Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijn en Gerecht (1) Elzas wijnen

Gepost op 20/04/2009 om 18:14 door Carl in de rubriek algemeen.

l' Abbinamento om het eens in 'laarstaal' zo mooi te zeggen. Het bij elkaar passen van voedsel en wijn.

Met de volgende 9 wijnen in de Elzas te vinden, kan uw zoektocht beginnen bij een vertrouwde wijnhandelaar of supermarkt.

Sylvaner:
De druif levert wijnen op die opvallend fris en licht zijn, met een discrete fruitigheid. Ze zijn dorstlessend, hebben een aangename smaak en passen uitstekend bij schaal-en schelpdieren, vis en vleeswaren, salades, gegrilde vis, soufflé, jonge kaas.

Pinot Blanc:
Ligt aan de oorsprong van zachte, verfijnde wijnen waarin frisheid en soepelheid samenkomen. Hierdoor nemen deze wijnen een middenpositie in ten opzichte van de andere Alsace-wijnen. Ze passen goed bij bijna alle gerechten (schaal-en schelpdieren, koude vleesbuffetten...), salades,gegrilde vis, vis in saus, soufflé,asperges, kip, kalkoen, kalfsvlees, jonge kaas.

Riesling:
Wordt gebruikt om eerste klas droge wijnen te maken die een verfijnd fruitige smaak hebben. Het bouquet (de samengestelde verspreiding van de geuren van de wijn) is heel verfijnd en kent soms minerale of florale nuances. Niets kan op tegen deze uitstende gastronomische wijn wanneer deze geschonken wordt bij visgerechten, schaal-en schelpdieren, wit vlees en natuurlijk zuurkool, de specialiteit uit de Alsace die ook in de noordelijker landen vaak op het menu staat. Uw gegrilde vis zal er ook goed bij varen, of vis in saus, kip, kalkoen en kalfsvlees, én natuurlijk geitenkaas.

Muscat d'Alsace:
Wordt verwerkt tot een onnvolgbaar fruitige wijn die zich door zijn droge karakter onderscheidt van de zoete muskaatwijnen uit het Middellandse - Zeegebied. Bij het drinken van deze wijnen heeft men het heerlijke gevoel in verse druiven te bijten: ze zijn bij uitstek geschikt om als aperitief te drinken, bijvoorbeeld tijdens een receptie, of om de smaak van asperges te doen uitkomen.

Tokay Pinot Gris:
Levert wijnen op die een karakteristieke weelderigheid en smaak ontwikkelen. Ze zijn stevig en rond en hebben een lange afdronk. Er zitten complexe aroma's van kreupelhout in, soms licht gerookt. Deze wijnen passen perfect bij foie gras (ganzenlever), wild, wit vlees en orgaanvlees (lever, niertjes), vis in saus, kip,kalkoen en kalfsvlees, rood vlees en wild, Oosterse en Aziatische keuken.

Pinot Noir:
Levert als enig druivenras in de Alace een rode wijn of een rosé waarvan de typische fruitigheid aan kersen doet denken. Zijn originaliteit komt het beste tot zijn recht bij rood vlees, wild, vleeswaren, geitenkaas of gruyere.
Oude kaas, blauwe kaas doet het ook uitstekend.

Gewurztraminer:
Staat garant voor een stevige wijn met body. Hij ontwikkeld rijke aroma's van fruit, bloemen of kruiden. Krachtig en verleidelijk als hij is, soms tegen het zachte aan, kan hij prima als aperitief gedronken worden of bij exotische gerechten, stevige kazen (oude kaas, blauwe kaas) en toetjes.
Ganzenlever, Oosterse en Aziatische keuken.

Crémant d' Alsace: kiezen wij voor een uitstekende aperitief, schaal-en schelpdieren, gegrilde vis, vis in saus, zuurkool, kip, kalkoen en kalfsvlees en uw desserts.

Sélection Grains: Mag uw desserts er heerlijk bij smaken.


Aanbevolen serveertemperatuur: 8°C,
voor de Crémant: 5°C


Onze oprechte culinaire smul en tastings!

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief





Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese