Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Hoe zit het in de Champagne-regio ? Hallo Reims & Epernay ...

Gepost op 18/01/2013 om 18:19 door in de rubriek algemeen.

Voorlopig kunnen we de cijfers van het consumptiegedrag van de overgang 2012-2013 nog niet ontdekken van de organisatie en de meest vertropuwbare : C.I.V.C. Champagne. Als snelste informatieve wijnblog , willen we dit niet weerhouden . We vermoeden eind Februari, dit te zullen ontdekken in onze redactie-mailbox. We houden eveneens de Cava-industrie in de gaten. Vermoedelijk , beste wijnvrienden, was de drang om toch maar een fles Champagne erbij te halen zeer groot, of was er dit keer een andere keuze ?


Nog steeds goede cijfers voor export

Het zal mogelijks vreemd klinken, wanneer ik schrijf : de Champagne-regio slaagt erin om Champagne te produceren. Dat is juist, omdat we spreken om een niet (altebest) goede klimaatsomstandigheden , maar een koude regio. Vreemd genoeg maakt men de beste schuimers over gans de wereld in koudere terroirs. Belangrijk zijn dan de druivenrassen : voor Champagne Chardonnay (gemakkelijk ras) - Pinot Noir (kieskeurig ras) - Pinot Meunier ( moeilijk ras voor zijn fris fruitigheid en het bekomen van mooie vegetale geuren naast citrusgeuren) voor een aangename witte truffel te bekomen moet het ras zich goedvoelen in zijn vel ! Samen moeten ze een goed rendement bezorgen - geen ras mag afhaken. Het witte ras Chardonnay staart er alleen voor, naast twee blauwe rassen. De wijnbouwers kunnen nog steeds afwijken van hun assemblages (samenstellingen) zoals het produceren van een : blanc-de-blancs ofwel blanc-de-noirs (uitsluitend blauwe rassen). Wel heeft de Champagne-regio één van de beste terroirs voor kalk en krijt, en dit zullen ze wel weten aan de overkant van Groot-Britanië.

De kalender van 2012

Het was lang geleden dat een offensieve winterweer in December 2011 bleef aanhouden van 20 JANUARI TOT 3 Februari 2012. Maart en de lente , was dan wel een beetenbeentje met een droge en aanvaardbare vochtigheid. De eerste levenstekenen van de stokken zoals Chardonnay was te zien rond 5 April , vervolgens 8 April voor de Pinot Noir en 10 April voor het ras Meunier. Helaas de eerste periode van Mei, zijn 2650 ha verwoest voor hevige regenval en hagel aan de eerste knoppen en scheuten (Côte-de-Bar) , waarbij de bloeitijd rond 24 Mei (Chardonnay) , 25 Mei voor de Pino's op te merken was, 29 Meivoor de Meunier. Juni was een nat seizoen. Juli en Augustus zon en warmte, maar geen vaste overgoten zon, het was een jo-jo gehalte. De regio Champagne is aan zijn reglementen verbonden, die toelating van de VENDAGES (oogsttijd) moet geven en deze toelating kregen de Grand & Premier Crugemeenten op 19 Augustus - de rest volgde op 23 Augustus voor alle regio's. Dat resulteerd van mooie droge oogsten voor Chardonnay, Meunier was op het nipperste voor de gevreesde ziektes , de Pino's waren in gezonde wang en pel. Moyen was een 9,4 % alcool voorhanden , met een opbrengst van 13.200 kg/ha was volgens ons goed is - tevreden wijnbouwers. De eerste geklaarde sappen brachten een uitbundige geurresultaat : Binbo ! Blauwe rassen zeer fruitig - Chardonnay en Meunier : une belle fraîcheur et citronnés. Het is nu nog afwachten , voor de definitieve botteling , rusttijd na een tweede gisting op de fles , verwijdering van onzuiverheden, filtering. Uiteindelijk kan dan slechts dit jaar 2013 een algemene mening aanwezig zijn wat het allemaal opleverde. Vendage 2011 natuurlijk. We moeten een goede 2 jaar rekenen.


De gouden flessen wachten op jullie

De cijfers ! Voor 2011 is een volume bekomen van 323 miljoen flessen, niet om te jubelen , 2007 bracht een cijfer van 338 miljoen flessen. Toch een verschil in marktwaarde en waarheidsgetrouw 2,12 miljaard euro. Voor België zijn er goede cijfers geweest : + 8,5 % of 9,5 miljoen flessen. De Amerikanen nemen er 19,4 miljoen flessen voor hun rekening , maar met een grotere bevolking is dit geen wereldnieuws. Aan de andere kant van de wereld zoals Australië is de hype gestegen met + 32 % of 4,9 miljoen flessen. De Japanners snoepen samen met hun exotische eetcultuur & visgerechten 7,9 miljoen flessen ( aan een vierdubbele kostprijs) Wat wij persoonlijk eigenaardig vinden, zijn de cijfers voor Duitsland : kleine stijging van 2,1 % én 14,2 miljoen flessen. De ' SEKT ' schuimers hebben een grote faam, maar anders dan onze proefgewoonten , minder droog ! Duitsland houden van hun Riesling , en de Elzassers komen ook graag op tafel , naast de Luxemburgers . Rijke Russen pronken graag ook met een Champagne-fles , die nu al 24 % betere cijfers verkrijgen (cijfers kregen we niet) . Wie straks naar zijn 2 de verblijf in Dubai of de verenigde Arabische Unis gaat , kunnen we ook goed nieuws brengen : 1,4 miljoen flessen verkrijgbaar en een stijging van 18 % dus niet sleuren met flessen - men kan voldoende zijn frigo vullen. Laat ons optimist blijven : we blijven de grootste bubbelverslinders ter wereld voor Champagne, Processo, Cava, Luxemburgers, Crémants , Elzassers en KIDBULL voor de kleinsten !!!!


Komen de prijzen aan de meet ?

De regio Champagne heeft eveneens een aanvraag ingediend als kandidaat en/voor van : Patrimonium Mondial de l' Unesco. Hiervoor komen volgende monumenten, gebouwen, landschappen en regio's in aanmerking :

-Coteau et Maisons et Caves de Champagne

- Paysages du Champagne en de wereldberoemde l' AVENUE de Champagne d'Epernay - wijndorpen zoals Hautvillers en AY (grand cru) en eveneens La Colline Saint - Nicaise de Reims. We kruisen de vingers.

Binnenkort eveeens 4 nieuwe Champagne- kelders en gigantische lectuur !

Eindredactie DECA - copyricht Januari 2013 voorboden voor nadruk zonder toestemming Wijnton.be

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese