Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

La Lorraine : terug in beweging

Gepost op 13/04/2013 om 22:31 door Carl in de rubriek algemeen.

Vele wijnliefhebbers die professioneel aardrijkskundig en geografisch de wijnregio's van Frankrijk bestuderen kunnen we dit exclusief hulpje aanbieden. Al gehoord van La Lorraine ? Sedert 1998 kreeg de Franse wijnregio 'les vins-de-moseele' hun eigen AOC onder de naam Moseelle. Men gaat snel denken dat dit Duitse wijnregio betreft, maar dit klopt niet. Frankrijk bezit ook een klein stuk MOEZEL van een oppervlakte van 142 ha. Duitsland is daar niet gelukkig mede - de verantwoording is correkt voor Frans grondbezit. Ook de Luxemburgers met 1270 ha en een productie van 132.000 hl bekijken dit met gemengde gevoelens. Om zeer duidelijk te zijn: La Lorraine bevat de wijnregio's Côte-de-Toul en Moseele . We hebben het hier nu niet over MOSELLE LUXEMBOURGEOISE !

De Franse kaart

We nemen de kaart erbij : nooordelijk Frankrijk met aanhechting van Luxemburg en Duitsland vinden we AOC Côte-de-Toul die de Fransen ook heten : le bassin Parisien. Een grondgebied van 57 ha wijnbouw . Belangrijke stad is Toul dichtgelegen bij Nancy. Kleine (wijn)dorpen zijn: Lucey en Bulligny. Inderdaad de 'MOSELLE' is er aanwezig. Westerlijk vinden we juist over Nancy op de autostrade N74 Château Salins en Vic-sur-selle waar eigenlijk een stuk La Moselle begint. nOORDERLIOJK VINDEN WE DE OMGEVING 4mEUTHE en Moselle ' met o.a Pont ? Mousson - nog een stuk Moseele (aangehecht aan Metz en dicht bij Strasbourg. Je kan ook wijn gaan proeven bij de wijnbouwers in Marange-Silvange de riochting N52 en brengt U naar Thionville - langs de Moselle nogmaals een stuk wijnregio met het dorp : Sierck-les-Bains. Een kleine bijrivier is er ook van levensbelang 'Le Sille' in de Moseele-streek. Dit alles maakt de Regio Lorraine uit -hoe ingewikkeld het ook is .


La Lorraine : Côte-de-Toul en Moselle (Fr)

In 1880 was deze wijnregio een zeer bloeiende omgeving tot het einde van de XIXde eeuw. Bijna 30.000n ha wijnbouw die nu resulteert tot 142 ha. 1907 trof deze regio een economische crisis maar ook de oorlog. Ziekteplagen van de stokken , de uitroering vereisten een nieuwe aanplanting die terug in zicht kwam in 1951- in 1998 zoals we reeds melden kreeg de regio de AOC MOSELLE. De grond bevat vooral : Jurassique composé's d'argiles oxfordiennes avec clcaires en noble quantité . Men heeft beseft dat Pinot Noir er best gedijen en maken 85 % van de regio uit. Ook de rosé's zijn een bloeiende zaak die men net zoals in Lanquedoc 'Le Gris' gaat noemen of de Franse Moezel rosé. Wit gevende stokken zijn o.a Auxerrois - Muller-Thurgau , Pinot Noir en Pinot Gris.

Domaines et vigenerons

Schitterende domeinen zijn er zoals Dom de l' Amboise , wijnbouwers Vincent Laroppe en Leflière. Domaine de la Linotte en Alain Migot om maar niet van Dom. Régina en Claude Vosgien te spreken. Men kan er ook de kleinste cooperatieve vinden van Frankrijk met slechts acht vertegenwoordigers op 60 ha . Les Vignerons du TOULOIS met een specialiteit van Auxerrois leveren flessen met een bijzondere neus aan 'abricot et les fruits exotique ' mondvol fruit met een prachtige afwerking . De Moezel is eveneens beplant met 55 % wit-gevende stokken . Ook aanraders zijn DOM. Les Béliers - La Joyeuse , Schreiber , Claude Sontag en Dom. Stromberg. Kunnen wij nu voor altijd deze gegevens bezorgen : de Franse Moselle bestaat ! En tout en pour tout pour vous ! ,Succes bij uw reisplanning !

Het nieuws van Frank Van Der Auwera (journalist)


Frankrijk telt 2 nieuwe appellaties

Nog maar eens een bewijs dat de machine van de appellation d?origine contrôlée (AOC) in Frankrijk op hoog tempo blijft draaien, ook al krijgen we als consument de indruk dat men er tegenwoordig eerder alles aan doet om appellaties te hergroeperen in steeds maar grotere en nietszeggende entiteiten zoals ?Vin de France? of ?Vin du Sud?.

Zo tellen onze zuiderburen sinds november weer twee nieuwe AOC?s.

Smurf wordt AOC
De eerste promotie werd eind november toegekend aan ?Les Vins de Moselle?: Franse Moezelwijn is vanaf nu een officiële AOC. ?Une reconnaissance nationale qui va nous permettre de jouer dans la cour des grands?, aldus een superenthousiaste Jean-Marie Leisen, de president van het Syndicat des viticulteurs mosellans (SVM) dat al sedert 2005 met dit dossier bezig is.

Het I.N.A.O. kende de status zowel toe aan de witte wijnen op basis van Auxerrois, Pinot Gris en Müller-Thurgau - die ongeveer 60 procent van de totale productie uitmaken -, de rosés (een kwart van de jaarproductie) als de ?rouges?. Deze laatste vertegenwoordigen circa 1/5 van de totale output en hebben de Pinot Noir als ruggengraat.

Nu zullen we in ons land niet meteen overrompeld worden door deze Moezelwijnen, want het is één van de kleinste appellaties in Frankrijk, want nauwelijks 54 hectare. Bovendien zijn er slechts 26 viticulteurs actief verspreid over 18 dorpen. De promotie tot AOC heeft wel als direct gevolg dat alle andere druivenvariëteiten die er verbouwd worden, met name Riesling, Gewürztraminer, Gamay en Pinot Blanc, niet langer kunnen gebruikt worden in blends, maar voortaan uitsluitend als mono-cépages dienen gebotteld.

Andere consequentie die aan deze erkenning hangt is dat er vooral flink dient gesnoeid in de rendementen van deze nieuwe appellatiewijnen. Waar nu 80 hl/ha de norm is, moet dit voor AOC-wijnen krimpen tot maximaal 68 hl/ha.Deca copyricht rechten Wijnton.be April 2013

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese