Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Kort geknipt : het fruitig nieuws van de webblog

Gepost op 13/11/2012 om 22:14 door Carl in de rubriek algemeen.

*Altijd een moeilijkheidsgraad om een 'witte' op tafel te zetten. De verwachtingen moet zijn: een mooi bouquet, sappig in de mond, veel fruit en/of een dubbel gebruik zowel aperitief en bij de gerechten. We geven een goed antwoord : Bordeaux. Zowel Sauvignon Blanc , Sémillion en de Sauvignon Gris zullen u gul vergoeden.

*Bernard Massard uit het Groot - Hertogdom Luxemburg mag dan bij de Belgen zeer populair zijn, wanneer je een liefhebber zou zijn van de Pinot Noir schuimer, hebben we een knal voorstel! Cuvée de l' Ecusson Brut . De regio Grevenmacher zal u een glas vol piepkleine (smurfen) belletjes bezorgen, langdurige witte moussekraag en een zalmroze kleur met veel tasting goesting : granaatappel, aardbei en aalbessen, zuren als geen ander met frisse citrus. In de supermarkten van Prik & Tik te koop voor een slim prijsje.

*Skivakantie ? Wil je echt een persoonlijk record meenemen, van een belefenis van de hoogste 'WEIN & GENUSS' - dan raden we aan naar PITZTAL (Tirol) nabij de Gletser dit te beleven op 3200 meter hoogte. Een ski-Alpen-hut heeft een grote verzameling wijnen uit de omgeving van Wenen, Burgerland, Neder-Oostentrijk, Stiemarken. Wenst je uw glas nog koeler te maken als snowwein, dan zal je wel voldoende sneeuw vinden. Slurp liefst na uw ski-oefening , om geen gebroken 'botten' en 'beenderen' en/of te eindigen in de gips.

* Nu we toch in de bergen zitten, kan ik vaststellen in de nieuwe Oostenrijkse wijngids dat een nieuwe DAC is toegevoegd : Neusiedlersee. Ik moest echt een wijnkaart bovenhalen om dit op te zoeken, we vonden dit in Burgenland. Daar is de blauwe Zweigelt-druif zeer populair. De monocepage moet dit 100 % zijn, voor een cuvée 'reserve' is er een minimum van 60 % voorzien. Deze wijnen maken veel alcohol 13 % , zodat het 'jodelen' geen inspanning vraagt.

* Libanon & Château Musar gelegen in de Bekaa Vallei was eens een vraag op de wedstrijd World Wine Taster - enig idee welke rassen zij daar verbouwen ? Wit : Chardonnay , Viognier, Sauvignon Blanc en Muscat petit grain. Rood : Cabernet Franc , Carignan, Cabernet Sauvignon , Syrah , Mourvèdre en Cinsault . Duidelijk een Franse invasie.

*Concours Mondial de Bruxelles zal in 2013 neerstrijken in BRATISLAVA (Slovakije) OP 10,11 EN 12 MEI 2013 . De flessen krijgen daar de beoordeling van Goud, zilver of brons. Ieder jaar gaat de wedstrijd op verplaatsing.

* Spanje zijn de grootste BIO - producteurs , naast Italië en Frankrijk. 57232 ha tellen ze er, dit is een peulschil tegenover de andere wijnen.

* De wetgevingen voor nieuwe appellaties liggen niet stil , zo moeten we voor oogst 2011 de nieuwe label AOP Cotaux Bourguignons in het oog houden, die zowel Beaujolais en Bourgogne samenbrengen.

* Voor Oostenrijk blijft dit nog altijd DAC en geen AOC - de vertaling van Districtus Austriae Controllatus .

*Nonkel Wijnton heeft een nieuwe 'culot ' aangeschaft voor de WIJNTON.BE - degustaties - hij heeft dit aangekocht bij VINO Magazine.

*Op de derde donderdag van November komen ze terug : Beaujolais Nouveau - maar ken je nog de andere Cru's er zijn er 12 ? Willen we een beetje helpen ? Fleurie, Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte-de Brouilly, Julénas, Morgon, Moulin ? vent, Régie, Saint-Amour, Beaujolais- Villages en Beaujolais. Het druivenras is natuurlijk GAMAY .

* Oostenrijk ligt op 48 ° noorderbreedte d.w.z evenwijdig met Parijs - daar kunnen ze ook veelvuldig een paraplu gebruiken. De rassen passen zich aan : les saveurs poivrées sont souvent un bon indice pour identifier les vins Autrichiens blancs et rouges. Zo hoor je het ook eens van een ander.

copyricht Oktober 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese