Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wat is het geheim van een topwijn ? Wij vroegen het aan een top sommelier Dimitri Bonte.

Gepost op 04/10/2015 om 15:48 door Carl in de rubriek algemeen.

Dimitri Bonte is een knappe sommelier, van het bedrijf start2taste, die we onlangs ontmoeten bij een degustatie. Niet alleen kent hij zijn afkomst van zijn wijnen zeer goed, ook zijn eigen mening telt. Wij vroegen direct op de man af : wat is het geheim van een topwijn.

Onmiddelijk was het antwoord, geformuleerd om ons het antwoord te bezorgen . 'Simpel ......als de eerste slok je onmiddelijk naar een tweede doet verlangen '. Dimitri : ' je hoort wel eens '' Des goûts et des couleurs, on ne discoute pas ''. Ik leg uit waarom een wijn lekker is. Er zijn namelijk enkele trucs om een uitzonderlijke wijn te herkennen ....'.


Evenwicht, evenwicht, en evenwicht !

Alles begint met evenwicht ! In theorie lijkt het normaal en simpel, maar in het praktijk niet zo'n evidentie. Evenwicht heeft ondermeer te maken met vier basissmaken : zuur, zoet, bitter, en zout. Je treft in wijn haast nooit zout aan. Zuur, zoet, bitter daarentegen zijn smaken die al in een druif aanwezig zijn : in het sap, het vruchtvlees, de pitten en de schillen.




Hoe mooier ze met elkaar verweven zijn, hoe lekkerder je de wijn vindt. Is één van de smaken te sterk of te zwak, dan ervaar je een gevoel van onbehagen. Een ander belangrijk evenwicht is dat tussen hout en fruit. Houtrijping diend om de smaak van een wijn gunstig te beinvloeden, niet om hem naar hout te doen smaken.

Voor alcohol geldt hetzelfde : het doel is om de smaakelementen in wijn naar een hoger niveau te tillen, niet om de alcohol op zich gewaar te worden. Je zou over evenwicht nog een tidje kunnen doorgaan. Concentratie versie finesse. Kracht versie elegantie. Niets mag echt domineren. Alles moet mooi gedoseerd zijn. Men zegt daarover wel eens dat een wijn goed 'geknoopt' is : je hebt een gevoel van samenhang, eenheid en spamkracht, zonder neiging tot verbrokkeling of verflauwing. Aldus Dimitrie Bonte.

Wijnton.be : prachtig zijn stellingen, die in de praktijk tot proeven tot uiting moeten komen.
Zekerlijk is de wijn te proeven a point, de juiste kamertemperatuur, de juiste rijping. Al dan niet met een karaf, om de verluchting van rokerige wijnen met zuurstof een frisse geur te bezorgen. Jonge stijlwijnen moeten jong gedronken worden - andere een aangepaste tijdstip. Nog steeds denkt men dat Champagnes (zonder jaartal) beter worden met langere lageringen- dit klopt niet. Deze mousserende wijnen zijn gebruiksklaar voor comsumptie. Ook voor jonge wijnen voor snelle verbruik gelden de regels : degusteren. Het besluit voor jonge wijnliefhebbers is duidelijk : meer zuren dan fruitigheid : er is een probleem aan de hand. Kelders die een lage productie per ha onderhouden, zullen een fruitige wijn bezorgen. Oogstjaar zeer goed in de gaten houden op het etiket.

Met dank aan Dimitrie Bonte!
Deca Okt 2015

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese