Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

BEAUJOLAIS herproef het eens ....! * * * * *

Gepost op 02/06/2010 om 22:39 door Carl in de rubriek algemeen.

Het is stil geworden, naar de grote vroegere grote bekendmakingen , van de snelste 'primeur' of 'nouveau' . De snelste oogst, de snelste manier gemaakt ( soms 4-5 dagen gisten) , om op de derde donderdag van november in de rekken te liggen.

We begrijpen jullie standpunten, verleidelijk, een bleekrode kleur, mager, scherp, hoge zuren ,te veel alcoholisch, en achteraf de kater, met hoofdpijn. Het toegelaten druifje ' GAMAY ' , in het terroir van Bourgondië , heeft nooit zijn rechten gekregen.

Pluspunten waren wel, dat uw kennis van wijnkunde hoog is geprezen geweest , bij een weddenschap met uw schoonmoeder, of uw ergste vijand , en dit was het geheim ... : de meest doorzichtige wijn, waar je de krant kon doorlezen, de 'banaangeuren' & lactisch te zijn, zowel melk - karnemelk te ontdekken. Het plezier van proeven zal er toch geweest zijn, toch fruitig ?

Maar Beaujolais is véél meer ... herproeven we ?


Noordelijk , en bijna de helft van Beaujolais, vinden we Beaujolais-Villages , behoort zelf tot de beste smaken , dan de gewone Beaujolais , kan je nog het millésiemejaren '05-06-07-08 bijhalen, dan heb je wel iets fruitigst !

De beste dorpen zijn Cru's : Brouilly, Côte De Brouilly, Chénas, Chirouble , Fleurie, Julénas, Morgon, Moulin ? Vent , Régné , Saint- Amour (!) . Van de andere dorpen liggen de beste rond Beaujeu. De Crus mogen niet voor 15 december als 'primeur' vrijgegeven worden , ze kunnen (langer) bewaren.


Tradition - terroir-Qualité

Laat ons eerlijk zijn, we ontmoeten een wijnbouwer onlangs op de foire-du-vin in Seclin (Rijsel) , en we hebben ze mede, nooit gaan we dit fruitig wijntje achterwege laten.

Ons gesprek ...

Domaine du Crêt des Bruyéres ? Régnié-Durette


Nathalie en Giles Despace hebben deze passie , om wijnen te verbouwen tot aan de voet van de kerk, met twee klokken , bovenaan - het embleem van het dorp op de zijgevel . Hun glimlach is dan ook te vinden, te melden, een hoge bescherming te genieten, van het wel en wee in deze kerk van hun dorpsgenoten, waar ook kaarjes branden voor hun goede oogst. Het helpt blijkbaar.

Danken ieder bezoeker aan hun Cave, hun wijnen hoog in te schatten, waarbij ze de médailles aan ons voorleggen, prijzen van verschillende wedstrijden.

Regnié , is de eerste fles dewelke we te voorschijn zagen, met een donkerrrood 'généreux' wijntje met aroma's van klein rood fruit. Een echt bouquet in geuren , een fruitigheid, om verder op te volgen.
13° Alc. voor een aperitief , een 'entrée' of uw voorgerecht met salades kleine charcuterie , en laat de 'grillades et viandes' ( gegrild vlees ) meegenieten.

Beaujolais-Village

We blijven in dezelfde nota's , maar is lichter in zijn fruitigheid, laten we echt beschrijven , een 'jeunesse' te ontdekken , met aromatische fruittonen, waar de 'Gamay' waardig is.

Chiroubles

Echt benieuwd , voor deze Cru , verbauwing op een granieten 400 meter vlakte , waar zon de goed generfde bladeren gaat voeden met energie. Een perfecte rood kleur, aromatische geuren van een kruidigheid 'pivoine' en de violette tonen, fruitigheid, en het lang genot ervan . Het kon niet anders, de mineraliteit , en zuren in de perfecte verhoudingen .

Lekker bij charcuterie , gevogelte en geef echt wit vlees een kans . 14 graden temperatuur, en ik zou het echt durven koelen in de zomer.

Juliénas

Deze op harde steen verbouwing , komt ons dit 'généreux' (genereus) voor , rood bouquet fruit- kleurig , fruitigheden met houttonen , die bij het proeven, de schitteringen bezorgen van een bos , in de herfst , het fruit, tannienes , het hout zo mooi verweven met het fruitigheid, de elegantie , onze topper. Julien heeft voor mij gewonnen .
Vinificatie
Het meest merkwaardige is de macération carbonique gisting of koolzuurwerking , waarbij na de manuele oogst (wettelijk) de volledige trossen in de cuves komen. Door de druk van de massa gaan de druiven open barsten. Er gaat nu intracellulaire gisting gaan optreden. Er ontstaat diffusie, de gistcellen komen in contact met de suikers en kleurstoffen verspreiden zich in het sap.

Ook de aroma's vermengen zich met het sap. Na 4-10 dagen wordt er geperst en gist het sap verder zoals bij witte wijn.Wensen oprecht , het eens mede aan te kopen, te vinden bij elke handelaar of supermarkt, laat niet na het ons te seinen , het succes van de Bourgondië , de GAMAY opperbest . Beaujolais vergeet het echt niet !

Succes tastervrienden .

DECA JUNI 2010 Copyright

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese