Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijnton.be : (full) informatief ' AROMA's '

Gepost op 04/08/2012 om 23:04 door Carl in de rubriek algemeen.

De wereld van wijnen, geen groter wetenschap bestaat er van deze natuurlijke dranken. Bieren kunnen niet zo'n grote referenties voorleggen : water, hop, gest, tarwe, bijvoegsels van kruiden, een groot bietenveld gerafineerde suiker. Wijnen bezitten dan ook ontelbare aroma's of geuren. Smaken met mineraliteiten, en het genieten van de afdronk. Naar gelang de variëteit (Merlot, Chardonnay, Cabernets, ......) , het terroir zal de druivenstok bessen afleveren die later na gisting, allerhande karakters zullen voorstellen.


Ook de oogsttijd is een belangrijke factor : voor schuimers en droge wijnen zijn zuren vooral belangrijk, zoete wijnen vragen een grotere natuurlijke suikervorming en een latere oogst. Rode wijnen verlangen ook een goede rijpenstijd.

Aroma's

Het ontdekken van wijnen , begint met het kijken naar de wijnspiegel, traanvorming (alcohol), en dan het genieten van de geuren of aroma's. Hoe zijn ze ontwikkeld in de fles : open of gesloten. Met extra zuurstof toe te voegen (walsen), kan je veel bereiken. Het gebruik van een karaf is dan een ander mogelijkheid, maar niet noodzakelijk voor alle wijnen.
We zetten alles nog eens op een rij , met een WIJN-AROMA-DIAGRAM !

Froraal : witte bloemen of exotisch of allerhande (rozen) naast : jasmijn , acacia, lindebloemen, violetten , pivoine of klaprozen, narcis , geranium (rosé).


Fruitig: rood fruit (kers, aardbeien, frambozen, rode trosbessen) - zwart fruit (cassis, rijp fruit, gestoofd fruit, braam) geel fruit ( perzik, abrikoos, mirabelle) wit fruit (appel, peer, perzik) - exotisch (ananas, lichi, mango)









Plantaardig: gras, hooi, varens, asperge, champion, humus, garique, bosgeuren, groene paprika, olijf.

Kruidigheden: vanille (witte wijnen op hout) , peper, gember, kaneel, muskaat, drop, anijs, basilicum, menthol, tym.


Houtachtig: eikenhout, cederhout, schors, kreupelhout.

Mineralig: vuursteen (Chenin) , grafiet, petrol (Riesling) jodium.

Chemisch: rubber, zwavel, alcohol, petroleum, ziekenhuislucht.


Dierlijk: stallucht (mest) , leder, buxus (kattenpis)

Patisserie: brioche (Champagnes) , boter (veel Chardonnay's, geroosterd brood (Champagnes) , karamel, honing, amandel , melk, crème, zoetigheid, gebak. Vele kenmerken kunnen ook als lactisch worden omschreven.

Aardsheid: champion, truffel, aarde, bosgeuren, rokerig, geuren van groen mos.

Donkere geuren: tabak, koffie, chocolade , rook, (kampvuur) , sigarenkistje, port.


Balsemachtige aroma's en zuivel:
hars, honing, zoethout, gist, boter



Te onthouden:

Oefning baart kunst - nooit zal men een deskundige worden wanneer men niet dagelijks gaat oefenen (groenten, fruit ...) doe dagelijks een test. Ook in de keuken kan men veel kruiden leren.
Neem veel fruit in de handen, en ruik eraan.

Algemeen worden duurdere wijnen aanzien , met de beste geuren.

Aan de binnenkant van een schil , zitten de aromastoffen.

Witte wijnen nooit te koel schenken, zijn gevoelig voor kristalvorming.


Wensen jullie veel succes toe .


DECA Aug 2012 copyricht eigendomsrecht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief





Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese