Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De regering en ' DI RUPO' viseren terug de wijnsector !

Gepost op 06/07/2013 om 22:18 door Carl in de rubriek algemeen.

Het was al zes maanden terug een eerste teken, dat Eerste minister 'Di Rupo' de wijnliefhebbers een lichte accijnsverhoging en taksen (20%) bezorgde op stille wijnen en schuimers, en dit vervolging zou krijgen .... We zijn zes maanden later, en opnieuw zal een verhoging van 8% nogmaals worden doorgevoerd. De bierbrouwers ontsprongen toen de dans, nu zullen ze ook dezelfde regeling aan hun broek krijgen. De Nederlands taalonkundige Eerste Minister van ons land, wil zo zijn ' BURGKERS ' (zijn uitspraak) terug viseren: bier en wijn worden belast. Als dit een populair product is, wil hij zijn schatkist terug vullen.


Wijnsector is zeer boos

Als gevolg van deze opeenvolgende verhogingen stevent onze sektot af op en economische vertraging, zo klaagt de Federatie van wijn en gedistilleerde dranken. De investeringen van de verschillende kmo's worden tegengewerkt en onze ondernemingen worden nog verder verzwakt in een heel lastige conjuctuur. Reken dat prijsverhogingen en de grote regelingen hiervan, veel geld kosten aan personeel om manueel aan te passen- de boterham steeds kleiner zal worden - wijnpaketten met een lager budget zullen worden aangekocht.


300 wijnen onder de 10 euro

We gaan eerdaags, de MAESTRO van de reeds verschenen 25 jaarlijkse wijngidsen om een reactie vragen. Auteur, Jounalist en wijngoeroe Frank Van der Auwera is ook één van de slachtoffers: zijn troetelkind en zijn jaarlijkse gids (nu al in volle werkig voor editie 2014) krijgen zo een 'vals' oordeel: wijnen worden onnodig belast zodat de consument geen juiste 'product'-oordeel meer zal krijgen. De wijnliefhebbers zullen voor hun Eurobiljet van 10 een mindere keuze krijgen. Vergeten we niet dat de wijnbouwers geen 'kluit' meer zullen verdienen.


Het woord is aan Frank Van Der Auwera


Wanneer alles 'normaal' verloopt, gaat op 5 augustus e.k. een nieuwe accijnsverhoging van 8% in op alcoholhoudende producten. Voor wijn (en sterkedrank) betekent dit in concreto dat, in amper 8 maanden tijd, deze taks met maar liefst 20% de hoogte werd ingejaagd.

Immers, in januari kon onze bierindustrie nog ontsnappen aan de eerste accijnsverhoging van 12%; discriminerende beslissing waartegen nu trouwens nog altijd juridische procedures lopen tot bij Europa toe.

Taks na taks
We gaan nu niet in op het nut van deze maatregelen die wijn blijkbaar als de nieuwe melkkoe beschouwen, maar willen wel even refereren naar de economische impact van dergelijke taksenstroom op de drankensector.

En daarvoor kijken we naar Frankrijk, waar met name de verkoop van 'spiritueux' (likeuren, anisés, cognac, whisky, rum, eau de vie,..) serieus afkalft sedert de regering van Hollande er ook extra taksen heeft opgelegd. Vorig jaar kromp de omzet van sterkedrank in Frankrijk met 2% in volume, zelfs met 4% in de grootdistributie die het gros van deze producten verkoopt.

Ondanks deze volumedaling, steeg de verkoop in waarde wel met +4% tot 4,4 miljard euro. Voor veel alcoholhouden dranken valt deze volumedaling annex waardestijging integraal te verklaren door de reeks taksen en verhogingen die nu reeds driekwart van de consumentenprijs uitmaken , zo becijferde de Fédération Française des Spiritueux (FFS) die direct en onrechtstreeks zo’n 100.000 jobs vertegenwoordigt.

De fiscale druk is volgens de FFS onhoudbaar geworden voor een sector die ruim 3 miljard euro fiscale recette (voor de BTW) in 2012 realiseerde en voor 3,5 miljard euro exporteert.

Preventie lachertje
Op zich is dat al een discussie waard, maar wat vooral opvalt is de volgende bevinding van de FFS : terwijl men ook in Frankrijk deze reeks taksverhogingen goedpraat met het argument 'het positief is voor de volksgezondheid' of 'we willen door deze taks het alcoholmisbruik terugdringen' – op zich nobele principes– blijkt dat slechts 0,2% van deze 3 miljard euro belastingen effectief wordt gebruikt voor preventiecampagnes tegen risicogedrag met alcohol, bijvoorbeeld richting jongeren. De rest van het bedrag moet gewoon putten vullen in o.a. de sociale zekerheid.

Het FFS wijst bovendien op de mogelijke economische consequenties voor de sector als dit belastingbeleid wordt verder gezet. Sector die veel méér geld in de staatskas laat vloeien dan puur deze fiscale inkomsten. Zo trekken de 'liqueurs de terroir' – nu één van de zwaarst belaste drankencategorieën in Frankrijk - jaarlijks ruim 1 miljoen toeristen naar de kelders en productie-sites.

Het 'spiritotourisme' floreert in Frankrijk als nooit tevoren, omdat veel consumenten ook graag de origine van hun drank 'live' willen ontdekken, net zoals ze willen weten waar hun sla of kip vandaan komt.

Frank Van der Auwera

http://blogs.tijd.be/wijntijd/2013/07/alcohol-de-dankbare-melkkoe.html#ixzz2aFUBSgig


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese