkelt Griekenland zich tot een van de meest opwindende en interessante vinologische gebieden. Er zijn meer wijngaarden, meer producenten en bovenal is er meer creativiteit. De Griekse wijnen zijn sprankelend en eigentijds. Griekse wijnheren herontdekken oude inheemse rassen en mengen die op verrassende manieren met bekende Franse en Italiaanse druivensoorten.

Te koop bij alle boekhandels 22,95 €


De slimste en beste Sommelier van Wijnton.be


-Fiasco is een Italiaans type wijnfles.

-Barossa is een wijnstreek in Australie.

-Het mengen van witte en rode wijn voor het vervaardigen van rosé is enkel toegestaan in Champagne & voor het vervaardigen voor Roséchampagne.

-Het rood druivenras 'Malbec' mag beschouwd worden als eerste oorsprong in Argentinië.

-Primitivo is een druivenras uit de hiel van Italie.

-Synoniem van het druivenras 'Tempranillo' zijn : Tinto Fino & Ul de Lebre.

-Toro is een Spaanse wijnstreek - Torres een Spaanse wijnmaker.

-Recioto is een benaming en een techniek om druiven te laten indrogen op houten rekken in Veneto (It)

-Muscat de pays d'Oc kan je niet zoet vinden in Frankrijk - Muscat d'Alsace wel.

-Bocksbeutel is een Duits type wijnfles.

Maar nu aan julie Sommeliers en wijnliefhebbers! Help ons ! Speel mee !

1.Waar ligt de wijnstreek 'Nelson' ?

A Amerika
B Zuid-Afrika
C Nieuw-Zeeland
D Oostenrijk


2. In welk wijnland ligt de Hill of Grace ?

A Australie
B Chili
C Griekenland
D China

3.Welk meisjesnaam is ook de meest vrouwelijke appellatie in Médoc ? (Bordeaux)

A. Valerie
B. Pomerol
C. Stéphanie
D. Margeaux

4.Chardonnay is een wijndorp in ?

A. V.S. (Amerika)
B. Australie
C. Oostenrijk
D. Frankrijk

5. Champagne ondergaat een tweede gisting - hoe of waar ?

A. Op houten vaten
B. Stalen Cuves
C. Reims en Epernay
D. In de fles


6. Uit een fles Champagne kunnen we ongeveer 7 (flute) glazen Champagne schenken. Hoeveel glazen zijn dan uit een JEROBOAM ?

A. 14 glazen
B. 21 glazen
C. 28 glazen
D. 32 glazen

7. In welke 2 landen zijn de termen : Reserva en Riserva wettelijk vastgelegd ?

A. Spanje en Italie
B. Spanje en Chili
C. Chili en Argentinië
D. Nieuw Zeeland en Spanje

8. Met welk groente of fruitsoort zou Munsterkaas het best combineren, volgens de klassieke Franse gastronomie ?

A. Selderij en Chablis
B. Karwij en Gewurztraminer
C. Rozijnen en Monbazillac
D. Spruiten en Gigondas

9. Welke benaming vinden we terug in Duitsland voor het druivenras 'Pinot Noir' ?

A. Spatburgunder
B. Fruhburgunder
C. Grauburgunder
D. Swarteweingunder

10. Wat is de Nederlandse benaming voor een uitholling onderaan een fles ?

A. Een wijn 'GAT'
B. De ziel
C. Een Sommelier-handvat
D. Fiasco anti-break bottle

Veel succes ! Oplossingen zullen gepost worden in de volgende thema 'Het snelste en beste nieuws voor de wijnliefhebber'


Uw feestdagen met wijnen uit Kaapverdie?

Wijn van het eiland Fogo uit Cabo Verde. Het verhaal achter deze wijn is alvast heel boeiend: Jan Ryckewaert uit Diksmuide komt toevallig op Fogo terecht en leert er Padre Ottavio kennen, een Italiaanse kapucijn uit Piemonte die er als missionaris aan de slag is. Hij besluit er in 2005 23ha wijngaarden aan te planten, de Vinha Maria Chaves, een mix van lokale en internationale variëteiten, en stampt er een gloednieuwe bodga uit de grond, de Adega de Monte Barro, met een capaciteit van 250.000 flessen. Op Megavino kon men het resultaat proeven : een witte (santa Luzia), een rosé (san Vicente) en twee rode versies (san Tiago en san Filipe).

Kaapverdië (Portugees: Cabo Verde ) of de Kaapverdische Eilanden is officieel de Republiek Kaapverdië. Een land bestaande uit een eilandengroep van vulkanische oorsprong voor de westkust van Afrika. De regering van Cabo Verde heeft de Verenigde Naties verzocht het land in alle talen te benoemen met de Portugese benaming Cabo Verde. Deze benaming is in veel talen, waaronder het Nederlands, echter niet ingeburgerd.

Bezit een oppervlakte van 4033 km2 met 500.000 inwoners. Hoofdstad is PRAIA. De landstaal is Portgees. Betalen kan je met de plaatselijke munt 'Kaapverdische Escudo'. De republiek is 90 % katholiek. Het nationaal gerecht is de 'cachupa' op basis van mais en verschillende bonen, waarbij men vis, vlees of moniok toevoegt. Bijzonder voedzaam en lekker.

Verdeler beschikbaar via aanvraag mailcontact.

Uw feesten met de flessen van PORTUGAL ?
Wij helpen U met onze informatie.



De wijnstreken:

Vinho Verde:

De Vinho Verde is een wijnstreek in het noorden van Portugal, rond de stad Braga en eindigend in Porto. Het zuiden van de streek is langs de Rio Douro; het noorden aan de rivier Minho. De Atlantische Oceaan zorgt er voor een gematigd klimaat met overvloedige regenval. De bodem bestaat uit graniet met, aan de oppervlakte, zand en humus.

De Vinho Verde is het grootste DOC-gebied van Portugal en door de export, de meest gekende wijn, na Porto. Uit de Vinho Verde komt evenveel rode wijn als witte (Alvarinho, Loureiro, Trajadura , Avesso en Pederna).

De naam Vinho Verde verwijst NIET naar de groene schijn, die de witte wijn heeft, maar naar het feit dat de oogst vroeg in de zomer plaatsvindt en dat de wijnen jong op de markt worden gebracht. De wijnen zijn licht mousserend, bij de goedkope soorten wordt koolzuur toegevoegd. De betere krijgen het koolzuur als gevolg van de omzetting van suiker in alcohol. De wijnen hebben een hoog zuurgehalte en zijn zeer fris in de mond.

De witte wijnen zijn meestal assemblages, die verschillen van regio tot regio, doch zijn steeds verfrissend, vinnig en laag in alcohol (wettelijk minimum is 8%). Naast de Alvarinho worden de beste Vinho Verdes gemaakt als cépage met name Loureiro en Trajadura. Uitzondering zijn de wijnen van de Alvarinho, die minstens 11,5% alc.vol moeten hebben. De rode wijnen zijn dikwijls wrang, doch steeds droog en mousserend. Ze worden zelden uitgevoerd. Beste Alvarinho's zijn van Deu la Deu, Palacio de Brejueira en Adega de Monçao.

Douro:

Deze streek in het noordoosten van Portugal is gekend voor de productie van portwijnen. De helft van de oogst gaat daar naartoe. De andere helft wordt gebruikt voor de rode Dourowijn. Douro betekent "gouden rivier". De streek wordt onderverdeeld in drie zones:
- Baixo Corgo, 13.500 ha groot, van Barquieros tot Barrô
- Cima Corgo, 17.000 ha groot
- Douro Supérior, 8000 ha groot, tot aan de Spaanse grens.

Er zijn ongeveer 100 druivensoorten in gebruik. De meest gebruikte zijn Bastardo, Mourisco Tinto, Tinta Roriz en Tinta Francisca voor rood; Mavasia, Rabigato, Viosinho en Donzelinho voor wit.

Men onderscheid er twee types wijngaarden. Ten eerste deze waar de menselijke arbeid terug te vinden is: de terrassen op de steile berghellingen. Deze noemt men Antrossolos Aritico. De bodem bevat 1 à 1,3m verhakkelde rotsbrokken aan de bovenzijde. Daaronder schiste. Een tweede soort zijn de wijngaarden, waar enkel wat genivelleerd werd.

Het klimaat wordt beheerst door de bergen Marão en Montemuro, die de gaarden beschermen tegen zware regenval en winden. De winters zijn er mild, de zomers zeer heet. Regenval tot 200mm in Baixa Corgo.

De wijnen moeten min 11% alc.vol hebben. Witte wijnen moeten 9 maanden vatlagering hebben; rode 18 maanden.
De wijnhuizen heten er quinta. Sommigen produceren nu tevens eigen portwijn, welke in overeenstemming is met de wetgeving in Villa Nova de Gaia. De streek maakte tafelwijnen tot het DOC werd in 1982. Het porthuis Ferreira bracht de eerste Douro-wijn van hoge kwaliteit op de markt. Dit voorbeeld werd gevolgd door menig ander porthuis.

Dão:

Dão is een wijnregio in het binnenland van Portugal, onder de Dourovallei, aan de Rio Dão. De bodem bevat veel graniet, waarin rode wijnstokken goed gedijen. Voor de aanplant van de stokken gebruikt men dynamiet om gaten in het graniet te blazen. De meeste wijnen uit dit gebied zijn van lage kwaliteit op een paar uitzonderingen na zoals de Quinta dos Roques. Als gevolg van de slechte kwaliteit, tot voor een aantal jaren terug, verkeren veel producenten in financiële problemen en zitten met enorme voorraden. De laatste vijf jaar is men wel met een enorme inhaalslag bezig en stijgt de algehele kwaliteit met het jaar alsook de uitstraling van de flessen. Een wet stelde dat alle druiven geleverd moesten worden aan coöperatieven, de EU-wetgeving heeft dit gebod opgegeven. De jongere wijnboeren, produceren jonge fruitige, frisse en moderne wijnen, alhoewel men aanraadt minstens tien jaar kelderrust te gunnen.

Bairrada:

De Bairrada is een wijnregio tussen Dao en de zee, in de noordelijke helft van Portugal, ten noorden van Coimbra. De bodem bevat veel klei (barro), waardoor de wijnen krachtig en vol zijn. 75% van de productie is rood. De belangrijkste druivensoort is de Baga, die zich moeilijk laat vinifiëren. Bij slordigheid geeft deze een wrange wijn met bittere tannines. De witte wijnen zijn rokerig en appelachtig, van de druiven Bical, Maria Gomes en Rabo de Ovelha. De wijnen moeten minimaal 11% alc.vol hebben en 18 maanden op vat worden gelegerd.

Uit deze regio komt de Matheus Rosé. Het is een lichtzoet sprankelende wijn en perzikaroma. De invoer van Portugese wijnen in België bestaat voor 50% uit deze wijn.

Oeste:

De Oeste is de verzamelnaam voor zes IPR-streken aan de westkust van Portugal: Encosta d'Aire, Alçobaça, Obidos, Alenquer, Torres Vedras en Arruda. Deze streken zijn minder belangrijk qua kwaliteit, maar leveren een hoge kwantiteit.

Bucelas:

De Bucelas is een piepkleine DOC ten zuiden van Arruda. In de Bucelas worden alleen witte wijnen gemaakt uit de Arinto en de Esgana.

Colares:

De Colares is een piepkleine DOC aan de winderige rotsen ten westen van Lissabon. Het is een van de weinige gebieden die ontsnapt is aan de druivenluis die rond 1864 alle wijngaarden in Europa heeft vernietigd. Sedertdien worden de wijnstokken in Europa geënt op Amerikaanse onderstokken. In dit gebied wordt door mannen met grote stro hoeden gaten gegraven in het duinzand van 3-5 meter diep om de druivenstokken aan te planten in de klei grond. Door deze diepe ligging kon de druifluis zich niet nestelen op de wortel. Als gevolg van de zeer arme grond gaat de wortel extreem diep, tot wel 100 meter en meer. Hierdoor doorboort de stok zeer veel verschillende bodemsamenstellingen. Dit leidt tot mineralige en zilte wijnen, die goed kunnen rijpen. In de regel komen de wijnen (wit en rood) pas op de markt als ze een jaar of 10 oud zijn. Zowel de witte als de rode wijnen kunnen vele 10-tallen jaren ouderen. Sedert 1990 vindt weer langzaam aan nieuwe aanplant plaats. De oude stokken van meer dan 100 jaar oud verdwijnen daardoor en dit gaat ten koste van het karakter van de wijnen. Bekendste producent is Paulo da Silva met de wijnen Beira Mar (nu RibaMar), Casal d'Azenha en daarnaast uiteraard de Colaris Chitas. Het gebied behoort tegenwoordig tot de Estremadura.

Palmela:

De Palmela is een wijnregio ten oosten van Lissabon. IPR sinds 1990 en één van de nieuwe kwaliteitsstreken van het land. In de Palmela worden rode kruidige en peperige wijnen geproduceerd van de periquitadruif, ook wat rosé en tevens zoete muskaatwijnen.

Arrabida:

De Arrabida is een heuvelachtige streek rond Setúbal, waar veelbelovende rode wijnen geproduceerd worden. Hier wordt Chardonnay verbouwd. Bekend is de Cova de Ursa.


Tejo: is de nieuwe benaming voor Ribatejo en bestaat zowel als DOC en als Vinho Regional

Alentejo:

De Alentejo bestaat uit 13.000 ha wijngaarden in het zuidelijke binnenland, niet ver van de Spaanse grens, aan de rivier de Taag. Het landschap is er dor, vlak, droog en rotsachtig. Men vindt er tevens de kurkeiken, olijfbomen en tarwevelden.Bodem is veelal graniet en leem. Door het grote succes van Herdade do Esporão kwam de productie van kwaliteits wijnen op gang. Inmiddels worden de wijnen uit deze streek ook in Portugal het meest gedronken.De streek bestaat uit drie IPR-zones en vijf DOC-zones, die niet aaneensluitend zijn. De DOC-wijnen hebben veel body en zijn donkerrood. De belangrijkste druivensoorten voor rode kwaliteitswijn zijn Periquita, Aragonês (=Tinta Roriz=Tempranillo),Trincadeira, Alicante Bouschet en de Touriga Nacional. Ook Cabernet Sauvignon en Syrah wordt aangeplant. Voor witte kwaliteitswijn zijn het de Roupeiro, Perrum, Arinto en Antão Vaz. Door het warme weer in de regio,35-45 graden is normaal in de zomer, hebben de druiven vaak een gebrek aan zuren. De Arinto bekent uit de streek Bucelas wordt hier dan ook hoofdzakelijk gebruikt vanwege zijn hoge zuurgraad. Er wordt 60% rode en 40% witte wijn gemaakt. Het alcoholgehalte is minstens 11%, maar 14% is normaal. De beste wijnen van Portugal komen uit deze streek en de Douro. De beste rode wijnen uit deze streek zijn de Esporão garrafeira Private Selection, Torre do Esporão, Mouchão, Mouchão Tonel 3-4,Pera Manca,Marques de Borba reserva. Met name de Mouchão Tonel 3-4 kan worden gerekend tot de top van de wijnwereld met een exceptionele rijpingspotentieel van 40 tot soms meer dan 50 jaar.

Setubal Moscatel:

Op het schiereiland van Setúbal, onder Lissabon, worden zoete witte wijnen van de moscatel gemaakt, volgens dezelfde methode als port. Na het toevoegen van alcohol aan de most, laat men de velletjes van de druiven trekken in de most, zodat de wijn de volledige aroma’s van de druif opneemt. De wijnen rijpen 5 jaar op vat, alvoor te bottelen, sommige tot 25 jaar, waardoor een nootachtige bruine wijn ontstaat.

Carcavelos:
De wijngaarden van de Carcavelos bevinden zich tussen Lissabon en Colares, aan de kust rond Setúbal. De wijnboeren probeerden te wedijveren met de porto. Deze wijn wordt op identieke manier geproduceerd.


Specialist in Spaanse en Portugese Wijnen AMOR VINi Meise









wijnkelder

Geen plaats voor een wijnkelder te installeren? Dan bezit het Belgisch bedrijf 'Hebbes' een oplossing! Een architect is nodig , naast een kostprijs van 14.750 tot 36.130 €
Of zijn er handige Harry's ? Wij geven alvast een idee.






























Met dank aan Dirk Vermeersch !
www.hebbes.be

AFSLUITER



Raar maar waar !

Zwitserse Champagne

In het westen van Zwitserland ligt het dorpje Champagne. Deze kleine gemeente ligt in het kanton Vaud en behoort tot het district Grandson. Het plaatsje telt 700 inwoners. Het Zwitserse Champagne beschikt over ongeveer 28 hectare wijngaarden. De hiervan afkomstige druiven worden volgens de geschiedenisboeken al sinds de 9e eeuw na Chr. verwerkt tot de traditionele wijn uit deze streek. En omdat voor echte streekproducten de herkomstbenaming nu eenmaal essentieel is, wordt deze wijn logischerwijs "Wijn uit Champagne" genoemd.

De ene Cava is de andere niet !

Straks gaan we terug miljoenen flessen gekraakt worden tijdens de eindejaarsperiode, maar de ene Cava is de andere niet. Onlangs was er deining in de pers van gekende bodegas die niet meer willen onder de term Cava produceren. Wat hun alternatief was, is niet bekend, maar het gaat duidelijk over de imago : goede wijnproducenten die aanzien dat minder goede Cava's op de markt komen. We volgen dit op, want het is niet kies met hun wijnregio waar Cava's mogen gemaakt worden. We zochten het uit, en exclusief krijg je van ons de beste informatie.

De 'Cava'-regio telt in totaal 159 gemeenten in de provincies Barcelona (63) , Tarragona (52), Lleida (12) , Girona (5), La Rioja (18), L' Alava (3), Zaragoza (2), Navarra (2), Valencia (1) en Badajoz (1). Samen vormen ze de beschermde appellatiezone van de Cava. Enkel daar is het legaal toegestaan om deze wijn te produceren en te commercialiseren.

Maar als referentiepunt voor deze grote zone wordt vaak Sant Sadurni genoemd. Ook Penedés is zo'n gemeente. Deze gemeenten staan zowat symbool voor een traditie, een productiewijze, een terroir en een kwalitatieve stijl die als voorbeeld geldt voor de anderen. Het is dan ook goed om te weten dat zowel 95% van alle Cava in Catalonië wordt geproduceerd. Het is is goed mogelijk, dat uw vertrouwde aankoop uit een ander streek komt .Cava bezit ook nog een Spaanse dialectnaam : Késako - en dit is wel minder goed gevonden.









Een Noorse Gin

Gins behorende heden tot één van de populaire distillies ter wereld. Vooral de Engelse Gins zijn erg in trek.



Heel wat gerechtjes van tapa tot dessert, vinden een ideale metgezel in gintonic. Gin-tonic past nu ook wat in het bord bevindt, verwerkt in het recept, of beide. Zo preekt men nu van een 'ginilicious recept' waar menig gastronomen van sterrenrestaurants dit nu al toepassen. Gins zijn distillaten van kruiden. Een vanille ijsbol met gin, krijgt zo een bijzondere smaak. Maar ook vis, salade, vlees .....

Wat is Gin ?

Gin en Tonic, ook Gin Tonic genoemd, is een cocktail op basis van gin en tonic. Meestal gebruikt men anderhalve tot twee keer zoveel tonic als gin en voegt men veel ijs toe.

De cocktail werd in de achttiende eeuw geïntroduceerd in het leger van de Britse Oostindië Compagnie in India. Kruiden werden vroeger vaak medicinale doeleinden toebedeeld en jeneverbes was bijvoorbeeld het medicijn ten tijde van de zwarte pest (dacht men). Van jeneverbes is de medische werking inmiddels ontkracht, maar de in tonic aanwezige stof kinine is een bewezen antistof voor malaria. De Britse officieren temperden de bittere smaak van de kinine met een mengsel van water, suiker, limoen en gin. Het huidige tonicwater wordt tegenwoordig zoeter gemengd, met minder kinine, en is hierdoor minder bitter.

Het mengen

Drink puur of mix-it

Tonic -Botanicals zijn kleine flesjes, die men bij de Gin kan toepassen, om een smaakpalet te bepalen. Ze kunnen 'neutral' - 'aromatisch' - 'fruitig' , de Gin bepalen, maar ook extra kruidenmengels bevatten. Gin botanicals bestaat ook al in een gekleurde (roze) flesjes met bijkomende aroma's. Zo spreekt een Gin kenner van categorisatie van smaken .

Normaal gezien zijn geneverbessen de voornaamste ingrediënt (51%) verplichtend prominent aanwezig, in een pure GIN. Maar velen wijken daar nu van af om andere 'protagonist' kruiden toe te voegen zoals bvb. KIWIBES , ASPERGES enz...(Meyers Gin Belgie )in een premium Gin. Bull Dog Gins kunnen kruidenmengels toevoegen gaande van 10 tot 80 verschillende kruidenmengels : schil sinaasappel, limoen, kruiden : korianderzaad , kardemon, karwy, cassia, kaneel, engelwortel, iriswortel, kardemon, zoethout, amandel , geraniumplant (aftreksels) . Maar ook zwarte bes, moeraspirea, vanille, tarwe, noten, amandel, frambozen.....

Alcoholgraad (wees voorzichtig hiermede)

De EU bepaald dat een GIN, een minimale alcoholgraad van 37,5 % moet bevatten. In de V.S is dit 40 %.


Belgische Gins

Filliers Dry Gin, Flemisch Gin, Biercée Gin (Wal.) , Spring Gin, Poppies GIN, Buffalo Gin (Gent) , Meyers Gin (omgeving van Kortrijk) , Buss Nr 509 (Antwerpen)- Edelweiss Gin - B-Gin : een samenwerking van Filliers en Delhaize. Deze laatste Gin bevat Hop en citroenmelise.

Een speciale Noorse gin,(zie verder de gegevens) die wij konden ontdekken en proeven, blijkt daar volledig van af en werkt uitsluitend met kruidenmengsels waar geen geneverbessen aanwezig zijn. Buitengewoon lekker, zacht, prikkelend fijne finesses en complexe smaken, maar hoge alcoholgraad.(47%). Alle Staten en landen verdienen er veel geld mede -de taxen en btw. Goede Gin's betaal je al snel 30-250 €.

Fiche van Filliers Gin 28 (Bel)

Alc : 46 % Dry Gin
Vol. 50 cl.
28 plantenextracten zoals geneverbes, citroen, koriander, gember, kardemon, gentiaanwortel maar ook Belgische hoppebellen.
Prijs : 20,99



Noorse natuurlijke pure smaak KIMERUD GIN

Handgeplukt , biologische kruiden, gedistilleerd en gebotteld in Noorwegen.

Het Noors verhaal .......

Op de Kimerud Farm (1785) heeft de familie Johnsen een enige GIN geproduceerd met de allerbeste organische plantaardigen van de streek, in de allerbeste natuurlijke condities rondom de Kimerud Farm.

De Kimerud Farm staat bekend om haar vruchtbare gronden en is gelegen in LIER(Noorwegen) zo'n 20 minuten rijden van Oslo.

De uitstekende groei omstandigheden voor plantaardig gebruik van Gin, de relatief lage temperaturen, de zuivere lucht en de uitstekende water kwaliteit bijdragen aan een goed gestelde smaak. Alle kruiden groeien op de Kimerud Farm, handgeplukt en geoost om het hoogst mogelijke kwaliteit te behouden.

De Gin is gedistilleerd in koperen ketels, in kleine hoeveelheden met 10 geselecteerde kruiden.

Het proces van de distillatie gebruikt men : juniper, coriander, lemon, peel, walnoot, munt en een steenoude groentewortel : rootwortel die al bij de Vikingen ontdekt waren. (800-1050 voor Cr.) Naast een heilzame werking, bezit de rootwortel , een unieke smaak die geen andere Gins bereiken. Naast zijn aroma's en zachte smaken, komen ook nog vele geuren vrij die uniek zijn.

Bij de afwerking wordt uitsluitend zuiver water van de Noorse bergen toegevoegd.

Alc : 47%

Liefst puur te verbruiken.



Onze dank : Hr. Alain Bloeykens en medewerkers MEGAVINO.

HR. Stefaan Devlies Foire-du-vin

Hr. Ward Six wijngoed Monteberg - inrichter Wijnfeesten Kemmel

Hr. Harry Verkamer (verslaggever)

Docent Heer Geurt Van Rennes


Duitse wijnindustrie en toerisme
fröhliche Weihnachten -'Herbstliche grube' aus kröv an der Mosel.
Kathrin Mosel Riesling koningin 2014




Vino Magazine


Onze medewerkers in het buitenland


Onze sponsors


Onze vertrouwde wijnhandelaren - lidmaatschappen van onze blog/site en ons vertrouwde bezoekers.

Copyright rechten Wijnton.be Dec 2014 - niets mag vermeerdering krijgen van foto-tekstmateriaal en is beschermd. ©


VAKMAATSCHAP DRINKT MEN MET VERSTAND
































Joyeux Noël et Bonne Année |

Merry Christmas and Happy New Year | Buon Natale e Felice Anno Nuovo

Carpevino wenst u prettige feesten!

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese