Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Het bewaren van wijnen uit de nieuwe wereld !

Gepost op 18/04/2010 om 08:34 door Carl in de rubriek oenologie.

De vraag voor een grote wijn te bewaren, blijft nog steeds in ieders gedachten. Een geruststelling , geven wij alvast, met deze tips.

Het bewaren van wijn, is echter een kunst. Een droge kelder is géén zekerheid, van een goede bewaring. Een vochtige kelder eerder wel . Leg natuurlijk een fles in rust- toestand plat, zodat de wijn het kurk bereikt.

Chauffage-bergplaatsen zijn zekerlijk niet aan te raden , een frisse koele bergplaats dan wel.

Een was-en drooggetrommel, koele bergplaats waarbij trillingen de grond aanraken, en uw prachtig geinstalleerde rekken met uw wijntjes, een automatische meegeroffer genieten, het is echt niet goed. Rust is een ideaal gegeven.

Dicht bij uw haard, binnenshuis, met een gezelligheid van geknetter van houtblokken, het chambreren is dan van het goede teveel. De rijping zal te snel gebeuren.

Dan maar naar het tuinhuis, met de overige resten van verf-en scheikundige producten, warm en koud, vochtig en droog , helaas terug géén goede oplossingen.

Op de zolder dan maar, ja als deze goed geisoleerd is. Nogmaals een kleine afgeschermde berging, in afzondering het zou kunnen lukken, met een echte koele frisheid. Er blijft een probleem van luchtvochtigheid.

Een kelder is en blijft de beste oplossing, met een luchtvochtigheid van 70 % optimaal, je kan het verhelpen met water emmers regelmatig te plaatsen, natte doeken over de flessen. Wie zijn wijntjes gaat vertroutelen, zal prachtige wijntjes krijgen. En ja...daar begint het al ,....men vergeet zo rap.

Besluit: een wijnfrigo , die nu het beste resultaat zal bieden. De kostprijzen hiervan zijn sterk gedaald, en mag echt een goede aankoop zijn, een tweedelige , zodat witte- en rode wijnen een konfort genieten.

En de Nieuwe Wereld ?

De beste manier om in te schatten hoe lang een wijn bewaart, is kijken naar zijn sterke troeven.

Als de rode wijn u vooral aanstaat omdat hij fruitig is, dan kan u hem best binnen de 2 jaar opdrinken.

Als een wijn een mooie houttoets bezit en u hem apprecieert vanwege zijn complexe karakter, dan kan de wijn makkelijk 3 ? 4 jaar in uw kelder bewaard worden. Langer dan 5 jaar bewaren heeft voor een rode wijnen uit de Nieuwe Wereld meestal geen zin. Immers : de wijn is al op z'n best als u hem koopt. Bewaren zal de wijn niet verbeteren.

Licht:

Ik denk, dan allen met mij eens zullen zijn, ook 'licht' - niet de beste omstandigheden zijn, voor het bewaren van wijnen. De spaarzaamste kilowatt-lamp is en blijft een ideaal. Donker, rust, goede luchtvochtigheid , in platte toestand.

En een tipje, die steeds meer in aanzicht komt : de flessen met het kurk naar beneden. Sommige cristallen, pulp , heb je dan meteen mede bij het ontkurken. Het kurk blijft nat , maar dan opgepast voor rottingen.

DECA Maart 2010

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
1 reactie(s)

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese