Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Authenticiteit & variety : handelsmerk van de South- Afrika wines ! *******Topper !

Gepost op 30/08/2015 om 18:16 door Carl in de rubriek algemeen.

Ode aan de wijnen van de Kaap! Kunnen we ze nog vergeten in ons Bourgondisch cultuur ? Nee toch ? De Kaap heeft wat te vieren, een geschikt moment om op ontdekking te gaan.

Geschiedenis en herkomst :

Aan de zuidpunt van het Afrikaans continent, waar twee oceanen elkaar ontmoeten, (Atlantische- en Indische)ligt een van de grote wijnsteden in de wereld en de toekomstspoort tot de Zuid-Afrikaanse wijngebieden : Kaapstad. Aan de voet van de Tafelberg, het beroemste symbool van Kaapstad, zijn de culturen van Afrika, Europa en Azie al meer dan 350 jaar met elkaar versmolten. Kaapstad is een stad met een levendig cultuur en een kleurrijke geschiedenis, die oud en nieuw verenigt.

De Kaap is het toneel geweest van tal van belangrijke gebeurtenissen in het Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Zo zette Nelson Mandela hier in 1990 zijn historische geschiedenis neer. Hier ook omschreef aartsbisschop Tutu vier jaar later de nieuwe Zuid-Afrikaanse natie als ' Gods regenboogvolk ' . De regenboognatie was daarmee geboren.

Vandaag de dag is Zuid-Afrika een democratie en een dynamisch land met een enorme diversiteit. De Zuid-Afrikaanse wijnbouw bouwt verder aan een traditie die ruim drie eeuwen teruggaat en combineert de ingehouden elegantie van de Nieuwe Wereld. Dit resulteert in een even gevarieerd als opwindend aanbod van wijnen die een weerspiegeling vormen van het unieke terroir, de uitzonderlijke bioversiteit en de fascinerende bewoners van de Kaap.

Het wijnareaal


Het Kaapse wijnbouwgebied ligt binnen het zogeheten Cape Floreal Kingdom, een van de zes florazones in de wereld. Naar oppervlakte is het kleinste, naar soortenrijkdom echter het grootste met 9600 bloemen- en plantensoorten, meer dan er op de hele noordelijke halfrond voortkomen. Alleen al de Tafelberg heeft er meer dan het hele Verenigd Koninkrijk. Het Cape Floreal Kingdom is een van de 25 erkende 'hot spots' voor biodiversiteit - 70 % van de hier voortkomende plan ten zijn nergens anders in de wereld te vinden - geklasserd als werelderfgoed. Dit ter zijde, om terug te keren naar het wijngebied.

In het Zuid-Afrikaanse wijngebieden zijn enkele van de oudste bodems ter wereld te vinden die zo'n 1000 miljoen jaar geleden gevormd werden. Al net zo divers als de bodems zijn de klimaatsomstandigheden en landschappelijke factoren. Ze bieden een uitputtelijke schat aan mogelijkheden om wijn te maken. Dit wordt al snel mogelijk bij een vergelijking tussen smaakprofielen. Voor een sauvignon blanc uit Elim is dat een voorbeeld , heel anders voor een sauvignon blanc uit Elgin. En kan dit een tussendoortje zijn : wijnbouwer en handelaar Koen Roose uit Roeselare met zijn bedrijf KOROVA, is daar tegenwoordig met een eigen plantage. Haalde zefs al goud in de Zuid-Afrikaanse wijngids. Plante er o.a sauvignon blanc, in plaats van de lokale chenin die een vaste waarde is. Dit ter informatie, maar er zijn nog andere Vlaamse wijnboeren. Tevens ben ik trots te melden dat een hoogstaande student uit Ieper , een volmakings curcus volgt als hoogste wijn ambasadeur in de wijnschool in Stellenbosch. Wij zijn voortdurend in contact met elkaar, hopen bij thuiskomst een intervieuw te versieren.
Wilde ik onderstrepen : shiraz uit Paarl, bezit een andere smaak dan shiraz uit Stellenbosch. De logo is toepasselijk voor dit land : variety is in our nature. Belangrijk wat ik wil melden van Zuid-Afrikaanse wijnen. De keuze is aan u.

Wijnindustrie en wetgeving


Het behoud van dit unieke natuurlijke erfgoed ligt de Zuid-Afrikaanse wijnproducenten nauw aan het hart. Velen hebben hun land als sinds generaties bewerkt. De Zuid-Afrikaanse wijnindustrie ondersteunt daarom in samenwerking met diverse natuurbeschermingsinstanties actief het initiatief voor biodiversity and wine. Dit voor duurzame wijn-en landbouw. Dit is verplichtend geweest sedert 1998.

In 1973 is er een wetgeving ingevoerd tot erkenning van de kenmerkende eigenschappen die wijnen ontlenen aan bepaalde herkomstgebieden, specifieke druivenrassen en oogstjaren. De Zuid-Afrikaanse herkomstbenaming naar Frans model heet dus Wine of Origin .

Bepalingen om Wine of Origen te zijn :

*Indien de naam van de druif vermeldt wordt op het label moet minstens 75 % van de wijn afkomstig zijn van het druivenras. Voor de export naar een Europees land, moet dit 85 % zijn.

*Een oogstjaar die vermeldt wordt, moet volgens Zuid-Afrikaanse normen 75 %, van dit wijnjaar afkmstig zijn. Ook Europa legde stengere normen die 10 % hoger liggen of 85 %.

* Alle wijnen moeten voorzien zijn van een gecertificeerde zegel, voor de goede kwaliteit die was bij de contrôle. Deze wijnen zijn chemisch geanalyseerd. Men kan via de zegel, de weg vinden, die de wijn heeft afgelegd.


Kaapse smaken

Cabernet Sauvignon

Een Europese druivenvarieteit, als edele druif (ook in Bordeaux)Fr , die bijna in alle Kaapse wijngebeden is aangeplant. Prominent in Paarl en Stellenbosch. Het is tevens één van de meest aangeplante druif voor rode wijnen geworden, goed voor een kwart van het totale aanplanting.

Merlot

Trditioneel gemengd (assemblage), maar daar stappen ze nu heden van af om puur te bottelen. Fruitige, rijke, rijpe wijnen die bij aanbevelen uit Stellenbosch, Paarl, Worcester en langs de kuststreek.


Pinotage

In 1925 kruiste een Zuid-Afrikaanse plantdeskundige Professor Abraham Izak Penold pinot noir met hermitage . Het resultaat van pinotage . Het is hun handelsmerk geworden met opmerkelijke rijke en kruidige wijnen. Een vijfde van het plantareaal is aan geplant voor rode wijnen.


Pinot Noir

Aanwezig in Zuid-Afrika, maar niet in betrekkelijke hoeveelheid. Moeilijke varieteit die geen verschroeiende hitte kan verdragen. Geef de wijnstokken een windbries en veel kan opgelost geraken. Ze hebben gelijk, de kuststreek hiervoor in aanmerking te laten komen. Noteer zekerlijk de koelere regio's Walker Bay en Elgin . (Deze laatste plaats is ook zeer geroemd voor andere fruit aanplantingen zoals appelen.

Shiraz

Vooral de Kaap bezit grote aanplantingen, die voortkomen als intense wijnen, rokerig en kruidig karakter. Is vooral een zonneklopper. De opmars blijft maar duren.

Andere druivenrassen voor rode wijnen

-Ruby Cabernet en cinsault , vooral om te mengen. Ik geef toe, moeilijk indien je niet wennig met deze wijnen omgaat. Cabernet Franc is dan van de betere soort, die vooral lichte wijnen produceert. Grenache , mourvédre en Malbec zijn dan van de robuuste soort. Petit Verdot is o.a een smaakdrager van Bordeaux wijnen en zijn nieuwkomers in Zuid-Afrika.


Witte wijnen

Chardonnay

Deze meest aangeplante varieteit ter wereld, mag niet ontbreken. Kaapse Chardonnay met of zonder houtopvoeding - laat maar komen Grietje. Elegantie en fruitigheid.

Chenin Blanc
Loire liefhbbers zullen hem wel kennen, de koppige vuursteen druif . Ook 'steen' genaamd. Is het handelsmerk van Zuid-Afrika. Geproduceerd in verschillende stijlen en smaken die een goed rijpingspotentieel aankunnen. Anno 2015 staan ze hoger met moderne inzichten dan vroeger. Toch is er een daling te bemerken, en zelf rooing , omdat concurenten van wijnstokken zich aanbieden.


Sauvignon Blanc

Is in Zuid-Afrika in grote opmars. Vooral rond de Kaap, en krijgen internationale erkenning. Hun kwaliteiten gaan naar complexiteit en mondvolle fruitheden.

Semillon

Een outsider die al twee eeuwen, de meest aangeplante druif was. Heden is dit bescheidenheid geworden in percentage. Episch center blijft de Kaap.

Vionier

Een druivenras die tot werelds grote elite behoort. Kijk maar eens naar Condrieu in Frankrijk in het Rhonedal. Veelbelovend in Zuid-Afrika en kan je hem in monocépage vinden - aankopen. Is eveneens een goede trouwgenoot met chardonnay. Merkwaardig dat ze ook het edel kleurloos sap met shiraz mengen. Moeilijk te beoordelen - wie gaat nu de eigenheid van dit ras : aroma's en parfums van perzik, abrikoos, honing, specerijen - naast orangesappen laten verdwijnen - en de talrijke zuurkrachten ? Oh nee. .!

Andere witte druivenstokken :

Colombard , gewurztraminer, hanepoot ( !!!!) , muscadel, pinot gris en rieling .

Mousserende wijnen : worden in Zuid-Afrika ' VONKELWIJNEN ' genaamd . Zo zal je ze ook op het etiket vinden.
In totaal zijn slechts 70 druivenrassen erkend in Zuid-Afrika.


Te onthouden : regio's

Swartland, Stellenbosch, Tijgerberg, Cape Point, Constantia, Tulbach, Paarl, Darling, Overberg, Waker Bay, Douglas, Agulhas, Worchester, Rubertson, Swellendam . Alle wijngebieden zijn aan de kuststreek verbonden.

Wegwijs in een etiket

-In Zuid-Afrika spreekt men van een herkomplaats of een afgebakend gebied. Er zijn 4 herkomstbenamingen erkend.

1. ESTATE : dit is de kleinste herkomplaats, de wijnen krijgen de benaming Estate wine. Voorwaarde is uiteraard dat de wijn van één Estate moet komen, eigen productie, Eigen wijngaarden. Een vergelijking is bvb AOC Margeaux.

2. WARD : is een verzameling van een aantal verschillende domeinen en meestal van een district. Hier legt men vast van strenge Eisen aangaande bodem, klimaat, ecologische redenen. Voor Zuid-Afrika zijn wards bvb Constantia en Frenchhoek. Vergelijk dit met de Frans Haut-Médoc.

3. DISTRICT : hier gelden dezelfde voorwaarden als hierboven geschreven als WARD, maar het verschil ligt in een groter gebied en tot een groter diversiteit. Zo is er het district Stellenbosch , Paarl, Robertson. In Franse normen zoals MÉDOC.

4.REGION : zo zal men bijvoorbeeld Coastal Region ontdekken, is een combinatie van districten of delen van districten. De druiven zijn dus afkomstig uit deze plaatsen. Een gemakkelijke vertaling in Franse normen, is dat bvb Bordeaux.

Deca Augustus 2015 eigendomsrechten ©


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese