Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

MADEIRA zon, natuur, wijnen 'Zomer '09 WIJNTON.BE'

Gepost op 23/07/2009 om 17:30 door Carl in de rubriek algemeen.

Madera , ook Madeira genoemd kunnen we situeren als eiland in de Atlantische Oceaan, 600 km ten westen van Casablanca.

De vertaling van het Portugees zou 'hout' betekenen. Steile kusten tot 1861 meter, bergachtige vergezichten, wouden, zéér rijke vulkanische , kalkhoudende gronden, een ideale plaats om aan wijnbouw te denken. Eveneens bananenplantages behoren tot de lanbouw activiteiten en de voornaamste zijn deze van Câmara de Lôbos ten westen van de hoofdstad Funchal en Santa Anna aan de noordkust.

De beste keukenmadera wordt van de inferieure druif gemaakt ' Tinta Negra Mole '. De wijnen worden meestal geassembleerd met een oogst van verschillende jaren.

De gistingen zijn wel erg merkwaardig , en kunnen worden stopgezet tijdens de alcoholische gisting door toevoeging van Brandewijn of na de gisting door toevoeging van brandewijn en gesuikerd druivensap.






De rijping gebeurd in eiken vaten. De stop is met een blad van een bananenboom gewikkeld . Botteling na een assemblage.


Sercial : droogste wijn , zéér lange levensduur

Verdelho: halfdroog , gouden kleur

Bual : geconcentreerde halfzoete

Malmsey : rijke zoete, komt droger als hij veroudert.

Het etiket vermeldt : droog (dry) , medium dry of zoet.




5 jaar oude reserve : edele druivensoorten

10 jaar oude reserve: Velha of spécial reserve

15 jaar oud: exceptional réserve

20 jaar oude Fresqueira vintage : 100 % , 20 jaar op hout , super heerlijk natuurlijk.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief





Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese