8 ste Wijnfeesten Kemmel 2014 : pletsbui laat wijnliefhebbers niet schrikken - een prof. verslag ! Gepost op 25/08/2014 om 10:26 door Carl in de rubriek algemeen. Wijnton.be stuurde een professioneel nieuwe medewerker, wegens afwezigheid en dubbel opdracht van onze eindredacteur , die dit event niet kon meebeleven. We hebben dan ook de inrichters, alle wijnboeren , op de hoogte gebracht van onze nieuwe vertegenwoordiging . Onze keuze viel bij een trouwe lidmaatschap van het éérste uur van onze blog en degustatie medewerker : Heer Harrie Verkamer . Een groot talent, die met een scherp op de snede, alles van dichtbij volgde. Wij wensen alle surfers, bloggers, lezers met deze schrijfstijl opmaak en verslag, een sappig moment - een algemeen beeld van de voorbije wijnfeesten op Kemmel. Dank vanwege onze redactieploeg, aan de Heer Harrie Verkamer, dit delicaat verslag professioneel voor alle wijnliefhebbers te bezorgen. Wij wensen U, een tof moment met onze medewerker. Het zesde tentje werd geanimeerd door de familie Decadt en Bacquaert, respectievelijk van wijngaard De Zavelaar en Entre-Deux-Monts. De Zavelaar (www.bellini-beauty.be/zavelaar.html ; 1 ha), genoemd naar de heuvelrug waarop ze ligt, is een jonge Vlaamse wijngaard gelegen in de vallei van de 'Scherpenberg' langs de Dikkebusseweg. De wijngaard is ontstaan in 2010 door een unieke samenwerking tussen houthandelaar Stefaan Decadt uit Vlamertinge en wijnbouwer Martin Bacquaert van het wijndomein Entre-Deux-Monts uit Westouter. De naam 'Zavelaar' komt van 'zavel' of grof zand, in een ijzerhoudende zanderige bodem. WIJN 12: Wit, 2013, 100% Pinot Gris (groene schijn, in de neus vrij aromatisch en wat exotisch fruit; in de mond toch een brede structuur, met veel zuren maar toch evenwichtig & elegant; je proeft zeker het potentieel in deze wijn) Martin Bacquaert (www.entre-deux-monts.be ; 12 ha), niet langer meer de jongste wijnbouwer van het land, is ondertussen de grootste wijnbouwer uit de regio en zijn assortiment bevat vele cuvées, helaas veelal beperkt op voorraad. Met zijn stille wijn(en) zijn wij ondertussen vertrouwd en op de proeftafel stonden uitsluitend mousserende wijnen. WIJN 13: Mousserend, N/A, 'Zientje' - Méthode Tradtionelle, gemaakt van druiven (kerner), appelen (jonagold, golden en elstar) en vlierbessensiroop (voor de liefhebbers van het genre, maar wij verkiezen duidelijk de volgende wijn) WIJN 14: Mousserend, N/A, 'Bacquaert Brut' - Méthode Tradtionelle, 100% chardonnay (sterke pareling, aangenaam aroma, in de mond wat pompelmoesbitter en veel zuren, wijn met goede fraîcheur) Naast zijn klassieke Wiscoutre en Wiscoutre Rosé heeft Bacquaert dus 4 mousserende wijnen in het aanbod, sommige weliswaar beperkt beschikbaar. Is dit een trend? Waarom komt het dat Belgische wijnbouwers meer en meer de kaart van mousserende wijnen trekken? Eerder dit jaar verwoordde Dirk-Antoon Samyn (tijdens het 2e event 'De wijnronde' http://wijnronde.be/ ) het als volgt: * Wijnbouwers maken grotendeels schuimwijn uit opportunisme: uitbreiding/vervolledigen van het gamma, wat leidt tot meer-verkoop. * Klein deel van de wijnbouwers wijzigen hierdoor hun visie, met 'learning curve' en wijzigen ook de wijngaard * Miniem deel van de wijnbouwers doen het uit overtuiging; doelbewust vanaf de start! Als wij kijken bij onze wijnvrienden aan de overkant van het kanaal, dan zijn de Sparkling Wines uit Engeland al langer een echte hype. Enkele regio's daar hebben identieke kalkrijke terroirs als die in de Champagnestreek en het is dan ook niet verwonderlijk dat geregeld Engelse mousserende topcuvées champagnes het nakijken geven. Wie weet kunnen de Belgische mousserende wijnen in de toekomst de strijd aangaan met buitenlandse pareltjes (e.g. Franse crémants). De voorlaatste halte was die bij het Wijngoed De Vallei, uit Westouter (1,2 ha). Daar hebben Jacques en Annie Gruson sinds 2010 maar liefst 1.230 stokken aangeplant met Pinot Noir, Chardonnay, Auxerrois, Pinot Gris, Ortega, Siergerrebe en Dornfelder, op de zandleemgrond met lichte helling gericht naar het westen, gelegen op de zuidflank in het dal van het dorp. WIJN 15: Wit, 2013, 100% auxerrois (fris, fruitig, complex-loos en vrij korte afdronk) WIJN 16: Rosé, 2013, Pinot Noir, Pinot Gris, Ortega, Siegerebe (ook hier aangenaam fruitig maar iets minder fraîcheur dan de witte wijn) WIJN 17: Rood, 2013, 100% Pinot Noir (heel licht intens van kleur, fruitig in de neus en in de mond zachte kruiden met een klein bittertje) Tot slot proefden wij de rode wijn van Peter Vandamme van Wijngoed Klein Rijselhoek (www.kleinrijselhoek.be ; 1 ha), de wijnbouwer van de reportage (zie bovenaan verslag). Peter is dé verdediger van natuurwijnen, wat een ferme uitdaging is in dit noordelijk klimaat. Hij verbouwt resistente rassen op een milieuvriendelijke manier. WIJN 18: Rood, 2013, 80% Regent, 20% Cabernet Cortis (diep kersenrood, tamelijk aromatisch in de neus, met donker fruit en veel kruidigheid, de aanzet is sappig kruidig, maar de zweem van zoetigheid is wat storend; wij konden ons precies niet van de indruk ontdoen dat de 2012 van vorig jaar net iets meer evenwichtig was).
Uit de geproefde wijnen zijn duidelijk bepaalde kenmerken van de Heuvellandse wijnen en omstreken vooral in wit herkenbaar: aroma van fruit, bloemetjes en in de mond veel zuren en fraîcheur. De uitdagingen voor de wijnboeren zijn de volgende: het evenwicht bewaren (zuren moeten aangenaam blijven), een vrij mooie structuur bewerkstelligen en toch een redelijke afdronk, m.a.w. je moet verlangen naar een tweede glas. De kwaliteit van de wijnen was zeker aanvaardbaar, met hier en daar verrassing maar om nu te zeggen dat wij absolute toppers geproefd hebben, is dan ook weer overdreven. Wellicht zijn die wijnen al lang uitverkocht of niet meer beschikbaar, of zijn die nog in wording en hebben wij, samen met de wijnranken, nog enkele jaren geduld nodig. Verder blijkt ook dat wijnbouw hier vooral wordt gedreven door passie. Vooraleer meer wijnbouwers overschakelen naar een full-time job, moeten wellicht volgende vraagstukken beantwoord worden: Heeft Belgische wijn een eigenheid? Een eigen stijl? Hebben de commerciële factoren (kostprijs vs beschikbaarheid) de juiste verhouding? De toekomst zal het uitwijzen. Streekproducten Op weg naar de masterclass om 17u, was er nog even tijd om de innerlijke mens te versterken aan de vele lekkere culinaire standjes, de éne al meer hoogstaand dan de andere, maar was het nu een barbecueworst of een lekker gekruide scampi, het publiek genoot ervan als ware zomerfestivalgangers. Er waren zelfs voor de eerste keer truffels te proeven, gemaakt met een vulling van Vinesse wijn, de zoete wijn van het wijndomein Monteberg. Chocolatier Olivier Verleders uit Loker doopte zijn truffels onder naam 'de Heuvellandse bergstenen', geïnspireerd door het ijzerzandsteen die vroeger in Heuvelland werd ontgonnen (binnenkort alle informatie op www.joiedechocolat.be ) Masterclass Heuvellandse wijnen Als afsluiter van de namiddag konden wij deelnemen aan de Masterclass over Heuvellandse wijn. Aan de hand van een mooi verzorgde slide-show namen José Lemahieu en Erik Desmarets ons mee in hun verhaal over Belgische en vooral Heuvellandse wijnbouw. Daarin maakten wij kennis met de verschillende herkomstbenamingen, het lokale klimaat en de typische bodem van zandleem met ijzerzandsteen alsook met het eigen karakter en smaakpatroon van de lokale wijnen. Tot slot degusteerden wij samen een 3-tal wijnen (wit, rood, mousserend), die hierboven al kort werden besproken. Met 74 deelnemers op 80 beschikbare plaatsen was deze masterclass zeker een meer dan geslaagd initiatief en alvast een meerwaarde voor de wijnfeesten. Proficiat Op naar de volgende uitgave 15 augustus 2015 . Harrie Verkamer © for Wijnton.be © Augustus 2014 - copy's en verspreidingen zonder toelating verboden. Copyright 2009 Wijnton.Be |