Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Kort geknipt het fruitig NIEUWS !

Gepost op 13/06/2012 om 00:26 door Carl in de rubriek algemeen.

*Voor het eerst, kwam er een persbericht van landbouwminister Kris Peeters, betreffende een vraag van Els Robeyns (Spa)- betreffende de wijnproductie van Vlaanderen. Er is echt hoopvol nieuws : van 165.000 liter (2005) is er nu al 245.000 liter. Ook het aantal wijnbouwers van 25 naar 59. Cijfers die helaas producenten van meer dan 2 ha uitsluitend bezitten - minderheden zijn niet aangifteplichtig. Het wijnlandschap kunnen we zo omschrijven : Vlaams-Brabant (40 % ) , Limburg 24 % , West-Vlaanderen 14 % , Oost-Vlaanderen 12% en Antwerpen 10 %. We staan al goed op de kaart - goed zo !

*Druivenstokken : Len de l' El is een druivenstok die echt in een museum zal terecht komen - nog te vinden in de regio GAILLAC (Fr) en in Spanje (Catalonië). In de Lanquedoc (Limoux) en Zuid-West (Fr) duikt hij ook nog op. We hopen nog voor een lang leven, edele druif met veel florale aroma's , smaakdrager, aromatische kracht, frisheid, soepelheid.

*Wijnen : onbekende druivenstokken die toch als monocépage zo lekker kunnen zijn bvb AGLIANICO. We moeten hiervoor in Zuid Italië gaan, om ze te vinden. Bijzonder veel body - zeg maar robuust, zwaar en volheid zijn hun karakters. Het blauw ras brengt ook veel concentratie mede.

* Truffel mag dan wel zeer duur zijn in aankoop, hoe kunnen wij dit ontdekken in een proeverij ? Er bestaan olieën en ook kleine kruidendoosjes van truffel, kan je ze niet vinden, dan geven we deze hints om te ontdekken in geuren : vooral paddestoelen, vochtige bladeren in herfsttooi , ook ammonia, stokken van kreupelhout.

*Wijntaal spreken : op vele proefnota's schrijft met over ' de afdronk ' - wat is dit eigenlijk ? Na het opnemen van de wijn in de mond en het inslikken geniet men van een ' MOMENTOPNAME ' dit is het eigenlijk. Voor een goede proever : neem een grote hap zuurstof mede , en laat dit goed ronddraaien langs de binnenkant van uw mond - daarna inslikken , tel de seconden , hoe lang men geniet des te beter , en een hoge kwaliteit mag men dan noteren.

* Corsica : bezitten zeer mooie witte - en roséwijnen - meestal van de stokken PATRIMONIO . Ze geven lichte gele wijnen met groene tinten. Ontdek de frorale bloemen zoals witte bloemen , ook meidoorn. Een geitenkaasje erbij zal voortreffelijk zijn, met een fruitige smaak. Ook rosé is aan te bevelen, een tinteling van kruidigheden, rood fruit, kers zal ontdekt worden.

* Zwitserland heeft ook zijn gletsjerwijn, maar ook bijna in de vergeethoek. In de regio van ANNIVIERS zal je dit nog uitzonderlijk vinden. Vraag aan de wijnbouwers naar het ras Rèze.

*De beste Zuid-Afrikaanse Chardonnay is deze van STELLENBOSCH. Bij het vinden van een fles 'MEERLUST' zal dit duidelijk worden. Neem dit niet letterlijk, zodat men het niet teveel van flessen ziet , die er eigenlijk staan !

* Luxemburg : was vroeger in de 19 de eeuw zo populair en dorstlessend met het wijntje en druivenstok ' EBLING ' - helaas de wijnproever is kieskeurig geworden - voor een eeuwige herdenking is dit nog een aanrader.











Culinair : staat er op het programma een konijntje (met of zonder pruimen), dan kan je dit klaarmaken met een RODENBACH of zeer fijne TONGERLO - bier of ....met een Saint - Nicolas - de Bourgueil (Loire) - deze rode zal u wel verwennen, en dit is ' gene zever ' !

* Wijnkennis : om een goede Sommelier te worden - is het noodzakelijk kennis te hebben van 87 druivenstokken in Portugal.

Wijnboer: Michel Chapoutier uit l' Hermitage ( Rhônedal), bezit op zijn grondgebied een terroirdruifje , dat echt zo graag in Zwitserland aanwezig is : ARVINE ( ook petit Arvine ) . Zeer goed te vergelijken met een kustdruifje aan de Loire : zeer ziltig , mineralig , complexiteit . Zalig met schaaldiren - oestertjes enz ...

Spanje : GRAN RESERVA : is een aanduiding voor een TOPJAAR - minimaal twee jaar op hout en minimaal drie jaar op fles . Rijpen dan nog in een BODEGA voor verkoop . Voor witte wijnen, kan je ze ook slechts aankopen na 6 jaar : 6 mdn op hout- 4 mdn op fles en rijping in een BODEGA voor verkoop. Zal normaal een dure fles worden.


Wijntaal : nu veel gebruikt in perstaal PREMOX = premateure oxidation of het voortijdig oxideren van een wijn. In Bourgogne zijn er problemen, jonge wijnen die te vroeg oxideren.

DECA copyricht eigendom Juni 2012


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese