Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Appellation d'Origine Protégée - Moselle Luxembourgeoise : protection en garantie.

Gepost op 31/07/2016 om 12:11 door Carl in de rubriek algemeen.

In onze geglobaliseerde wereld, kan een indicatie van originaliteit voor stille & mousserende wijnen een importe noodzakelijkheid zijn. De kleine Natie van het Groothertogdom neemt dit ernstig. Al eerder zijn ze naast Oostenrijk de meest gecontroleerde wijnindustrie van Europa en de wereld geworden. De Luxemburgse Staat neemt alles onder controle, onder strenge normen- die al een tiental jaren vruchten aflevert. Het principe 'Origine' is Europees vastgelegd met zeer hoge normen, die ze maar al te graag zien gebeuren in wijnbouw. Het objectief 'kwaliteit' , maar 'les vins Luxembourgeois' willen de normen opdrijven naar superieure kwaliteit. (Qualité supérieure). AOP moet een gegarandeerde protectie worden van transformatie van een geografische vaststelling met natuurlijke caracteristieken zoals klimaat, voorstellng van het, terroir, de gebruikte druivenplanten, grondsoorten, stijl van vinificatie. Druivenplanten kulturen is verbonden met complexe klimaatsomstandigheden. De pluviositeit gedurende de opgroei, de zonne-uren en de topgeografie. Heuvelruggen, hoogtes en laagtes. De Luxemburgse wijngaarden bezitten dit om dit op te delen naar een Maritieme en zowel continentale omgevingen. Maar ook grondsoorten met twee duidelijke afscheidingen zijn er te vinden, die ze maar al te graag al opdelen in 'Keuper' of 'Muchelkalk' - de eerste melding van marmer die oceaangesteenten voorstellen van 195 tot 230 miljoen jaren geleden en stillaan afbrokkelt. De omgeving van Remich zijn daar een goed voorbeeld van.

Schengen en Greiveldange bewijzen met hun kleine vallei een harmonieus ander arrondisement coteaux te bezitten met kalk. Dit resulteert ook in hun wijnen. De juiste wetgeving voor gebruikte druivenrassen dient zich hier op. Grevenmaker is dan van een ander kaliber met prominente zeevruchtenkalk 'coquillier' van martieme oorsprong tussen 205-215 miljoen jaren erotie tussen Greiveldange en Grevenmacher. Niet voor niets is dit uitgeroepen voor de regio van de Riesling. Abrupte dolomieten bezorgen de wijnen elegante en racé verschijnselen. Mineraliteit gegarandeerd bij de Moezelwijnen die volgens mij nog betere druivenrassen aankunnen. Hun aciditeiten zijn citrusachtig bijzonder, en toch krijg je steeds dat restzoetigheid erbij dat echter stoort. Gruner en rode Gruner Veltlinger (met wit sap) zou een schitterend idee zijn aan te planten. Voor rode wijnen is slechts Pinot Noir te vinden, slechts een 3 % enkele rode rassen uit Oostenrijk - das te weinig. Kan dit mooi wijnland dit permitteren om te weinig in te voeren uit andere landen ? Toch bezitten ze hun mousserende wijnen en hun top kwaliteiten van hun Crémants, die ruim voorzien zijn voor eigen gebruik en export. Toch wel een oerdomme uitvinding als top vocabulaire 'Crémant' uit handen te geven aan Frankrijk zonder dit keurmerk brandkastvast te bewaren.

Crémants in opmars

Sinds de invoering van de benaming Crémant in 1991 aren de eerste 227.850 flessen geboren.
-In 2000 kon het succes niet uitblijven, en telde de Luxemburgse Staat een productie van 1.328850 flessen.
-In 2014 gingen 2.922.980 flessen de kelders uit.

Voor de samenstelling is ieder kelder vrij, dit is een spijtige zaak - maar de Luxemburgers juigen dit toe. Op de eerste plaats bezitten niet alle kelders 3 of meerdere variëteiten - de smaak blijft dus geheim in het glas. Nooit vervelend als een Italiaanse fles met Glera of een Spaanse fles Cava. Ten andere Cava ziet ook al af met hun traditionele druivenrassen en voegen ook al Chardonnay toe. Je mag de Luxemburgse Crémants met Rieling als groots aanvaarden. Bij een mengeling moet men minstens 60% van de hoofddruif gebruiken.


Schilderachtige terrassen voor wijnbouw

Algemeen hebben de Luxemburgse wijnbouw een grote reputatie op hun 42 km 'Route du vin'. De rivier de Moezel die het land scheidt tussen Duitsland aan de overzijde en eveneens aan wijnbouw verbonden is. De wingerds genieten van Schengen tot Wasserbillig van majestueuse mogelijkheden van een alitude van 150 tot 200 meter onder niveau van de zee. Sinds eeuwen zijn wijnbouwers aan het werk, die na vele familiale overdrachten zeer professioneel bezig zijn. Klein maar fijn op een totaal van 1295 ha met 340 exploitaties. Elbling, Pinot Noir, Riesling, Auerrois, Pinot Gris en de zoete stijl Gewurztraminer fruitige wijnen op een totaal van 1124 ha of 90% van de productie. 125.000 hl voor de Crémants. Opvoeding op hout, of generatie kennis slagen ze erin de wijnen een lange levensduur van genot te bezorgen. Zelfs een wijnbouwer uit Ahn bezit de geheimen om slechts de wijnen nog een lange duur te bezorgen en slechts 'subliem' zijn voor degustatie na 10 jaar. 5 jaar STUDIE - met dank aan de vele ontmoetingen - opvolgingen een eervolle vermelding voor Luxemburg ! DECA Juli '16

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese