Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Leren proeven met Wijnton.be ruiken!

Gepost op 15/03/2009 om 18:44 door Carl in de rubriek algemeen.

Hier zijn we al terug, met een tweede deel WITTE WIJNEN. Voor rode/rosé wijnen zijn echter andere waarden. Laten we het niet moeilijk maken natuurlijk.

Na kijken, hoort natuurlijk het ruiken.
Een rookvrije ruimte, alle brise's geurders op het toiletbankje. After Chave's, eau-de-cologne's storen echt.

Na het uitschenken, van de wijn, in een A.O.C. glas (liefst), neemt men de voet vast, en brengt men deze onder de neus, en snuift men een volle teug lucht op. ( zuiverheid wijn). Is deze witte wijn, echter geurloos, dan spreekt men van 'gesloten'.

Om meer aroma's vrij te maken, neemt men terug, het glas bij de voeteinde, en met een lichte draaibeweging, laat men de wijn wervelen, of WALSEN, echte wijntaal. Walsen in Wenen, is echter iets anders. De aroma's die nu vrij komen met zuurstof, zullen u hedendaags overal ervaard hebben.

Fruitig: appel-peer-ananas-kruisbes-perzik-abrikoos-mango-banaan-citrus-meloen


Bloemen/kruiden: muskaat-honing-geranium-viool-roos-lavendel-jasmijn-drop-anijs-zoethout-pepermunt-kaneel-kruidnagel-peper-laurier-tym-basilicum-truffel-roos-acacia-vlier-kamperfoelie-hyacint-linde

Hout/noten: vanille-caramel-chocolade-amandel-hazelnoot-walnoot-rokerig-getoast-eik-ceder-pijnboom-pruim-vijg-gekonfijt

vegetaal: paprika-asperge-bonen-laurier-olijven-peterselie-gras-hooi-thee-tabak-varens-onderbos-champions-hooi-ceder-groenten

Aards: leer-truffel-paddestoel-mest-stal-beton-stofferig-schimmelig-ajuin-kool

Chemisch: yoghurt-boter-mineralig-brood-zepig-zwavel-putlucht-alcohol-lijm-kurk-rubber-petrol

* Extra houtlagerig (op hout bewerkt)
voor wit (vanille)

Zijn de geuren sterker, na het walsen, of ronddraaien, of blijven de geuren gesloten? Niet goed natuurlijk, voor dit laatste.
Men spreekt van mobiele fase bij het ronddraaien.

Ruikt U: kurk / oxidatie/ zwavel of azijn: een dik probleem. Helaas druifjes, wijntje.


Zijn de geuren: subliem, subtiel, fijn, gewoon, eenzijdig, bot of afstotend ?

Hoe jonger de wijn, hoe éénvoudiger de aromatische samestelling, als men bvb een flesje bezit met monocépages of één druifje in de wijn verwerkt! Bij het verouderen, ontwikkelen nieuwe aroma's complexer en de idenficicatie moeilijker natuurlijk.

Leder, koffie, chocolade,en tabak,turf,.. behoren tot zéér goede eigenschappen, en om het straf te zeggen : grote wijnen zoals.. PETRUS, ANGELUS enz... bezitten dit echt, maar met Uw wijntje kan dit ook ....OPGELET DIT BIJ ROOD! (straks te volgen)!

Voor witte wijnen spreekt men echter graag met wijntaal: fraîcheur....

* Er bestaan geurdoosjes/flesjes te koop voor het ontdekken van wijngeuren.


Mag het prettig worden......

Carl

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief





Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese