Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Oostenrijk (deel 2)

Gepost op 13/03/2009 om 20:36 door Carl in de rubriek algemeen.

Een fles uit Oostenrijk, wat mag je verwachten? Cultuur die je proeft melde men ons.
Laten, we dit nog eens bekijken.

Gruner Veltliner (36%): een karakteristiek, kruidige bouquet, met vaak typische 'pepertje', fris en levendig, Oostenrijkse druivensoort bij uitstek.

Riesling (Rheinriesling) 3,4%: elegante, complexe geur van perzik en abrikozen, ras met mooi zuurspel, delicaat met een klassieke fruitigheid.

Welschriesling (9 %):
Zacht-geurend met fijn appelaroma's, licht en meestal slank gestructureerd met een levendige zuurgraad.

Weiser Burgunder (Pinot Blanc ) 6%:
Kompact, vaak met en nootachtige aroma's, krachtig, gebalanceerd en harmonisch.

Chardonnay (Morillon, Feinburgunder) 0,6%:
fruitig, aroma's van groene appels, extrarijk, zacht en rond.

Andere noemenswaardige witte druivensoorten zijn: Sauvignon Blanc, Neuburger, Muller-Thurgau, Fruhroter Veltliner, Muskat Ottonel, Roter Veltliner, Rotgipfler, Rulander, Traminer, Zierfandler.

RODE WIJN:

Blauer Zweigert (Rotburger) 9%:
Vol, krachtig, licht kruidig, rijk aan tannines, mooi fris zuur.

Blaufrankisch 5,5%:
aroma's van rijpe kersen,braam, krachtig maar decente tannines.

Blauer Portugieser 5%:
fruitig en mild, zuurarm met laag alcoholgehalte.

Andere noemenswaardige rode druivensoorten: Blauwe Burgunder, Blauer Wildbacher, Cabernet Franc, St Laurent.

WIJNBOUWREGIO NIEDEROSTERREICH (30.004 ha)

WACHAU: Het smalle Donaudal tussen Melk en Krems geldt als één van de mooiste rivierlandschappen van de wereld. Op de steile terrassen van primair rotsgesteenten rijpen voornamelijk Gruner Veltliner en Riesling. (1.390 ha)

KREMSTAL: (2175 ha) Primair rotsgesteenten en leem, de klassieke bodemsoorten. Hier gedijen bouquetrijke, fruitige en elegante witte wijnen.

Kamptal (3.868 ha) Leem en loss, maar ook primaire rots. Gruner Veltliner en Riesling.

TRAISENTAL: (682 ha)
Mooie fruitige witte wijnen, aan de oevers van de Traisen van St. Polten tot aan de Donau. Zandige lossbodem.

DONAULAND: (2.732 ha) Aan de oevers van de Donau ten oosten van Krems tot aan Klosterneuburg. Hier gedijen zeer typische en markante witte en rode wijnen. Loss en kalk-rijke bodem.

WEINVIERTEL: (15892 ha)
Meest noorderlijke van Oostenrijk en het meest Veltliner - land met wijngaarden 50% Veltliner. Loss-en zwarte aarde.

CARNUNTUM: (891 ha) Leem, zand, steengruis, en loss. De gemeenten Gottlesbrunn, Hoflein en Prellenkirchen.

THERMENREGION (2.332 ha) Vulkanische breuklijn, mild klimaat en een zware, stenige kalkbodem, waar krachtige geconcentreerde rode wijnen groeien of verbauwd worden.

WIJNBOUWREGIO BURGERLAND (14.564 ha)



NEUSIEDLERSEE (8.326 ha)
Het wijnbouwgebied Neusiedlersee dankt haar kwalitief hoogwaardige witte en rode wijnen met name aan het uitgesproken 'Panoramische' landklimaat. De krachtige herfstzon en de ideale omstandigheden voor edele rotting (Botrytis) maken hoge predikaatwijnen mogelijk.

NIESIEDLERSEE - HUGELLAND (3.911 ha)
Grote diversiteit, met de langste traditie Freistadt Rust, zwarte aarde, leem hier treffen we als grond.

MITTELBURGERLAND (1877 ha)
In dit zacht glooiende heuvellandschap groeit op zware leembodem een groot aantal Oostenrijkse rode wijnen. De typische Oostenrijkse druivensoort Blaufrankisch domineert hier.

SUDBURGERLAND (448 ha)
Het kleinste wijnbouwgebied, met karaktervolle wijnen zowel wit als rood.

WIJNBOUWREGIO STEIERMARK (3291 ha)

SUD-OSTSTEIERMARK (1115 ha)
Een overgangszone van het droge Pannonische klimaat, naar het vochtige Middellandse - Zee klimaat. Op vulkanische steenslagbodem en zware leembodem gedijen hier overwegend fruitige witte wijnen.

SUDSTEIERMARK (1741 ha)
Prachtig heuvellandschap ligt in de invloedsferen van het Zuid-Europese klimaat. Frisse fruitigheid. Op de groene heuvels groeien hier de Welschriesling, Sauvignon blanc en Morillon

WESTSTEIERMARK (432 ha)
De zuurbetoonde Schilder is de specialiteit van dit kleine wijnbouwgebied in de Steiermark. Aan de Schilcherweinstrasse van Ligist naar Eibiswald groeien op gneis en leisterbodems de beste kwaliteiten.




ALLES WAT MET DE WET TE MAKEN HEEFT!

Het Europese wijnrecht vormt de basis voor de Oostenrijkse wijnwet. De belangrijkste pilaren van de Oostenrijkse wijnwet zijn bovendien: de gecontroleerde oorsprong, vastgelegde opbrengstbeperkingen per ha, de bepaling van kwaliteitsniveaus en de door de staat uitgevoerde kwaliteitscontroles. Er worden 3 kwaliteitsniveau's onderscheiden:

TAFELWIJN - KWALITEITSWIJN - PREDIKAATSWIJN.

Voor de bepaling van het kwaliteitsniveau is het suikergehalte van de druivenmost maatgevend. Het suikergehalte wordt uitgedrukt in graden KLOSTERNEUBURGER MOSTWAAGE (KMW) In Oostenrijk geldt voor landwijn, kwaliteitswijn en predikaatswijn een algemene maximale opbrengst van 9000 kilo druiven of 6750 liter per ha. Oostenrijkse kwaliteitswijn - en predikaatswijn wordt tweemaal door de STAAT GECONTROLEERD. Het controlenummer (Staatliches Prufnummer) op het etiket en de rood-wit-rode banderol bevestigen dit uitgebreide controle-kwaliteitsbewakings-systeem.

TAFELWIJN: minstens 10.6 gr KMW
LANDWIJN: minstens 14 gr KMW
KWALITEITSWIJN: minstens 15 gr KMW
KABINETT(wijn): minstens 17 gr KMW
PREDIKAATSWIJN: (Spatlese) mag niet gechaptaliseerd (toevoeging van suiker) worden. Het restsuiker is de hoeveelheid suiker die na beëindiging van de gisting overgebleven is. Het toevoegen van onvergist druivenmost om de wijn aan te zoeten (in Duitsland Sussreserve genoemd) is in Oostenrijk niet toegestaan.

SPATLESE: mistens 19 KMW

AUSLESE: minstens 21 KMW

BEERENAUSLESE: (BA) minstens 25 KMW

EISWEIN: minstens 25 KMW; de druiven moeten bij het plukken en persen bevroren zijn.

STROHWEIN: minstens 25 KMW; wordt van druiven gemaakt, die minstens 3 maanden op stro gelegen hebben of aan een touw opgehangen en op deze wijze gedroogd zijn.

AUSBRUCH: minstens 27 KMW
TROCKENBEERENAUSLESE (TBA) : minstens 30 KWM

Vanaf het kwaliteitsniveau ' Auslese' betreft het druivenmateriaal met een stijgend aandeel aan overrijpe en edelrotte druiven.

Trocken: tot 9 gr/l restsuiker, op voorwaarde dat de totale aciditeit niet meer dan 2 gr/l lager ligt. Voorbeeld: een wijn met 8 gr/l restsuiker moet minstens 6 gr/l zuren bevatten om als 'droog' geclassificeerd te worden.

Halftrocken: tot 12 gr/l restsuiker

Lieblisch: tot 45 gr/l restsuiker

Suss: meer dan 45 gr/l restsuiker




In andere landen gebruiken ze, het Ochsle tabel / of Beaumé, begrijpe die kan. Oostenrijk zuiver van graad?

Met dank aan de Oostenrijkse dienst van Wijnbouw.

www.winesfromaustria.com

Lees ook: Oostenrijk in de kijker !

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief





Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese