Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Het opvoeden van wijn met houtsnipsels

Gepost op 10/02/2010 om 19:12 door Carl in de rubriek algemeen.

Reeds veel inkt geschreven, gepraat, voor het gebruik van houtsnipsels eikenhout bij de opvoeding van wijnen.

In de 'Nieuwe Wereld' is dit reeds tientallen jaren van toepassing, echter bij landwijnen.

Dat deze praktijk, die veel weg heeft van aromatiseren, en als we verder gaan ruiken, proeven, ook om fouten te verdoezelen, is dit géén vervalsing van de wijn ?

Crisis of niet, concureren , iedereen dezelfde rechten, en wat met consumenten die geen onderscheid kunnen maken ?

Dat de effecten van de opvoeding en rijping van wijnen op vaten of barriques op dezelfde lijn worden gesteld, met deze van eikenknipsels, we stellen ons vragen.
Ook al zorgen beide technieken voor de overdracht van houtaroma's, een verblijf op barrique maakt een gematigde oxydatie mogelijk die de wijn soepel, en méér complexiteit maakt.


Een nieuwe barrique ( eiken ton) , kost al gauw 500 € , een tweedehands iets minder, maar tegen een zak snippels van 10 € , is de verleiding te groot. Een paar gram per liter is voldoende voor een effect.

Keuze te over .....

-Eikenknipsels van nieuw eikenhout , een prachtig ecologische vondst, en wat dacht je van de verschillende gradaties van branding ? Licht, gemiddeld en sterk ?

-Groote, dikte en lengte van 3-12 millimeter
-Mogelijkheid om extracten toe te voegen
-Rook - en roosteraroma's

Voor wit en rood

Zowel voor witte wijnen ( om bvb vanille ) te bevorderen, ook bij rode wijnen worden ze toegevoegd aan de druiven in de gistingkuip. Algemeen wordt aangenomen dat de extractie het beste is bij lage concentratie ethanol ( alcohol) .
De opname kan eveneens plaatsgrijpen gedurende de opvoeding op een gebruikt vat, zodat men een tweede jeugd meegeeft.
Te gek allemaal, en wat zal de trotsheid van een etiket nu bevatten ?

Wijnpuristen zullen rap ontdekken, dat dit uniformiteit zal bewerkstelligen en standaardisering.

Het belangrijkste blijft nog de informatie aan de consument, dewelke zijn wijn aankoopt met kennis van zaken, zonder labo's te moeten raadplegen.


Wat Europa daarvan moet denken, de witte rook moeten ze zekerlijk in de gaten houden, bij de grootste producent van houtknipsels in de omgeving van Toulouse !

Graag een reactie van uw mening !

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief





Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese