Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Zwitserland Zomer '09 WIJNTON.BE * * * * *

Gepost op 26/07/2009 om 20:29 door Carl in de rubriek algemeen.

Dit kleine welvarende natie 'Suise' , zullen jullie zekerlijk in uw harten bewaren. Wie heeft er niet in zijn jeugdjaren met de mutualiteiten 'kampen' er niet geweest? De dorpjes 'Katons' zal je vlot kunnen in herinnering kunnen opnoemen.

Wijntonsurfers, of onze sympathieke wijn site surfers en hun familie hebben het mogelijks met een persoonlijke reis gaan bezoeken, of hebben een vast plan dit in de toekomst te doen. Onnodig te vertellen : het geluid van de bel van de bruine, zwarte, witte vacht geuierde dierlijke melkproducenten in een decor van groene weiden, het kleine edelweissbloempje, wit besneeuwde bergen, Alpenhoorn, bijzonder toch ?

Bern, Luzern, Bazel, Genève, Lugano, de 'kantons' , de rode vlag met het witte kruis middenin die steeds staat te wapperen in een frisse bries.

Zwiterland bezitten eveneens wijngaarden, maar grote binnenlandse wijn verbruikers kan je ze niet noemen. Ongeveer 20-22 liter, en 30-35 liter ingevoerde wijn per Zwitser.





De hoge productiekosten langs zuidwaardse gerichte hellingen, dalen en meren, maken de wijnen duur in aankoop. Kleine grootte is niet meer leefbaar, zodat cooperatieves hier welkom zijn.

De belangrijkste liggen in het 'franstalig' Kantons Wallis en Vaud, met zowel wit of rood in gelijke overeenkomst om jong binnen de 3 jaar te verbruiken.

Chasselas, Riesling-Silvaner en Blauburgunder zijn topdruiven die zich mineralig goed voelen in het Chasselas, Riesling-Silvaner en Blauburgunderbergenland, en het klimaat.

In het warmste gedeelte langs de Italiaanse 'KANTONS' Ticino groeien de beste Merlot / Gamay druivenstokken.

Alles goed voor 15.000 ha verspreid over 17 ' KANTONS'. Ze kunnen wel pronken met de hoogstliggende wijngaarden van 1000 meter boven de zeespiegel.

Wijnbouwers hebben wel de opdracht, alles goed in het oog te houden voor de mist en ziektes. Het vroeg oogsten, het zuurgehalte en structuur is dan wederkerig een dank voor de goede wijnen met bewaarkracht.






Witte 'Ferdant' (Chasselas) en rode 'Dôle' met een mengeling met 'Pinot Noir' en/of andere druiven , kan je best een korte tijd verouderen om een top wijntje te hebben.

Bij een plaatselijke wijnbouwer of een handelaar een ' Oeil de Perdrix' te vinden uit Neuchâtel zal je wel de beste rosé vinden. Spécialité op een etiket zal verwijzen naar uiterst zeldzame druivenstokken , en helaas duurder in de geldbeugel.


Ten oosten van Lausanne liggen de mooiste wijngaarden van Lavaux, de mooiste van Europa met ' Pinot Noir' maar niet met grote complexe wijnen.

Goede producenten zoals 'Association Viticole' Aubonne, Badoux & Chevalley, Louis Bovard, Henri Cruchon, Hammel, Obririst en J & P Testuz echt goed in het oog houden.






Rond Genéve , zijn Bourgondische soorten zoals Aligoté en Chardonnay , Gamay ( Beaujolais)te vinden . De Aligoté met een kleine zonde een siroop van cassis toevoegen, is wel de beste ' Kir' dewelke je kan dromen.

De 'Föhn' of warme wind uit de Alpen helpen Blauburgunder rijpen, of bijna de niet meer te vinden Räusching.

Zürich met een 200 tal wijnboeren leveren aan de 'STAATSKELLE' , veel verbonden met een restaurant .





Rond Italiaans Zwitserland zijn de Sémillion , Sauvignon blanc voor wit, Merlot en Pinot Noir niet verwonderlijk, met dit goed klimaat.

Completter en Räusling (wit), Seyval blanc en Léon Millot (rood) , ook een prima druivenstok voor uw tuin (!) vooral in Engeland te vinden en zal geloofwaardig overkomen. Mogen de prachtige druivenstokken nog een lang leven bezitten, reeds 2000 jaar geleden aangeplant en te vinden rond Coire en Liechtenstein.

*Verdwenen inheemse rassen in het kanton 'Wallis' zijn er ook gegroeid met minder dan 1 ha en helaas verdwenen. Doral, Dorize, Ancelotti, Garanoir, Cornalin.

*AMIGNE: Eveneens een Zwitserse druivensoort, letterlijk beperkt tot de Vétroz-streek in de Valais. Men mag verwachten dat deze wijn een aardse, nootachtige intensiteit gaat afleveren. Hij heeft er alle baat bij voor enkele jaren rijping.






Oliega hohoooooooooo , ik hoor terug de 'Alpenhoorn' om afscheid te nemen . We nemen nog een tussendoortje zoals : Leo en koetjesreep. Zwitserland wij houden van jullie tot binnenkort ?

DECA

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Vorige Reacties:

Reactie van: Carl Devriese op 03/08/2009 om 09:05

Petite Arvine : Zie ook onze speciale Item : Op zoek naar oude druivenstokken SPECIAAL , dewelke wij binnenkort on-lne plaatsen op WIJNTON.BE . Het sappig verhaal met een happy end voor de toekomst.

Hierbij kunnen wij nog de beste producenten meegeven: Chappaz * , Caves Imesch * , Dom. du Mont d' Or * Prettige tastings toegewenst !

Reactie van: Carl Devriese op 03/08/2009 om 08:51

Zwitserland : Met onze voorstelling, hebben we , de belangrijkste wijngebieden ,met hun belangrijke productieve wingerds kunnen beschrijven.

We kunnen echter nog volgende gegevens mededelen van dit kleine 'Suise' , zodat wij denken kompleet over te komen.

Inheemse rassen in Wallis zijn er ook gegroeid minder dan 1 ha en zijn helaas verdwenen, vermoedelijk door de grillige weersomstandigheden, niet productief te zijn enz..

Doral , Dorize , Ancelotti, Garanoir, Cornalin . Rust in vrede , beste wingers, het doet ons hartpijn . DECA

Reactie van: Carl Devriese op 02/08/2009 om 21:37

Betreft 'petite Arvine' :
Graag publiceren wij , Geachte surfer, uw gevonden informatie van deze verdwenen druivenstok, en helaas ook niet meer in de boeken te vinden.

Petite Arvine Valais Italië : Aosta

Een kwaliteitsdruif uit de Valais (Zwitserland) , waarvan elegante en fijne wijnen met strakke zuren en een ongewoon minerale plantaardige smaak worden gemaakt. Typische kenmerk is ook steeds een lichte ziltheid in de mond. De Petite Arvine eist de beste groeiplaatsen. Als de druiven tot november of december blijven hangen, kunnen ze nobele rotting ondergaan . (gebotrytiseerd) Van de verschrompelde druiven kunnen zoete of halfzoete wijnen gemaakt worden. Daarnaast zijn er nog droge die goed op fles rijpen. De smaak van de gerijpte wijnen evolueert wat meer naar honing en wijn wordt kruidiger.

Abrikoos, citrus (zuurtegraad) , perzik, amandel, honing (leeftijd) kruidig/ziltig.

Reactie van: Carl Devriese op 02/08/2009 om 21:18

Geachte surfer,
We kunnen terug op de 'Alpenhoorn' blazen, want we hebben van deze mooie vondst, bij uw laatste bezoek in het dorpje Martigny (Zw) dicht bij de Rhônevalei,(Fr) zéér mooie gegevens gevonden. We kunnen zelf gaan tot 1878 , waar presies in deze omgeving uitsluitend en tevens in 'Fully' deze bijna verdwenen druivelaar nog te vinden is. Pogingen om de overgrote 'Arvine' in stand te houden met meer roze bessen zijn vrijwel verdwenen. Er is dus geen verwarring meer mogelijk. Ongeveer 19,8 ha met enkele wijnbouwers in de omgeving houden deze kleine opbrengst druif in stand.

Op zoek naar oude druivenstokken, gaan we een meer uitgebreide uitleg bezorgen. In vers getapt, kunnen we geproefde wijnen van de " Petite Arvine " voorstellen. Goed gevonden alvast !

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese