Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Franse cuvée(s) op uw feesttafel

Gepost op 29/12/2010 om 18:33 door Carl in de rubriek algemeen.

Frankrijk, mag dan nog op het randje , het schitterendste wijnland ter wereld zijn - Spanje, Portugal, Chilie, Zuid-Afrika, Bulgarije, Oostenrijk , Duitsland , Italië volgen op de voet.

Met deze kleine hints , helpen wij uw zoektochten.

A.O.C. Bordeaux rood , deze flessen hebben een goede rijpings mogelijkheid, en start mogelijks reeds met 2007 om reeds op tafel te zetten. Ontdek de granaatrode kleur, mooie fruitaroma's van o.a. cassis en pruimen. Rood vlees, charcuterie of jonge kaas zullen u hoog verbazen.






Voor Bordeaux Supérieur , zijn de rode vruchten in de mond beter merkbaar, de kruidige afdronk mogelijks beter, vlees- en gevogeltegerechten komen hier beter tot hun recht.

Graves bvb Chäteau Lamouroux , een tweede wijn van Grand Enclos de Château de Cérons met hun witte wijnen , is echt een selectie voor exotische fruit te ontdekken en passievruchten. Passen zeer goed bij visbereidingen in saus of aperitief . In de Graves hebben ze zéér mooie witte wijnen .

A.O.C. Elzas : Riesling of Pinot Blanc , beiden droog doen het goed bij vis , en zijn echte dorstlessers, fris opdienen is de boodschap.

Voor Pinot Gris is het echt feestelijk met foie gras, gevogelte, rood vlees en wild.

Zuidwesten Frankrijk

A.O.C. Bergerac bvb met de beroemde druif Sauvignon , uitstekend voor visgerechten, koude buffetten en aperitief. Niet te koud opdienen , zeg maar 8 ? 10 ° C .

Lanquedoc

Een oogstjaar 2008 of 2009 , met vooral zwarte bessen, zwart fruit ,mondvullend, wat moet een mens meer hebben ? Rood vlees, en jonge kaas, en schenk hem rond de 18 ° C

Bourgogne : Het eeuwig terroir van Chardonnay, Pinot Noir , toppers natuurlijk in Chablis (wit) , de krijtdroge witte , met bloemen, honing, nootjes. Past uitstekend bij uw oestertjes, kreeft , krab en alle lekkernijen uit de zee.






A.O.C. Montagny 1 er Cru , afkomstig uit Côte Chalonnaise met goudgele kleur , fijne aroma's van nootjes. Ook hier zijn de visbereidingen het best passend.


Voor rood in Bourgondië, kan je mogelijks PASSETOUTGRAIN bestellen , wijn gemaakt uitzonderlijk van 1/3 Gamay en 1/3 Pinot Noir , rood vlees , stukje kaas , kip en klein wild of bij een jachtschotel.

A.O.C. Loire , altijd een finesse bij de Loire , Chenin blanc , en wil je het echt , nog beter ? Zuid Afrika bvb , maar wat dacht je van SANCERRE ? De Sauvignon zal in de mond smelten, rijke aroma's van acacia , citrusvruchten , jasmijn en ja cassisbladeren , bij uw fruits de mer en asperges , geitenkaas en vooral bij Crottin de Chavignol , ook gerookte zalm en vis in saus.






Demi sec : uit Anjou ; bloemen en citrus zullen u overtuigen , en neem een fles op eiken vat , ganzenlever , zelfs aperitief of zomaar .

Zoete wijnen uit de Loire : aroma's van honing , vanille, perzik , kan je gebruiken bij ganzenlever, of bij blauwe kazen zoals Rochefort, Blue de Bresse. Deze wijnen kunnen wel 30 jaar bewaren, maar wie zou dat willen ?

En de Rhône ?

Wie het echt kruidig wil, mag deze wijnen niet vergeten, de beroemde Syrah , en de Grenache, zelfs zeer éénvoudige wijnen zullen u tot snoepen brengen, uw vleesgerechten, zelfs geroosterd vlees in saus of jonge kazen , verblufffend lekker. A.O.C Rhône is altijd goed. Terug niet te koud serveren 16 ° C

Cahors is dan wel de meest volle wijn, de kracht en stoerheid , zou men goed kunnen laten samengaan met een truffel , geroosterd vlees, en nog een stukje geitenkaas over ?







De grote wijnen

Pomerol en Lalande de Pomerol. Deze laatste zal wat minder prijzig zijn, en komt van de buren, intens genieten van rode wijn, ontdek de violette schitteringen , donker met een diep boeket, kan je een houtlagering erbij halen , dan zal de mooie structuur en de schitterende finale extra erbij krijgen. Nog een stukje wild in de diepvries, vleesgerechten , en gevogelte.

A.O.C. Saint-Emilion Grand Cru
-Al jaren maken ze de beste wijnen ter wereld, alle soorten vlees, wild en kaas, voor deze wijnen mag je wel een 12 tot 20 euro rekenen, maar het zal de moeite lonen






En waarom niet ?

*Gebakken vis , éénvoudig met citroen, kruiden , we geven een fruitige wijn erbij : Beaujolais, wedden er een tweede erbij te halen ?

* Een chocolade dessert , en deze keer wil je het samen met een wijn ? Geen probleem , de wereld unieke zoete rode wijn uit Banuyls en Maury , benieuwd naar de druivenstok ? Grenache

* Tannat : veel te vinden in Frans Baskenland, veel kleur , alcohol en tannine, zwarte bessen , en de gouden regio MADIRAN.







* Een lammetje doet het goed met Saint Emilion , ook een Bourgogne uit Beaune. Is de bereiding met een stoofpotje, kies dan een Corbiére.

* Jura : duizend maal fantastisch , zekerlijk voor hun eigenaardigheden van deze regio, maar de Chardonnay , bij de kazen , zal u wel hartelijke noten bezorgen.

Dit alles zal uw wijnhandelaar wel kunnen bezorgen, of uw supermarkt.

Wij starten alvast met een Crémant de Bourgogne (Brut) , smakelijk, en prettige tastings toegewenst !












DECA Dec 2010

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief





Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese