Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Uncork New York wines (VS) (2) + Amerikaanse les proeverij

Gepost op 15/11/2012 om 23:05 door Carl in de rubriek algemeen.

Met dit tweede deel, willen we niet alleen de bekendheid van : tradition - diversity en Quality van deze New yorkse wijnregio bezorgen, maar ook onze bezorgtheid na de grote storm die over de regio raasde. Sandy - de naam van de storm bezorgde eind oktober veel miljarden dollars schade. Met een traan in de ogen, konden we de beelden zien op alle t.v.-stations - we kunnen met ons medeleven de bevolking een moed voor de toekomst geven. Een smeekbede dat het nooit meer zal gebeuren. Wij hopen dat alle werelddelen een steun aanbieden, om de pijn te verzachten. Mogen ze terug groots de status van 'The grape state of New York a wine lover's paradise verdienen. Met Kerst-en Nieuwjaar sturen we onze wensen. Ondergaand van dit artikel bezorgen wij de email adressen. Onze contacten blijven, na een wondermooie proeverij op Megavino, contacten met de Vlaamse familieleden hinder in New York.

Een kleine opfrissing

New York is gelegen ten zuiden van Canada, omgeven van grote meren zoals 'Lake Ontario' - Lake Erie en onderaan New York City met Atlantic Ocean en de Long Island Region. De grote wijndistricten zijn Lake Rrie Region met hoofdstad Buffalo - Finger Lakes Region met Rocheister - Hudson River Region en Long Island Region. Bijzonder veel Europese rassen aanplanting zoals Chardonnay, Pinot Gris, Gewurztraminer, Riesling voor wit - voor rood Cabernet Sauvignon , Pinot Noir , Merlot , Cabernet Franc. De ontelbare plaatselijke rassen , die wij verder zullen beschrijven zijn de voornaamste. New York is de 2 de grootste leverancier van 'GRAPES' in Amerika of 169.000 ton voor een waarde van 50 miljoen dollar- 180 miljoen flessen, 320 Wineries (kelders) met 4,98 miljoen bezoekers. Ook de beroemde wijnadvokaat Parker, kent zijn land. Hugh Johnson deeld wereldwijd zijn prijzen uit.

Rode of blauwe niet-Europese rassen in New York

Hadden we het reeds in ons eerste deel over witte rassen , dit keer willen we kennismaken met rode wijnen.

Baco Noir:

Een ras met een diepe kleur en sterke parfums, goede gelijkenis met Cabernet Sauvignon. Een ras met zeer slanke langwerpige tros met lichtgroen getinte bladeren. Proef hem niet te jong, zodat de zwarte peper met de fruitigheid kan wedijveren. Een Amerikaanse steak is aanbevolen.

Chancellor:

Een karakter eveneens met een sterke diepe kleur, fruitigheid van zwart fruit, pruim voor een medium restauratie zoals gegrilde kip, nog beter als je hem met een tomaat en marinadesaus serveert. Populair bij de Amerikanen.

Concord:

Eigenaardig ras met zijn fruitigheid die eerder een koude servering gaat eisen, we zouden hem bij de reeks van dessert zetten. Fruit van allerhande mogelijkheden met een grote mengeling en een scheut van deze kleine trosvariëteit. Niet speciaal een restauratiewijn voor bij culinaire gerechten.

Marchal Foch:

Afkomstig van een Franse generaal. Het ras heeft een typische 'Burgundy' bouquet met zwarte bessen. Klein is het ras met veel donkergekleurde bessen dicht bij elkaar. Rood vlees en niet sterk gebakken - typische fruit en een all-round drinker.

Tafelwijnen

Amerikanen houden graag van een dagelijks wijntje, niet duur maar met een mondvol pulp en fruitigheid. Rassen zoals Caco, Canadice, Fredonia, Glenora, Van Buren, Rosabelle zijn zo'n rassen met diepe kleuren en een grote bekendheid.









Amerikaans proeven

Een Amerikaanse proeverij meemaken of een 'wine tasting' is dit als onze Europese proeverij. Willen we het eens proberen in hun taal ? Vul een glas, zorg voor de nodige warme aardappel accenten !

Just follow the S's technique !!!!


1. See (kijken) : Wine color first by holding your glass up the light.

2.Smell (ruiken) : Swirl the wine in your glass, then inhale the aroma (from the grapes) and the bouquet (from the wine-making process). See if you can make out subtle hints of other familiar smells - likes apples , citrus , even chocolate !

3.Sip (proeven) : Take a small sip, roll it around in your moutch and breathe in a little air to relaise the aroma. Notice the texture - how it feels in your mouth. Is it light and refreshing or full and robust ?

4.Spit or Swallow (proeven of uitspuwen) : If you're sampling several wines, don(t be shy about spitting them out. It's quite acceptable and most wine tasting rooms will have a bucket for that purpose. Go ahead and swallow if you're not driving or you're only tasting a few wines. Just remember not to overdo it.

5. Savor (afdronk) : Quality wines have a 'finish' - in a plesant taste that stays with you after you're had a sip. It's the second - last step in de wine -tasting experience.

6.Santé : The tradition French toast (meaning' to your health and the clinking of glasses ends off yor tasting with sounds to please the ears !


Surfadressen

www.brooklyoenology.com

www.citywinery.com

www.redhookwinery.com

www.newyorkwines.org


DECA november 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief





Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese