Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wanneer kan men plukken ? Het antwoord van Dirk Vermeersch, de beste wijnbouwer uit de Rhône

Gepost op 09/09/2015 om 11:45 door Carl in de rubriek algemeen.

Dirk Vermeersch is sinds 2000 eigenaar van Domaine Le Plan, een wijndomein in Suze-La-Rousse in de zuidelijke Rhônevallei. Dirk is een voormalig professionele rally- en autopiloot; hij reed als eerste Vlaming in 1982 de einduitslag van Parijs-Dakar, werd in 1983 Belgisch Kampioen Rally, behaalde podia in de 24u races van Francorchamps, en won verschillende andere wedstrijden. Een auto-ongeval maakte een abrupt einde aan zijn carrière.

Als volledige autodidact stichtte Dirk vanuit het niets de wijnmakerij LePlan-Vermeersch, met een volledig nieuwe stijl van wijn, etiketten en marketing. Al hun wijnen worden met heel de familie op biologische, kleinschalige en artisanale lanier gevinifieerd in inox gistingstanks. De rijping daarentegen gebeurt op eiken vaten voor een minimum periode van 12 maanden. Een winnende combinatie van moderne techniek en traditie. Robert Parker beschouwt hem nu al als een van de grootste in zijn appellatie! Hij gaat biologisch tewerk op de wijngaarden. Alles gebeurt met de hand en met veel respect voor traditionele technieken, voor de druif en het terroir. In 2001 werd Dirks wijn meteen enthousiast onthaald en won hij zelfs een aantal nationale en internationale prijzen. Zijn "gewone" reeks wijnen onder het "Classic" label zijn gewoon goed, maar wat hij maakt onder de reeks "GT" is absoluut super! Van etiket tot kurk ademt de wijn trouwens nog steeds de sfeer van het F1-circuit uit.

De vendage of fruitpluk

Door het oog van een beroemde wijnbouwer

Zoals elk jaar breekt 'het moment' aan om de druiven te beginnen plukken. De vraag is wanneer…

Een rijpe GT druif moet een goed evenwicht van suikers, zuren en tannine hebben. Er moet natuurlijk ook rekening gehouden worden met de klimatologische omstandigheden. Gaat het regenen of niet voor dat de druiven rijp zijn? Dat is een van de berekende risico's die we moeten nemen. Oogsten voor dat de oogst rijp is of wachten met het risico dat de druiven beschimmelen van de vochtigheid.

Er zijn verschillende manieren om de rijpheid van de druiven te controleren: visueel, degustatief en analytisch.

De druivenpluk begint al met de 'veraison' dat is de moment dat de groene druiven blauw beginnen worden. Dit moet liefst zo homogeen mogelijk verlopen. Alle druiven moeten blauw zijn. De puntjes waar de druif mee aan de steel hangt moeten rood zien.

Degustatief is heel simpel, een lekkere druif word waarschijnlijk ook een lekkere wijn…

Met de analyse in het labo daarentegen word er gezien naar het suikergehalte, zuurtegraad, ph, kleur, gemiddeld gewicht van de druif en tanines.

Met al deze gegevens is het dan aan de wijnmaker om het groen licht te geven voor de 'moment supreme'…


Sept 2015

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese