Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

MEGAVINO 2014 :10.000 wijnen te proeven van de beste rassen ter wereld ! Ons beste verslag + FOTO's

Gepost op 28/10/2014 om 09:00 door Carl in de rubriek algemeen.

Organisator en wijnspecialist, journalist Alain Bloeykens kon geen mooier moment beleven, om zijn zestiende editie te openen in Paleis 1 Heysel te Brussel op vrijdag 24 oktober . Maandagavond 27 oktober sloot hij de grote salon met tevredenheid.

Dat de opening met de beste D.J. van TOMORROWLAND gebeurde, met DJ Crazy Sir G en waar alle jongeren hun hart konden ophalen, is geen toeval : het succes kan altijd maar betere cijfers opleveren en dat mag nu wel met 'boenkeboenke'. 10.000 wijnen- 370 exposanten - 10.000 den bezoekers, een gevarieerd aanbod van alle stijlen - geen enkel populair druivenras ontbreekt, en als bijna alle wijnlanden nu aanwezig zijn. Brussel mag dan wel het hart van Europa zijn - de weg van de deelnemers zijn exposanten en producenten die het wagen met hun nieuwe voorstellingen en dit nog verder te verdelen. Het is geen nieuws meer voor jonge starters te starten met wijnen uit Duitsland, Spanje, Zuid-Afrika, Luxemburg, Oostenrijk, Chili, Australie, Californie, Portugal.

Voormalige Oostbloklanden als Bulgarije, Hongarije, Tsjechie, naast Turkije komen nu ook in de proeverijen terecht. Slowaakse wijnen, Chinese wijnen ....ze bestaan, naast de culinaire restaurants waar de wijnen hun weg kunnen vinden. Ons land telt ook bijna alle nationaliteiten.

Grote publiciteit


Je kon het horen in alle radio-& T.V.SPOTS - lezen in alle dagbladen en weekbladen, met zelf zijn eigen dagelijks radiopraatje ' op VRT 2 . Alain Bloeykens' draagt Portugal in zijn hart. Nu is het zijn gastland op MEGAVINO en daar in geslaagd te zijn - het kan niet op. Wat het volgend wijnland op zijn 'werkboek' staat, blijft nog een goed bewaard geheim.


Minpunten?

Moest die er geweest zijn dan zou ik het melden- niet als klager maar voor een verbetering. MEGAVINO leerde uit zijn lange tradities. Grote verbetering is zekerlijk voor de verspreiding van 'maaltijdstandjes' en de mogelijkheden om plaatselijke specialiteiten te verbruiken.

Een kleine rustpauze (plaats) zonder verbruik (met groene planten bvb) zou eventueel nog kunnen, om persoonlijke zaken of spullen te regelen. Voor de bezoekers is het niet keurig op de trappen plaats te nemen- hinderlijk zelfs. Deze keurige beurs met vakmaatschap van wijnbouwers en bedrijven verdienen dit niet. Maar dit ligt niet aan de inrichters.

EIGEN BESLUIT

Persoonlijk miste ik vertrouwde deelnemers die er dit jaar niet bijzijn. Georgie, Oostenrijk, Zwitserland, onze eigen VLAAMSE wijnboeren- maar dit kan helemaal niet doodeenvoudig ze bezitten niet genoeg productie. Megavino bezit het certificaat om gans de wereld en alle buitenlandse toeristen te ontvangen. Klasse zelf, met grote journalisten, Sommeliers die hun inzet voor de wijnliefhebbers bezorgen. Felicitaties voor de standen en bedrijven. Fonteintjes en spuuwbakjes alle details-nergens tekorten.

Toekomst?

Als kleine garnalen maar met onze trotse redactie zijn onze persoonlijke wensen : de 'droesem' ruiken - de druiven en wijnen proeven van 'platzak' economie Griekenland . Een boost voor de wijnboeren en de economie voor dit land. Andere voorstellen zijn ons heilig. De markt evolueert en daar kan men uit leren.












Een wijnbeurs zonder een Gin ?

En ja, Alain Bloeykens strikte ook op het Spirits paviljoen de 'first relaeses' van een Belgische Meyer's Gin. (distillatie in West-Vlaanderen). Prijsklasse 35 €, maar proef hem eens. Zeer goede kwaliteit mag dan ook iets meer kosten.
Maar ook een Noorse Gin was te proeven. (zie onderaan de gegevens).

Dank voor het administratief werk dat de Heer Alain Bloeykens - de directie van Megavino ons schonk voor de bloggers/surfers, leden, van Wijnton.be.


De beelden, foto's spreken boekdelen.....Hop naar MEGAVINO 2015 !


Carl Devriese eindredactie Wijnton.be - de crew.













MEGAVINO WIJNROUTE


Vino magazine stippelde een zeer doordachte wijnroute uit om zeer mooie ontdekkingen te vinden. Wij stonden op scherp, om dit te volgen voor wat echt moet in kleuren - geuren - smaken en lange afdronks. Wij spuwden uit, we trokken onze conclusies. Deel II zullen we alles beoordelen.

Architect van deze lange wijnroute was de Heer Dirk Rodriguez, hoofdredacteur VINO MAGAZINE . Tevens is dit het beste tijdschrift voor de goedkoopste deal voor de wijnliefhebber voor amper 25 € / jaar. Met een plan en de gegevens, kon men alles vinden en ter plaatse degusteren. Op de stand van VINO Magazine was een 'break' voorzien of een kleine wedstrijd : 2 flessen rode wijn en in een blind proeverij moest men ontdekken welke wijn 1. Afkomstig was van Portugal of 2. Niet afkomstig. Moeilijkheidsgraad : moeilijk - maar kleuren en het zonnig 'ruiken en proeven' van het rood fruit eerder naar een hint naar 'Port' kon veel goedmaken. Men kon dit per duo natuurlijk goed maken, voor de oplossing maar wij deden het netjes of samen beslissen voor 1 antwoord.










Volgt u mee.....wat er te ontdekken was......
(gegevens Dirk Rodriguez)


1. Albillo, Montonega & Co Stand 1501

Op de stand van de Spaanse importeurs vindt u bij Michèle van La Riojana een unieke witte Catalaan (Penedès) gemaakt van de Montonega druif. Bij Puerta del Sol van Guy Voet is er dan weer een witte aperitiefwijn van 100% albillo uit Ribera del Duero. Een échte traditionele Rioja, die pas heel laat gereleased wordt, namelijk de Reserva 890 uit 1998 van het domein Rioja Alta wordt voorgesteld door Vinobile. Een Ribera del Duero van ongeënte honderdjarige stokken (Dominio de Atauta) kon men proeven bij WMC. Afsluiten moet men bij deze stand La Buena Vida, de grootste invoerder van Belgie van Spaanse wijnen, die in Mol zijn vestiging bezit in de oude verlighpak gebouwen . Wim brengt een zeldzame vendanges tardives (Old Harvest) van Pedro Ximenez mee, niks te maken met sherry.







2. Picapoll Stand 1601

OK, even het palet opfrissen op de naburige stand van de Spaanse Bodegas bij het huis Vins Grau. Ze brengen een witte wijn mee op basis van de Picapoll-druif die naar verluidt enkel in Pla de Bages wordt verbouwd.

3. Graciano & Garnacha VV Stand 1511

Spanje heeft meer dan tempranillo, weet u, in Navarra vindt u bijvoorbeeld 100% graciano wijn, de druif die rioja-wijn elegantie en pit geeft. Zo'n wijn proeft u bij bodegas Olimpio. Op dezelfde stand hebt u ook een kanjer van een grenache uit het Baskisch gedeelte van Navarra. Domaines Lupier, drie jaar geleden door Vino bezocht voor onze Garnacha-Route, brengt twee cuvées van 97 jaar en 107 jaar oude grenache-stokken mee, biodynamisch geteeld, nooit eerder in België gedronken. Begin alvast met de Terroir 2010.







4. Cool Climate Stand 1411

U hebt al horen praten over 'Cool climate' wines, maar u kan er zich weinig bij voorstellen ? Dan is een bezoek van een Bourgondische topper uit Hemel en Aarde Vallei-Walker Bay (Zuid-Afrika) proeven bij An of Christoph van Rouseu : de Bouchard-Finlayson Galpin Peak.

5. Nero d'Arcola Stand 1321

Wat stelt Italië hier tegenover ? Wel, een kleine bom, namelijk de Nero d'Arcola van producent Desmonta uit Veneto. Deze azienda werkt met Bordelese druivenrassen maar dan wel gevinifieerd als een Amarone, waarbij de druiven 50 dagen lang drogen.

6. La Lus & Pelaverga Stand 1708/1714







De bekende producent Banfi uit Montalcino verrast op het Italiaans Paviljoen met een eerste Piemontees in zijn gamma : de luxueus verpakte La Lus die dominant Barbera is. In hetzelfde Italiaanse paviljoen vind je bij Selezione Prodotti Italiani van Steven Cuppens (stand 1714) een originele wijn uit een bergdorp boven Barolo, genaamd Verduno, waar de DOC Pelaverga wordt geproduceerd van het gelijknamige druivenras dat nagenoeg uitgestorven is, ondanks de mythe rond deze druif : ze zou een pre-viagraal afrodisiacum zijn ! Naar verluidt kocht Herwig Van Hove al een deel van de voorraad op !

7. Multiblend Rosato Stand 1725

Bij de Fijne Wijnshop vond men nu de biodynamische wijnen van Salcheto, de eerste Italiaanse wijnbouwer die negatief zit qua CO2-uitstoot. Niet alledaags is de Rosato, resultaat van een nieuw procédé van fermentatie met behulp van gerecupereerde CO2 én van 6 druivenrassen.







8. White Mavrud Stand 1739

U kent de blauwe mavrud-druif uit Bulgarije ? Mooi. Maar het Bulgaarse Wijncenter brengt van de lokale mavrud de witte versie en dus een echte blanc de noir mee.

9. Carmenère Bordelais Stand 1741

Bij Stefaan Van den Abeele van Wine & Dine kon men een 100% carmenère drinken uit Bordeaux (Château Damase). Is dat wel legaal, horen we u denken ? Stel u voor dat dit niet het geval is, dan is dit meegenomen en interessant !

10. Aussie Saint-Macaire Stand 1745







Australian Fine Wines brengt een surprise mee in de vorm van een Saint-Macaire uit New South Wales van Calabria Family Wines. Nu moet je weten dat die Saint-Macaire een druif uit Bordeaux is, die al na de oorlog zeldzaam was, wegens moeilijk rijp te krijgen en licht van structuur. Iets elegants, quoi ?

11. Natural rosé Stand 1750

Kan Delhaize u nog verrassen ? Natuurlijk : u zal misschien al sulfietloze Naturae van Gerard Bertrand in de rekken hebben zien staan. Wel, op Megavino kon men zelfs de rosé proeven.

12. Tibouren de Provence Stand 1760

Agent Wellens-Raes pakt uit met de Tibur, een witte blend met daarin 90% Tibouren, een wat vergeten druif uit de provence die naar verluidt sappige wijnen oplevert. Do the check was hier de opdracht!







13. San Rafael Stand 1451

Op de stand Argentinië brengt het huis Argenceres wijnen (vooral malbec) uit San Rafael. U kent die regio niet ? Tijd voor wat aardrijkskunde. U hoorde al van Mendoza ? Flink. Maar in feite is dat gebied zo groot als België. Dus wat nuance is geboden. De kern is Valle de Uco, daarboven is er Mendoza Norte, met gebieden als Luján en Maipú en in het koudere zuiden van Mendoza vindt u ondermeer San Rafael. Wat hebben we vandaag geleerd ?

















14. Granny-Smith Stand 1461

Cave de France op de stand Zuid-Afrika ? Jawel, omdat zij het mooie huis Springfield aanbieden en dat Estate brengt hier een soort van speelse witte primeurwijn 2014 mee : de 'Granny-Smith' blend van ugni blanc en sémillon en jawel, met lichte appeltoets.








16. Turkish bordeaux & more Stand 1163

Al zilver en goud wat blinkt op de stand van de Concours Mondial. Ook ongewone wijnen vallen in de prijzen, dat bewijst Château Kalpak, een rasechte Turkse cru. De gebruikte druiven zijn echter geen onbekenden. Proeven en raden maar ! Bij producent Perrin vindt u op dezelfde stand ook een Toro van een oude wijngaard met stokken van meer dan 80 jaar oud. Domaine Pique-Perlou (Minervois) presenteert dan weer een pure carignan van een 70 jaar oude wingerd.








17. Malvazija Stand 1352

Slovenië zet zijn opmars naarstig verder : dit jaar met ondermeer een bio-gecertifeerde witte Malvasia (lokaal wordt dat 'Malvazija') van wijndomein Korenika-Moskon.

18. Sweet Fokiano Stand 1354

Griekenland ? Ja die Grieken willen we graag steunen door er (gratis) een glaasje van te proeven ! In dit geval was de gulle Sofia van Hellenic Carpos een plezier een Tama laten proeven, nectar gemaakt van het druivenras Fokiano, op een van de zuid-oostelijke eilanden.

19. Bulles Rouges & more Stand 1347

Op de stand 'Belgen in de wijde Wereld' presenteert Katleen van Château de Minière een van de weinige rode schuimwijnen uit Frankrijk : een Bulles Rouges gemaakt van 100% cabernet franc. Ook onze snelle landgenoot Dirk Vermeersch draait zijn hand niet om voor een stunt : hij brengt zijn GT-C mee, een pure carignan uit de Rhône die de wethouders daar geweldig stoort, maar anderen gewoon bekoort. Bij L’Esprit Couvent kon men dan weer proeven van de nieuwste Cuvée 'Bent Van Looy', de sauvignon die swingt.








20. White Zin Stand 1147

Te snel lopen en degusteren is niet goed, want ook Carrefour heeft iets te bieden. Hier vond men bijvoorbeeld een White Zin(fandel) van Barefoot. Een wijn die met zijn label vooral aan de jeugd lijkt te appelleren. De wijn is een droge, lichtjes kruidige rosé. Maar 'White Zinfandel', voor het goede begrip, is geen rosé-achtige druif, zoals de pinot gris, maar een vinificatietechniek van blauwe 'zin'. Bij het Belgische Château de Durette vond men ook een witte Beaujolais.

21. Placev Mali Stand 1138

Ook Kroatië laat opnieuw van zich spreken, en wel met zijn autochtone druivenras Placev Mali ('kleine blauwe'). Topper ? De Plausus bij specialist Crowine, wijn die brons kreeg van Decanter.

22. Château & more Stand 1430

Les Grands Chais de France hebben heel wat in petto. Er staat zelfs een producent uit de Côtes du Marmandais waar men druivenrassen als de fer servadou, syrah en gamay mag mengen met cabernet en merlot. Proeven was het deze blend ! Bezitten ook 22 domeinen met lage prijzen met ondermeer een Château Pierrail die net een van de hoofdprijzen haalde op de Talents de Bordeaux – en nog veel meer natuurlijk.

23. Gran Selezione Stand 1323

Proefde u al een Gran Selezione, de nieuwe 'topwijn' uit de

Chianti Classico regio ? Antinori (op de stand Le Wine) heeft namelijk zijn topper mede Badia a Passignano Gran Selezione 2009 mee, 100% sangiovese.

24. Dance the Feteasca ! Stand 1130

Bij Jiri van Savino kwam men te weten of u de nieuwe lichting

Roemeense wijnen lekker vindt of niet. Van het huis Cramele Recas uit de regio Banat brengt hij wijnen mee op basis van de welluidende autochtone rassen Feteasca en de Kadarka.

25. Intipalka de Peru Stand 1124

Vooralsnog zijn er geen druivenstokken gevonden op de Machu Picchu, maar er bestaan wel Peruviaanse wijnen, zoals de Intipalka en die kon men proeven op dit salon enkel bij El Sabor Andino, net naast de keuken. En wat dacht u van een distillaat 'PISCO' ? Ja gezondigd tegen de 7 geboden. Gemaakt van de gedroogde druiven (rozijnen) en bezit een Alcohoolgraad van 40 en dé speciale 42 graden. Ik verzeker de sterkte en de 'strongheid' - but verry good. Echter niet voor meer dan 10cl te proeven.

26. Great Manzanilla Stand 1421

Sherry op het einde van het parcours, waarom niet ? Zo'n Manzanilla van La Guita kan tegen een stootje. U weet toch dat Manzanilla die speciale flor-sherry is die zilter smaakt dan gewone fino en enkel in Sanlúcar de Barrameda mag geproduceerd worden en hier vooral kan gedronken worden bij Topwijnen ?

27. Siria & more Stand 1207

Wilde men nog meer weten van Portugal ? U dronk al eens een witte wijn van arinto-druiven ? Wel, op stand van Quinta Vale do Armo (Vila Jardim) vond men zelfs een blend van siria-druiven én arintho. En in deze Portugese buurt was nog zoveel ander moois ontdekken.








De meeste merkwaardigheden

Voor het eerst kon men kennismaken met wijn uit Libanon, Kaapverdië, Turkije en Peru, ja zelfs VIETNAM . Werkelijk straf. Megavino bewijst hiermee de allergrootste topper van een Europese wijnsalon te zijn.



16 TH EDITION OF THE BIGGEST WINE EVENT IN DE BENELUX .


Per uur, waren zowel Franstalige of Nederlandstalige degustatiemomenten, wedstrijden, workshops, masterclasses, conferenties en show cookings met foodpairing. (keukens van de Roeselaarse bedrijf DOVY- wat dacht je anders). Donald Muylle is een Stadsgenoot van mij, ze mogen hem wel 'ereburger' maken van onze Stad voor zijn bedrijf en veel personeel werk te bezorgen.

Andere Privé organisaties van grote bedrijven, die hun personeel een grote verwendag of een meeting bezorgden. Deze gingen door op afgescheiden 'tatings' rooms of afgescheiden plaatsen achteraan de salon.

De supermarkten : de twee beste waren vertegenwoordigt met hun wijnen DELHAIZE & CARREFOUR. Persoonlijk eveneens mijn hartendieven. Algemeen zeer goede vondsten.











Overzicht waar alle zintuigen naar toe gingen. MEGAVINO alle records per uur .....


















Op vrijdag
-Stand Luxemburg : diversiteit van de LUXEMBURGSE WIJNEN.

STAND FRANCE : diverse masterclasses

Tasting room : España

Stand Carrefour : vergelijk uw scores met die van de juryleden Concours Mondial van Brussel.

Degustatie : BORDEAUX EN MEDOC.

Degustatie : Calvados

ROOM Arinto : Soirée PAYS d'Oc

Room Trincadeira : inrichting Delhaize.

ROOM Aragonez : Masterclass Castello Banfi (Montalcino , Toscane.

Zaterdag









12.00 UUR : stand Portugal - becommentarieerde proeverij van Portugese wijnen.

14.00 uur. DEGUSTATIE Madeira

15.30 uur : degustatie Luxemburg

14.00 uur España Tasting Room : Sherrywijnen / per uur later : Cava , proeverij Rueda , Navarra .

14-17 uur : becommentarieerde proeverij Toscane .

Stand France : diverse masterclasses wijnen Frankrijk

14 - 17.15 u : Lanquedoc-Roussillon - Bordeaux rechteroever - Calvados.

14-16.00 UUR :room ARINTO - HET NIEUWSBLAD richteroever Bordeaux. Calvados

16.00 u : room Touriga PORTUGAL proeverij

17.30 u : PROEVERIJ CHILI : Valivieso of Chili - Vina Valle Secreto & Valle Secreto & Cremaschi Furlotti.








Hierbij waren eveneens verschillende proeverijen organiseert door 'HET NIEUWSBLAD' voor piepjonge beginners : leren wijn proeven . De Maestro van dienst was natuurlijk Heer Alain BLOEYKENS.

-Uitreiking : Beste Belgische wijn - de medailles 2014












Op Maandag : herhaling van bijna alle proeverijen - hoofd degustaties Portugal. Stand GECOFI - Madeira

PROEVERIJ : Luxemburg - proeverij
Spanje : Sherry en Cava.

Libanon Domaine Corbawi speciale proeverij .
- Eveneens BULGARIJE - HONGARIJE.

Stand PISA : Italie proeverij.

Ook Hotelscholen en hun leerlingen konden een privé- degustatie volgen, in degustatie Room.

Speciaal : Masterclass Meyer's GIN


Er zijn natuurlijk ook grote stands van de Champagne regio. Daar persoonlijk kuieren is echt 'timen' indien men een ander proeverij wil meemaken. Zo'n proeverij moet met veel kennis worden waargenomen. We moeten meedelen dat ze alle stylen meebrachten en dit is een pluspunt. Een Grand Cru Champagne degusteren met een Brut Zero - ik geloof dat de salon reeds geslaagd is, indien u dit meemaakte mits laag rendement. En de Cava's : nergens geen ondermaatse domeinen.

Proeverijen 100% geslaagd. De grootste kelder van Spanje : Codorniu - zeer goed geslaagd. Even ons geheugen opfrissen :


Codorníu CAVA

Domein en gebouwen van Codorníu
Codorníu is een Spaanse producent van cava, een Spaanse mousserende wijn. Codorníu is gevestigd in Sant Sadurní d'Anoia in Catalonië. Het familiebedrijf is een van de grootste cavaproducenten, en heeft ook vestigingen in Californië en Argentinië. De cava's worden vooral gemaakt uit macabeo-, parellada-, xarel-lo- en ook chardonnaydruiven.

De geschiedenis van de wijnmakerij gaat terug tot 1551. Op een document uit die tijd wordt Jaume Codorníu vermeld als eigenaar van wijnvaten en -persen. In 1659 huwde Anna Codorníu met Miquel Raventós. Anna was de laatste eigenares met de naam Codorníu; sindsdien is het bedrijf in handen van de familie Raventós. In 1872 creëerde Josep Raventós er de eerste Spaanse vorm van champagne. Sinds 1885 legde het bedrijf zich enkel op deze drank toe. Tegen 1895 produceerde men jaarlijks zo'n honderdduizend flessen. Codorníu werd hofleverancier in 1897 en won ook internationaal prijzen.

Onder de gebouwen van Codorníu liggen de wijnkelders, die een gangenstelsel vormen van in totaal 38 kilometer, in vijf verdiepingen. De gebouwen zelf werden op het eind van 19de, begin van de 20ste eeuw gebouwd. Ze waren ontworpen door de architect Josep Puig i Cadafalch en in 1976 door de Catalaanse overheid als nationaal monument erkend.

****Hun BESTE CUVÉE is hun blanc-de-blancs met Chardonnay Brut Nature. Deze was op het salon aanwezig.


-Alle standjes, die voortdurend hun uiterste best deden voor hun eigen proeverij. Gefeliciteerd

En nog dit .......


Kaapverdie TE PROEVEN .....

Wijn van het eiland Fogo uit Cabo Verde. Het verhaal achter deze wijn is alvast heel boeiend: Jan Ryckewaert uit Diksmuide komt toevallig op Fogo terecht en leert er Padre Ottavio kennen, een Italiaanse kapucijn uit Piemonte die er als missionaris aan de slag is. Hij besluit er in 2005 23ha wijngaarden aan te planten, de Vinha Maria Chaves, een mix van lokale en internationale variëteiten, en stampt er een gloednieuwe bodga uit de grond, de Adega de Monte Barro, met een capaciteit van 250.000 flessen. Op Megavino kunt u men het resultaat proeven : een witte (santa Luzia), een rosé (san Vicente) en twee rode versies (san Tiago en san Filipe).














Wij kunnen afronden met ons snelste verslag na afsluiten van de beurs, dat MEGAVINO tienduizenden wijnliefhebbers een groot ontdekking is geweest. Of dit nu gaat vertalen naar vondsten, waar nieuwigheden op tafel zullen komen tijdens te feesten is nog af te wachten.

Megavino bezoeken is een planning opmaken - zinloos van de ene stand te lopen naar de andere. Maak dan ook een gelegenheid om de bijzonderste jaargangen te proeven bij een stand- spreek af met de eigenaar.

Snel nog onze mening over Turkije : ongelofelijk voor de rode wijnen- ongeveer 120 wijnkelders telt dit groot land. De rassen zijn bijna allemaal populaire Europese rassen. Cabernet Sauvignon - veel aroma's van zongericht rood fruit - grote concentratie fruit in de mond - prachtige kruidigheden -fijne zuren - afdronk meer dan 8 sec.
Wij konden een vol uur praten met de eigenaar wijnbouwer uit Turkije die vlot Engels sprak. Hij is de eerste wijnbouwer die voet aan land zette op Megavino. Turken zijn bier-en distileerproevers liet hij weten. Wijnen zijn een specialiteit die stilletjes hun weg kennen. De uitvoer gaat naar hun buurlanden.

****Turkije bezit eveneens een 'The Trace Tourism operations association' met 12 producers in de regio. Dit betekend zo goed als een wijnroute.

****Chateau Kalpak is een cooperatie die aanwezig was op Megavino (opgericht in 1993) bezit 12 ha 30 are wijngrond, hun rendement is 28 hl/ha = zeer laag en zeer kwalitatief. Zeer modern bedrijf en architectuur. Vinfieren vooral Europese rasssen met blends als Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot of een rasechte Bordeaux - hun ander cuvée : Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot en een lokale druivenras Kalerik Karasi was voor ons de allergrootste topper.

Merkwaardig was o.a dat ze vroeg oogsten om rond een alcoholgraad van 13,5 te eindigen . Klimatologisch is dit een warm klimaat - koud in de winter. Het is overduidelijk dat ze wereld toppers maken. De gouden label prokte op de flessen van de Brusselse wedstrijd.
Sommige wijnen krijgen een opvoeding op hout gedurende 36 en 48 maanden maar dit is wel zeer veel.


DEEL II MEGAVINO op Wijnton.be


Onze redactie is nu alles aan het uitfilteren, zodat we nog meer met onze persoonlijke nota's kunnen bezorgen. 10 kilo documentatie hebben we mede - geef ons echt nog wat tijd, zodat we allles kunnen uitlezen, vertalen en opmaken. Dank voor uw begrip. Uw wachttijd zullen we belonen. (vermoedelijk posting Kerst-NIEUWJAARSPERIODE.

Ben je er ook geweest? laat nooit na onderaan uw eigen mening te posten. Dank U hiervoor en wij doen ook een geste voor een aardig geschenkje. Meld evenneens uw mailadres op onze privé-blog contactknop.

60 reuze foto's zijn nog nog vinden op mijn account FACEBOOK Carl DEVRIESE.

DANK: directie MEGAVINO- Dirk Rodriguez - Standhouders - personeel scholen - Uw bezoek surfer, blogger, lid WIJNTON


VAARWEL PORTUGAL EN DANK U !


Er was ter plaatse op de stand Portugal een wedstrijd. Voor de niet-bezoekers van Megavino kunnen we uw kennis (mogelijks) testen. De antwoorden zullen we posten op DEEL 2 MEGAVINO.(binnenkort)


1.Wat is : Tinta Cão ?
1. Een traditioneel gerecht
2. Een stad in het zuiden van Portugal
3. Een druivensoort

2.Welke streek wordt het meest geassocieerd met de Alvarinho-druivensoort ?

1.Vinho Verde
2.Alentejo
3.Algarve

3.Wat was 's werelds officiele wijnstreek, waarvan de grenzen in 1756 werden bepaald?
1.Bordeaux
2.Rioja
3.Douro

4.In welke streek ligt de stad EVORA?

1.Alentejo
2.Douro
3.Bairrada

5.Hoeveel dagelijkse vluchten heeft TAT Portugal vanaf Brussel richting Portugal tijdens het winterseizoen ?
1.3
2.4
3.5

6.De druivensoort Tinta Roriz heeft ook een andere naam, die veelal in het zuiden van Portugal wordt gebruikt. Dewelke ?

1.Aragonez
2.Encruzado
3.Castelao


7.Wij doen er nog paar vragen erbij.
Hoeveeel variëteiten (DRUIVENRASSEN) telt PORTUGAL ?

1. 150
2. 200
3. 250

8. IS het toegelaten dat men alcohol toevoegt aan de wijn in Portugal?

1. JA
2. NEEN


Succes !










De afsluiter met een Belgische KAMPIOEN wijnbouwer en.....een Noorse GIN ? Een Noorse Gin ???


Een Noorse Gin met een natuurlijke pure smaak, handgeplukt en biologische kruiden- ik stond aan de grond genageld. Nog eens nakijken ....op het etiket ...Distillées en bouteille en Norvége. Het klopt. 47 graden Alc.
Dit zullen we exclusief behandelen op onze posting van onze Kerst-& Nieuwjaarperiode Special.
We bezitten alle informatie hiervan die zelfs de periode van viking periode halen rond 800-1050 voor Cr. 8 kruiden die elk al een verhaal kennen. Uitkijken naar deze afsluiter van Wijnton.be voor het Nieuwe Jaar 2015.


PROFICIAT PROFICIAT PROFICIAT PROFICIAT


Op 17 september 2014 vond in Brugge de wedstrijd "Beste Belgische wijn". Daar wonnen ze een gouden medaille voor de Chardonnay 2009 Brut (enige medaille voor een mousserende wijn). Op Megavino werden in Brussel de diploma's uitgereikt en werd tevens de "Overall winner" (alle categorien) bekend gemaakt. Vanwege onze blog/site en alle leden wensen wij dit domein veel succes toe.


Bij Schorpion uit Vliermaal in Limburg maken ze enkel schuimwijnen volgens de Méthode traditionelle.

Wilfried Schorpion en zijn broer verbouwen een zuidflank in Vliermaal. Op deze helling kweken ze chardonnay, pinot noir en pinot blanc voor hun schuimwijnen.

De mousserende wijnen van Schorpion zijn ondertussen uitgegroeid tot een begrip in de Belgische wijnwereld.
















Deca Eigendomsrechten met eigen fotomateriaal gemaakt - geen toestemming voor copy's of vermeerdering. OKT ©

DANK voor uw bezoek - DEEL II Megavino verwachten wij binnen een tweetal-drietal weken.

Alles te lezen in het volgend nummer van Vino Magazine











Alle rechten voorbehouden.
Alle teksten op wijnton.be zijn automatisch auteursrechtelijk beschermd!
Dit principe van bescherming van rechtswege geldt in alle landen die de Conventie van Bern van 9 september 1886 voor de bescherming van werken van letterkunde of kunst ondertekend hebben.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese