Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijntaal spreken ! (4)

Gepost op 06/07/2009 om 18:58 door Carl in de rubriek algemeen.

* Chaptaliseren: ofwel een kleine hoeveelheid suiker toevoegen. Een proces dat werd ontdekt door een zekere dr. Jean-Antoine Chaptal. Op de toepassing van deze methode wordt in de gebieden waar ze is toegestaan, sterk toegestaan, aangezien een grote dosis de wijn kan bederven.

* Maderisatie : door verhitting veroorzaakte oxidatie.

*Chapeau: laag die op de gistende most ligt, bestaande uit schillen, pit en schuim. Veelal in Frankrijk .

* Charta : Vereniging van wijnbouwers die zich inzet voor de kwaliteit van de wijn in Reingau Duitsland

* Colli : laarstaal van Italië voor het aanduiden van een heuvelachtige streek.

* Egrappoir: Een franse benaming voor een machine dewelke de stelen van de druiven worden verwijderd voordat ze worden gekneusd.

* Esters : zoet ruikende , fruitige verbindingen in de wijn.

* Koolzuurmaceratie: Een proces waarbij men ongekneusde druiven onder druk van koolzuurgas laat gisten om fruitaroma's te versterken.

* Kurk: een term die wordt gebruikt wanneer de wijn is bedorven vanwege een slechte kurk en daardoor muf ruikt en smaakt.

* Landwein: Een Duitse equivalent van de Franse Vin de Pays.

* Licoroso : Een Portugese zoete versterkte wijn.

* Lie : bezinksel-gistcellen die achterblijven na de gisting.

* Oxidatie: vindt plaats waneer wijn in contact komt met lucht.


Lees ook : wijntaal speken deel 1
deel 2
deel 3
Tot volgend ....!

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief





Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese