Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Hoe lang kan een geopende fles, en verschillende wijnstijlen goed blijven ? Wij zochten het uit !

Gepost op 23/12/2015 om 12:16 door Carl in de rubriek algemeen.

Een geopende fles, kan dit nog een waarborg bieden voor een goed glas wijn, na enkele dagen ? Het antwoord, zal je vermoedeljk al raden : neen ! Vooral de oxidatie en eventueel aanwezige 'soufre' of zwavel, kan veel roet in uw wijn brengen. Maar ook bio-natuurlijke wijnen zullen geen waarborg bieden.

Trucken van de floor

Toch zijn er handige industrielen, die het voorkomen van ongemakken bezig met met hulpstukken te vervaardigen om toch nog een verlenging van de levensduur te garanderen. Pompjes die argon (gas) toebrengen, en met een duur kostenplaatje, verkopen, allemaal 'vijgen na Pasen'. De vraag rijst : 'waarom gaat men dit bewaren' en niet opdrinken ? De meeste problemen zijn in de wijnbars te vinden - zeg maar geen vlotte verkoop. Een fles van 75 cl. is toch geen probleem van een consument dit te degusteren? Een goede stop, een koeling, kan enige hulp aanbieden. Kunnen we wel meedelen dat ARGON-gas, wetenschappelijk het beste neutrale gas voor vloeistof is. Ook voor wijnen.


De algemene voorwaarden van een bewaring.
Les principales durées de conservation


-Mousserende wijnen, kunnen mits een aangepaste stop, 1 a 3 dagen, de bellen of bubbels nog bewaren. Hiermee verwijzen we naar de méthodes traditionelle: (Champagne, Crémants, Cava), voor Prosecco is dit niet geval.

-Witte wijnen en rosé's : 2 tot 6 dagen, maar de fraîcheur en fruitigheid zal afgenomen zijn. Toch kunnen uitzonderingen zijn voor varieteiten : riesling en sauvignon blanc, net zoals een chardonnay. Een waarborg bieden we niet. Voor rosé's die het meest gevoelige wijnen zijn, is dit afgeraden.

- Rode wijnen : 3 à 5 dagen, zeggen de meeste wijnbouwers. Maar de oxidatie, zal daar wel stokken hebben ingestoken, eveneens de tannines. Een koeling, kan dit echter verhelpen, maar wonderen zullen niet gebeuren. Toch, willen ze in Italie daarvan niet weten : Amarone della Valpolicella en andere jonge wijnen, bewaren wel ee lange levensduur.

- Zoete wijnen : 3 à 6 dagen. Hier zijn de gisting méthodes belangrijk, net zoals de aanwezige restsuikers. De aanwezige alcool, en de CO2, kan nog een solaas bieden. Dit is het meest vertrouwbare, voor een langere levensduur.

- Versterkte wijnen : reken op 1 week. Toch zullen ze de aroma's en smaakstoffen van rijpe vijgen bevorderen. Een Porto Vintage of porto niet gefilterd, moet men snel opdrinken voor de 5 de dag. Madeira wijnen zijn een uitzondering. Meer druivensuikers in de wijn, hoe langer de bewaar capasiteit.

Een wonder met het kurk ?

Toch zijn er mensen die beweren, dat kunstmatige stopsels, toch een beter afsluiting bieden, en helemaal niet voor een kurk. Ook glazen stoppen zouden een hulp bieden. Een twijfelgeval, maar het ademen, het oxideren, kan een hulp bieden, dit tegen te gaan. Of dit nu bewezen kan worden in tijd, is een zinloze verspilling van onderzoek. Opdrinken blijft nog het beste, mijn gedacht !

DECA DEC 2015



Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese