Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Beaujolais nouveau millésime 2015 is aangekomen ! Een godsgeschenk is de code bij de wijnbouwers.

Gepost op 19/11/2015 om 19:30 door Carl in de rubriek algemeen.

Ieder jaar, op de derde donderdag van november, wachten 28 miljoen flessen uit Beaujolais, om de wereld te verrassen. Vooral in Japan is dit een hoogstaand feest.(7,3 miljoen flessen zijn voor de 4 de donderdag van november in Japan). Het was jaren geleden ook voor de wijnliefhebbers bij ons, een bijzondere dag, helaas de reputatie is op een laag pitje gevallen. De schrale afdronk, de zwakke fruitigheid, maar toch waren kelders die met grote kwaliteiten afkwamen.

Hoogtepunt was het jaar 1951, toen het met de strengste wetten verboden was, eerder dan de derde donderdag van november, wijnen te behandelen. Er kwamen helycopters eraan te pas, om dit op de juiste minuut in ons land te bezorgen.

De wijnregio die deel uitmaakt van Bourgogne,komt met wijnen op de markt die eerder twee maanden geleden zijn geplukt. De enige druif die hiervoor in aanmerking komt is de 'gamay noir'. Toch is deze wijnindustrie naast Champagne en Bordeaux goed gekend. Alle bistro's in Frankrijk zullen hun rekken goed aanvullen. Een Fransman laat zijn Beaulolais nooit vallen. 2015 kunnen ze geschiedenis schrijven, voor de uitzonderlijke meteo-omstandigheden. 2009, was dit al eerder. Benieuwd zoals iedereen, zal ik nooit deze wondermooie wijnareaal verloochenen.

Een godsgeschenk voor de arme wijnboeren van Beaujolais.

'Un millésime Dieux', glimlachen de wijnboeren, die een opkikker goed konden gebruiken. 'C'est le jus de raisin, plein de soleille ....cet été, de la chaleur, et peu de pluie, exceptionnel de quantité.' Dit zullen we de terroristes van Parijs, niet laten proeven, was hun geldachtigheid in hun teksten te vernemen. Een persbericht die we gisteren konden ontvangen in onze mailbox. Helaas konden we al vaststellen dat de rendement met 25 % is afgenomen van 756.000 hl naar 600000 hl. (cijfers van 2014). De eerste prognose van het fruit : grote concentratie van diepgaande kleuren, (donkerrood-violet) rond, schittering, sterke concentratie van aroma's, (en wat soms eigen is aan gamay : banaanaroma's, soms cuberdons !!!!) veel fruitigheid, en gul in mondvulling, goede aciditeiten en afdronk. Olé ....de echte gamay dus. Het persbericht is afgesloten met de tekst : la fête du Beaujolais nouveau 2015 a failli être annulée. Een domper voor hun prestigewerk, maar de wijnbouwers verwachten veel van hun nieuwe oogst.


Allen samen voor Beaujolais Nouveau 'Tous ensemble'


-Ondans de terreur, houden de wijnbouwers toch de moed vol : 2000 referenties, 1000 wijnbouwers, cooperaties en een wijnindustrie, die hun boterham kan bezorgen. Graag voeg ik er nog een Franse slagzin erbij : c'est un vin à multiples facettes. Beaulojais is geen bewaarwijn, maar een drinkwijn.


Ontdek uw Beaujolais NOUVEAU!!!!!!!

Een eenvoudige beaujolais nouveau wijn, is een drinkwijn, die ik al eerder beschreef . Kwalitatief, kan je iets beter verwachten voor de cru-wijnen. Maar deze zijn veel later beschikbaar. Deze cru-wijnen, kunnen ook enige tijd bewaren - PRIMEUR-wijnen niet ! (10 tal maanden). Mag ik er nog aan toevoegen dat het druivenvarieteit uitsluitend gamay, mag bevatten, die ook in de rest van de wereld geteeld wordt.

-De kleuren, zijn meestal doorzichtig licht rood. Nuances kunnen tot violet-zwart zijn. (oudere cuvée's).

-De geuren, zijn meestal met name : rood fruit zoals aarbei,framboos, ook bloemen (rozen o.a) eveneens florale tonen, door degistingsmethodes. Ook banaan is veelvoudig. Frisheid, fruitigheid is een normale ontdeking. Lactisch en melk kan in normale ostandigheden voortkomen. Halflange afdronk is normaal. Meestal, door de jonge botteling een hoge aciditeit of zuurgehalte.

Koeling : 14-16 C

Culinair : koude schotels, charcuterie, éénvoudige vleesschotels .
Merk op : uw saus zal er wel bij varen, een scheutje wijn toe te voegen.



De wijnregio

De Beaujolais is een 'vignoble de coteaux' gesitueerd op een plantareaal van 55 km van noord tot zuid, tussen Lyon et Mâcon, op 15 732 ha. Zij houden 3 appellaties in : Beaujolais, Beaujolais village et crus (juliénas, chénas, saint-amour, fleurie, morgon, brouilly, chiroubles, ..) Maar slechts 2 appellations kunnen de nouveau commercialiseren : Beaujolais en Beaujolais Village.

De streek

Beaujolais begint ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Mâcon. Het gebied heeft een totale breedte van 12 kilometer en een lengte van 60 kilometer en kan in twee subregio's ingedeeld worden, Haut-Beaujolais en Bas-Beaujolais. Haut-Beaujolais ligt het noordelijkst en hier worden de beste wijnen gemaakt, waaronder ook de Beaujolais Villages. In Bas-Beaujolais, die zuidelijker ligt, wordt de gewone Beaujolais gemaakt.

Het productieproces van de beaujolais

Meer dan 90% van alle beaujolaiswijn wordt op minder gebruikelijke manier gemaakt dan in meeste andere wijnproducerende regio's. Het gaat hier om de koolzuurgisting (macération carbonique). Bij deze methode worden de druiven (van het ras gamay) direct na de oogst in grote kuipen gedaan. De trossen worden met steeltjes en al in de kuipen geworpen. Door het gewicht van de trossen worden de onderste druiven zachtjes gekneusd. In het sap dat hieruit vrijkomt, komt de gisting langzaam op gang. Het koolzuurgas dat bij deze gisting ontstaat stijgt op zijn beurt naar de bovenste trossen waar het gas inweekt. Tijdens dit proces worden de kleurstoffen en tannine afgebroken door de reeds ontstane alcohol en opgenomen door de vloeistof onder in de kuip. Door de grote druk van het koolzuurgas bovenin de kuip, gaan de druiven van binnenuit gisten. Doordat er hierbij geen zuurstof aan te pas komt, behoudt de wijn zijn fruitigheid.

Na deze koolzuurgasinweking wordt de zogenaamde lekwijn afgetapt en het residu wordt geperst en vervolgens ook toegevoegd. Als laatste stap vindt nog de malolactische gisting plaats, waarbij de appelzuren omgezet worden in zachte melkzuren. Zo zal je altijd normaal gezien, een beaujolais herkennen : lactisch en melkzuren.

De Crus van de Beaujolais

De hele Beaujolaisstreek heeft recht op de AOC benamingen beaujolais of beaujolais supérieur (hoger alcoholgehalte dan beaujolais). De AOC Beaujolais-Villages is voorbehouden aan 39 gemeenten in het noordelijk deel van de Beaujolais. Daarbinnen mogen 10 gemeenten hun naam aan hun wijn geven. Dit zijn de 10 crus van de beaujolais. Deze zijn van noord naar zuid:

1.Saint-Amour
2.Juliénas
3.Chénas
4.Moulin-à-Vent
5.Fleurie
6.Chiroubles
7.Morgon
8.Régnié
9.Brouilly
10.Côte de Brouilly

Druivenrassen

Toegestane druivenrassen in beaujolais voor rode wijn zijn;
Gamay noir à jus blanc

Toegestane druivenrassen in beaujolais voor witte wijn zijn :
Chardonnay
Aligoté

Deca November 2015 copyright eigendom.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese