Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De witte van Saint - Bris A.O.C.

Gepost op 10/08/2011 om 18:52 door Carl in de rubriek algemeen.

Onbekend is onbemind - laten we jullie eens waterbekken ? De kleine gemeentelijke appelation Saint-Bris vinden we terug in het hart van Auxerrois - aan de Yonne - een echte 'Bourguignonne' - kunnen we reeds duidelijk zijn ?

De kleine terroirs van Saint Bris-le -Vineux , Chitry, Irancy , Quenne , Vincelottes genieten van een hoge bescherming van hun 'Syndicat viticole de l' appellatation Saint Bris ' - een creatie van 10 januari 2003. En wat was uw buur ' CHABLIS ' heet in Bourgogne ? De wijnbouwers hebben reeds hun antwoord klaar :" Chablis zijn Chardonnay wijnstokken - wij verbouwen Sauvignon Blanc " - onze beroemde wijnbouwer J.H. Goisot kan reeds finesse bezorgen van apero tot een hartige forel in de pan met amandelen - het dessert mag dan wel een geitenkaasje worden, steeds met onze wijnen !


Onze speurtocht gaat verder ...

Een plaatselijke kenner laat het volgende weten over het terroir ...

' Calcaires ? astertes au bord des alluvions de l'Yonnne et au pied des pentes marno- calcaires. Les meillieures situations sont en plein coteaux d' exposition nord qui lui confére une maturité ideale pour son fruité .

Moeten wij dit nog vertalen ? Duidelijk kalk , marmer , historische kalk -afzettingen met ondergrondse plateaux's - die werkelijk veel mineraliteiten meebrengen - goed voor het fruit. Bourgogne bezit een schitterend klimaat en daar genieten ze in Saint Bris mede - de wijndiagonaal van de wereld.







We proeven

We nemen drie willekeurige flessen van de 104 ha met 4100 hl wijnsappen en wingerds. ( verschillende regio's)

Het oog bewijst reeds zijn jeugdige frisse wijnen met gouden fonkelingen in citroengele bodywijnen - glycerinewand met traag fijne tranen.

Neus: Exotisch ( litchi ) froaal - wit klein fruit- citrus met één uityzonderling een markant parfum " Bourgeon de cassis " in de volksmond ' kattepis' ! Dit is werkelijk groot wijnwoordenschat ! Oh nee... weg ermee - zekerlijk niet !

Aan de lippen : ( en de mond natuurlijk) brengen ze allen pompelmousse , mandarine , perzik en confit fruit - terug één fles groene appelzuren extra, bij de finale kruidigheden : tym - buks en salie algemeen bij de flessen.








Ons oordeel :

Sauvignon Blanc en gris mogen dan wel de meest wispelturige druivenrassen zijn - met een magisch kunstje houden ze de 'grappes' klein en compact - dat resulteert in vinificatie met een wonder. We denken reeds tientallen keren duidelijk te zijn geweest : durven aankopen - ontdekken , ook voor wijnflessen in kleine ( onbekende regio's). De geschenken zullen volgen ...de witte van Saint-Bris mag je met alle vissoorten ( liefst Noordse) begeleiden zelf met een snuifje curry en safraan én vergeet het geitenkaasje niet ! Liefst 8 a 10 ° C apero en de andere wijnen aan tafel 10-12 ° C !

Jonge wijnen verdienen aandacht bij de apero - verschillende jaren bij de maaltijden ! Jong te verbruiken.





-De aap uit de mouw met WIJNFLESSEN uit Saint-Bris ? Oestertjes !!!!!!

Mag het lekkebaarden zijn.



DECA copyricht WIJNTON.BE eigendomsrechten AUG. 2011

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief





Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese