Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Aan tafel : een wijnproeverij uit Moldavië

Gepost op 15/03/2010 om 12:41 door Carl in de rubriek algemeen.

De oude sovjetrepublieken, met o.a. Moldavië hebben eveneens een groot potentieel wijnen. Buurland is o.a. Roemenië .

Anno 2010 kwam de eerste 'Oscar wijn' of erelaureaat terecht in het Wijnkoopgids 300 beste wijnen onder de 10 euro , van de Wijnexpert - Auteur - Journalist Frank Van der Auwera. Een detailhandelaar uit Diepenbeek , bracht deze witte wijnen Château Vartely sec Feteasca Alba 2008 voor zijn inzending voor het best verkochte wijngids.

Dat de Auteur, zijn panelleden, met de grootste deskundigheid moesten samenroepen worden, nadat de puntenscores waren gekend, men zou zich een 'bult schrikken'. Een beveiligde blindproeverij met dit flesje erbij uit Moldavië ' LE GRAND PRIX '.

* Reeds eerder een flesje tegengekomen in België ?
* Kostprijs 5 euro
* Eikloos , 12 % Alc appellatie Orhei , feteacastokken , landklimaat Zwarte Zee hete zomers, strenge winters , de beste kalkgronden .
* Te verkrijgen in ons land, btw taksen en winsten -parfumgeuren van perzik-citrus - abrikozen , froaal én ontdek het sappig verder op blz. 34 van deze aankoopgids inbegrepen. Vreemde wijnflesjes die reeds grote faam halen , in dit bijzondere 22 ste WIJNAANKOOPGIDS 2010.

De Wijnton.be nieuwsgierigheid is dan ook , aan onze lippen gestegen. Onze drietalige boekenrek nagekeken om mogelijks iets terug te vinden, en succesvol kunnen we vertalen, mededelen, veel te vinden , omdat het de moeite gaat lonen.
We gaan naar Moldavië ...

In de XIX eeuw werden zoals in Roemenië (buurland) , de eerste cabernet sauvignon , merlot druivenstokken aangeplant.

Les Caves des Tjars aan het Kremlin waren de eerste getuigen van Moldavische wijnen. Bessarbie was dan reeds een uitstekende tafelwijn. Het liep echter mis met samenkomsten tussen Rusland en Roemenië, zodat een tijdloos wijnindustrie verloren is gegaan.

In 1980 was er terug een bloei te herkennen als de 5 de beste wijnland van de Sovjetunie. Een alcoholwet 'Gorbatchev' deed reeds de voorziene bloei dalen tot 150.000 hl , naar een twaalfde plaats.

Een exellente druivencultuur zoals in Bourgondië met een getemperde klimaat aan de Zwarte Zee, was reeds te bemerken met druivenstokken die nu beroemdheden oogsten.

Centraal meridionale plaatsen rond de hoofdstad Chisin? u kregen de reputeerde aandacht met o.a. Clairet , Cabernet en de Saparavi . Dit moet echt een belletje rinkelen , de beroemde druivenstok uit Georgië , en gul heb ikzelf ontdekt bij Georgian Wine en Mevrouw Gulnara Managadze uit Oostende en haar detailwijnhandel . Buitengewone wijnen uit Georgië met groot pruimvermogen , indien jullie surfer mijn stelling gaat volgen. Een goed groeiende druivenstok in deze terroirs zijn dan ook goud waard voor de wijnen.

Op kleine marktplaatsen, de druivenverkoop


Vinificatie is nu heden de belangrijkste landbouwactiviteit , waarbij Chardonnay , Pinot Gris , Merlot , Cabernet Sauvignon, Syrah zijn bijgetreden. Druivenstokken die steeds een succes bezorgen bij een goede behandeling.

In het bijzonder op te volgen....

ACOREX Wine Holding
Vinaria Bostavan
Château Vartely met o.a. Traminer (!) , Merlot
Dioysos Mereni ( ijswein met Riesling (!!!!)
Vinaria Purcari
Lion Gri ( mousserende wijnen met Sauvignon blanc (!!)Verdere bijzonderheden:
Oppervlakte 33.843 km2

Bevolking : 4.446.455 inwoners

Uw wijn flesje kan je ter plaatse betalen met de Moldavische leu


Lees eveneens onze Georgische beschrijvingen op onze siteblog.

Copyright vertalingen DECA Maart 2010


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
3 reactie(s)

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese