Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De zon in uw glas SPANJE ! (2)

Gepost op 13/07/2009 om 18:14 door Carl in de rubriek algemeen.

Een keuze maken, voor een Spaanse fles aan te kopen, begint reeds met een etiket goed te bekijken. Een woordenboek is niet direct bij de hand, zodat wij het voor jullie eens bekijken. Mag uw Spaanse wijnwoordenschat straks uw aankoop prettig ondersteunen.

Anada : oogstjaar

Abocado: halfzoet, halfweg tussen sec en demi-sec we rekenen van 5 tot 15 gr. suiker per liter.

Anejado por:verfijnd door.

Blanco (Vino) : witte wijn.

Bodega: wijnhuis, wijnkelder

Clarete: lichtrode wijn.

Consejo regulador: organisatie dewelke toeziet op de naleving van de voorschriften inzake herkomstbenaming.

Cosecha: wijnoogst, oogstjaar

Cosechero: individuele wijnbouwer die voor eigen rekening produceert

Criado por: gemengd of gerijpt door: zie ook 'eleborado por'.

Crianza (con) : betekend dat de wijn een rijping van twee jaar heeft doorgemaakt, waarvan minstens 6 maanden op eiken vaten. Zie ook Reserva of Gran Reserva.

Dulce : zoete wijn

Elaborado por: gebotteld door.

Espumoso : de algemene term voor schuimwijn, ongeacht de bereidingsmethode.

Generoso: versterkte alcoholrijke dessertwijn

Gran Reserva: topklasse wijn die een langdurige rijping heeft ondergaanvan 5 jaar, waarvan minstens 2 jaarop vat. Voor witte en rose wijn geldt een minimale rijpingsduur van 6 maanden op vat.

Joven: (vino) primeurwijn

Reserva: kwaliteitswijn die een rijping ondergaan heeft, deels op hout , deels in de fles. De rijping van rode wijnen duurt 3 jaar, waarvan minstens 1 jaar op vat. Rosé en witte wijn worden minder lang gerijpt (2 jaar). De voorgeschreven rijpingsduur kan verschillen naar gelang van de streek.

Roble:eikenhout ; crianza en robe = rijping op vat.

Rosado: rosé wijn
Seco: droog, wijn die weinig of geen onvergiste suikers meer bevat, minder dan 5 gr per liter.

Semidulce: halfzoet, met een suikergehalte tussen 30 en50 gr. per liter

Semiseco: halfdroog , tussen 15 en 30 gr. suiker per liter.

Sin Crianza: een wijn die niet op houten vat gerijpt is, minder tannine bevat en dus bij voorkeur jong moet gedronken worden.

Tinto: rode wijn

Tapas: zullen wel hapjes zijn, en zekerlijk gekend bij u surfer.

Vendimia: oogst , het plukken van de druiven,ook jaargang.

Vina: betekend letterlijk wijngaard maar wordt vaak gebruikt als deel van een merknaam op het etiket

Oppervlakte wijngaarden SPANJE : 1 105 000 ha
Wijnproductie : 40.450.000 hl.
Rendement / ha :37 hl
Wijnuitvoer: 9594000 hl.
Gemiddeld jaarverbruik per inwoner : 34 l.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief





Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese