Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Het geheim achter de kleurverschillen van een witte wijn . (1)

Gepost op 02/01/2016 om 19:09 door Carl in de rubriek algemeen.

De kleuren van de witte wijnen, vertellen veel wat je uiteindelijk in uw glas zal krijgen. Vooral voor witte wijnen is dit het geval. Ook rode wijnen bewijzen dit. Dit voor deel 2. Laten we alles eens goed 'bekijken' !




Parameters om te weten
Termen die veelvuldig in een proefnota voorkomen - wat beduiden ze ? In de beginne .....[/Kader]

De eerste fase bij het wijnproeven is de visuele fase. In deze fase tracht men de wijn te beschrijven op basis van visuele kenmerken. Om dat te kunnen doen dient men de wijn schuin boven een wit oppervlakte te houden. De 'tranen' (de druppels die langs het glas naar beneden sijpelen) kan je het best analyseren nadat je het glas eventjes schuin hebt gehouden en dat je daarna het glas weer recht zet. Beter is nog om de tranen te analyseren eens je de wijn hebt laten rondwalsen in het glas, maar dit gebeurt pas in de aromatische fase.


1. Bij het beschrijven van visuele aspecten tijdens het wijnproeven houdt men rekening met verschillende criteria:
De helderheid van de wijn. Hier gaat men zich de vraag stellen of de wijn helder, wazig of troebel is? Men durft wel eens stellen dat de helderheid van de wijn gelinkt is aan het feit of de wijn al dan niet gefilterd is geweest. Dit aspect zal zeker een rol spelen maar er zijn ook andere aspecten die een rol spelen in de helderheid van de wijn. Zo zal de leeftijd van de wijn ook een rol spelen in de helderheid, dit komt dan vooral door vorming van bezinksel die met de jaren komt. Het is fout om te denken dat een wijn die niet helder is, foutief is. De redenen voor het wazig zijn van de wijn kan zeer uiteenlopend zijn. Misschien is de wijn minder intens geworden of is de wijn bewust minder gefilterd geweest zodat de smaken en de aroma’s beter bewaard zouden blijven.


2.De schittering van de wijn. Ook hier moet men zich maar één cruciale vraag stellen: is de wijn mat, helder of briljant? De schittering van de wijn hangt vaak samen met de zuren en de herkomst van de wijn. Druiven die in koelere klimaten gekweekt zijn geweest bevatten over het algemeen meer zuren dan wijnen uit warmere klimaten. Zuurdere wijnen schitteren meer, terwijl de minder zure wijnen matter zullen zijn.
De kleur van de wijn. Over de kleur van de wijn valt er behoorlijk wat te vertellen, ook al houden we het redelijk simpel. (zie verder)

3.Viscositeit van de wijn. De viscositeit van de wijn kan je analyseren nadat je de wijn hebt laten rondwalsen in het glas. Zie je dan snelle en dunne of dikke en trage tranen? De tranen verwijzen naar de hoeveelheid glycerol dat aanwezig is in de wijn. Glycerol of alcohol is een neveneffect van de alcoholische gisting. Met andere woorden: hoe dikker de tranen, hoe meer alcohol er in de wijn zit. Wanneer de tranen van de wijn gekleurd zijn duidt dit op een hogere kleurconcentratie.

Pareling van de wijn.

Er wordt enkel over de pareling van de wijn gesproken bij schuimwijnen. Ook genoemd mousserende wijnen, gaande van Champagne, Crémant, Cava, Vonkelwijn (Z-Afrika) , sprankling wijn, maar dan met de methode traditionelle. Prosecco hoort daar niet bij of andere methode. Dan kijkt men naar de aard van de belletjes. Zijn deze van een grove aard of fijn? Blijft de pareling lang aanhouden? Vormen de belletjes een kroontje aan het oppervlak? En ten laatste, stijgen de belletjes dwarrelend of constant? Al deze aspecten zijn gelinkt aan de rijpingsduur van de schuimwijn. Schuimwijnen die langer gerijpt hebben zullen belletjes hebben die lang aanhouden, constant stijgen en die een egaal kroontje vormen.
Bezinksel van de wijn. In laatste instantie is er het bezinksel in de wijn. Bij witte wijn zal men vooral vaste bestanddelen zoals wijnsteenzuren aantreffen (fijne witte kristallen). Bij rode wijn zal dat depot zijn dat men voornamelijk zal aantreffen in de oudere wijnen.


De tint en de diepte van de kleur vertelt iets over hoe ver de wijn is geëvolueerd:


- rode wijn: hoe bruiner hoe rijper (ouder), hoe dieper hoe jonger
- witte wijn: hoe geler hoe rijper (ouder), hoe dieper hoe ouder.
Hierbij moet gezegd dat er veel van de druivensoort en de soort wijn afhangt, zo zal bijvoorbeeld een zoete
witte wijn veel sneller goudgeel worden en zal een droge witte wijn misschien nooit een gelere kleur krijgen.

Restgassen : het al dikwijls voortkomen, wijnen die nog nagisten. Op restaurant, zou dit echt nefast zijn, toch zijn dit geen fouten aan de wijn en totaal onschuldig. Alle druivenrassen maken zelf gisten, zo kan met nog aanwezige suikers, de nagisting herbeginnen. Het zwak gebruik van sulfiet, kan een beinvloeding zijn. Bio-natuurlijke wijnen zijn daar gevoelig aan.


Wat je echt moet zien !

Jeugdige wijnen of jonge wijnen zullen bleekgeel of witte wijnen bezorgen. Waterachtig, kleurloos in de winspiegel. Voorbeelden zijn bvb sauvignon blanc, rivaner.

Kruidige wijnen : zullen meestal een diep gele kleur bezorgen.

Oude of versterkte wijnen : je kan het vermoedelijk raden - donker geel .

Zonnige wijnen : meestal geel met diepe kleuren van geel-groen.

Lichtgeel : kan ook met groene schijn, komen uit een koud klimaat bvb Verdejo, Riesling.

Strogeel : een goed voorbeeld is GODELLO.

Goudgeel : kruidige wijnen, zoete wijnen bvb Sauternes, Gewurztraminer.

Speciale wijnen : Sherry


DECA Wijnton.be Jan. 2015 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese