Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Kort geknipt : het snelste nieuws voor de wijnliefhebber !

Gepost op 04/06/2013 om 02:35 door Carl in de rubriek algemeen.

Eurocommissaris Karel De Gucht verkoopt zijn rode Chianti Classico 2010 met als blends : Merlot en Sangiovese. Het terroir is gelegen in het Toscaanse Gouiolo in Chianti (It). Ook open-VLD er Rik Daems en Guy Verhofstandt hebben al hun eigen wijn. Nog dit : de flessen van De Gucht zijn ook in rosé verkrijgbaar - een Belgische invoerder 'Château Vini uit Ternat' zal de La Macinnaia domein flessen invoeren en verkopen. De flessen zijn vrij duur - als jonge druivelaar is dit van het goede teveel - of is de bekendheid van de wijnbouwer belangrijker ?

Er is een duidelijke terugval van het aantal Duitse wijnboeren van 76600 in 1989 naar 48.000 tot op heden. Niet bekend de oorzaak hiervan.


Mag er eens orde op zaken komen voor de Europese regels van BIO ? Kopersulfaat is toegelaten tot zelfs 8 kg/ha - ook kunnnen de wijnboeren er niet uit om sulfiet te gebruiken , wat ze ook zeggen niet te doen! Een lachertje ! En met zwavel hebben ze ook hun geheimen , net zoals de mest van de viervoeters die ze gebruiken vol urine-zuren. Bezorg mij maar het gewone . Een stout thema over Bio zullen we binnenkort opmaken - echt uitkijken !

Kattenpis : staat zelfs in de dikke 'Van Dale' en is werkelijk de juiste term die in oenologie , wijnkunde , proefnota's , examens, wedstrijden voorkomen en uitgesproken worden . Vooral de Sauivignon Blanc kan deze geuren verspreiden - nieks mis mee natuurlijk , werp deze fles niet weg ! Ook de Chinezen kennen deze uitspraak ' MIAO NIAO ' - we kunnen dus ook deze vacabulaire gebruiken in wijnkunde .

In Kortrijk hebben ze een tweede monster-wijn-onderneming , naast Wijnen De Clercq in Bissegem heeft nu ook Crombé zijn splinternieuwe bedrijf van zeer grote volume in de Doenaertstraat 20 in Marke (Doenaert bedrijvencentrum rechtover BPOST ) Succes ! Opening is op 3-4-5-6 juni .


Belgische wijnbouwer Leplan - Vermeersch (gewezen autopiloot) bezit wijnen die in de top 100 komen van de beste wijnen ter wereld. Het is al een vijftal jaren dat hij zeer hoog scoort.


Les années se suivent et se ressemblent:

Alors que notre LePlan GT-G 2010 intégrait le "TOP 10 BEST GRENACHE DU MONDE" en 2012, c'est cette fois au tour du LePlan GT-S 2011 de se faire une superbe place dans le "TOP 10 BEST SYRAH DU MONDE". De plus le GT-S 2011 a été récompensé par une "GRANDE MEDAILLE D?OR" au Concours Mondial de Bruxelles. Cherchez le drapeau ? damiers. Il signale la victoire et ... les vins LePlan GT.

Best Syrah closely follows Best Grenache:

Following close behind the LePlan GT-G 2010, which last year was selected as one of the "TOP 10 BEST GRENACHE IN THE WORLD", the LePlan GT-S 2011 has just been selected as one of the "TOP 10 BEST SYRAH IN THE WORLD". The GT-S 2011 even gets a double podium this year, pulling in a "GRAND GOLD MEDAL" at the Brussels World Wine Competition, too. Always look out for the checkered flag. It's a sign for victory and ... LePlan GT wines!

Miel Cools (78 jaar) is van ons geengegaan - de kleinkunstenaar - van o.a songs ..houden van ...boer Bavo...De soldaat ...de troubadours ..waar wist U , dat hij ook een gepassioneerd wijnliefhebber was en zelfs een eigen wijnhandel bezat ? Wie bieden de familie onze deelneming in de rouw .

Spanje en zijn eilandengroep zijn de grootste wijnnatie ter wereld met 1,16 miljoen ha of 30 % van de totale Europese wijngaarden met 70 appellaties. Voor de wijnproductie moeten ze twee plaatsen inleveren , met slechts 34,3 miljoen hl - Italië is het grootst met 46 miljoen hl. - Frankrijk volgt met 45,4 miljoen hl. Wat de druivenrassen betreft bezit Spanje 500 variëteiten . Ook op gebied van wijnbouw : Biologische -biodynamische of vin nature bezit Spanje een ereplaats, maar er is nog nieks Europees geregeld.

De oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner (1861-1925) is de grondlegger van biodynamie, waarbij een lastenboek strikt aan de voorwaarden moet voldoen : gebruik van pesticiden, fungiciden , grondbewerking en bacteriologische activiteiten.


Tenerife (Sp) met zijn 1600 ha wijngrond en zijn (uitgedoofde) vulkaan Pico de Teide (3700 meter) bevat veel vulkanische versteende asse, rotsen , organisch materiaal en zure gronden voor een geschikte wijnbouw. Deze begon in de jaren 80 en een grote bloei rond 1990 - de beste variëteiten die er voorkomen zijn o.a Listan Blanco en Negro. Ook de Canarias-eilanden zijn ze zichtbaar . Goede aciditeit en productieve wijnstokken, die goede wijnen maken. Minpunt is de bewaring.


Copyricht Deca Juni 2013 eigendomsrechtenAfdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese