Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Culinaire hoogstandjes met Elzassers

Gepost op 04/05/2013 om 22:28 door Carl in de rubriek algemeen.

Vin l' Alsace - 170 km. wijnroute(s) van Nordheim tot Orchwillerin het zuiden. Belangrijke hoofstad Colmar en Statsbourg. Toeristisch is het de nummer 1 van de Belgen op vakantie-periode, waar de inwoners altijd met een blijde humeur wonen. Is het nu omdat duizenden ooievaars rondklepperen op hun daken en de toekomst verzekeringen - dit zou kunnen. Ze hebben ook hun culinaire gewoontes en hun wijnen die toch eigen zijn aan de streek. 15570 ha wijngronden en 1.150.000 hl productie waarvan witte wijnen 90 % deel uit maken. Naast specialiteiten van droge wijnen (meer droger dan in Duitsland), mag je ook moelleux et liquoreux toegen en dit is lekkebaarden. Sorry voor de Franse benaming te gebruiken - de wijntaal is er echt krachtiger en omschrijft beter de smaken.

Hun druivenstokken


Riesling is hun koningsdruif en volgens een algemene schatting , de beste druivelaar ter wereld, maar ze hebben nog fruitige wijnen nu dat dit de hoogste top bereiken, maar ze zijn dorstlessend en dat zegt al veel. In rangorde geven we volgens ons de kwaliteiten: Pinot Gris (kruidig), Pinot Blanc, Auxerrois, Sylvaner - meer zoeter : gewürztraminer , Chasselas, en Kleveren van Heiligenstein (zeer weinig) - Pinot Noir staat alleen als rode wijn en ook goed voor rosé(s) te maken. We nemen een flûteglaasje voor hun Crémant en een groen (!!!) bolglaasje voor hun witte wijnen te degusteren.

Domaine Ostermann

In een kleine Cave en domein vinden we in rue du Cimetière de wijnbouwers en in rue Route de Bergheim hun werkplaats in Riveauvillé . 12 cuveé(s) met gans het gamma van wijnstokken en de specialiteiten op een kleine lap grondbeplanting op de Osterberg en Sonnenglanz , waarvan ze ook eigenaar zijn. Hebben ze in de Elzas de meeste zonne-uren van Frankrijk , ook de Grand Crus zijn aanwezig en kunnen ze 'Vendages Tartives' en Sélection Grain nobles met liquoreux récoltes maken. Gezellige wijnbouwers die graag een degustatie toelaten en op uw vragen antwoorden. In de kalmere periodes houden ze zich bezig met hun Gîtes met een kleine studio van 55 m2 en 35 m2 - ook hun Chambre d' Hôtes is er aanwezig met een lage instapsprijs 0. Houden van cultuur , nostalgie en hier en daar vinden we wordjes met spreuken in hun inrichtingen om op sommige momenten stil te zijn. Wij weerhouden enkele testen : Il faut croire ? ce que l'on fait pour bien reussir en een ander bordje verwijst naar Rick Johnson - en vergeef mij de herkomst van deze persoon.

Sois unique, sois toi-même , ne suis pas un modèle , sois assez fort pour dire voil? en quoi je crois , voil? ce que je veux être, sois ta propre personne .

Gamma van de wijnen en gerechten

Sylvaner : jonge frisse droge wijnen met een discreet fruitigheid die zeer goed met charcuterie , salades , quiches en zachte kazen begeleiden.

Pinot Blanc : een dorstlessermet frisheid en souplesse - haal maar de fondues , terrines en koude wit-vlees-gerechten boven.

Riesling : het beste druivenras met een harmonie van bouquet , délicatesse , finesse , fruitigheid . Visschotels met spartelvissen , fruit de mùer en natuurlijk de Elzas choucroute - schotelsPinot Gris : indien het mogelijk is , neem een goed oogstjaar om nog meer te genieten en dan zal je snel de karakters van kruidigheden , fumé en onderbos als de beste parfums terugvinden. De Pinot is steeds fruitig , mondvol en dorstlessend. Gerookte vis - pluimgerechten en terrines doen het uitstekend.


Muscat : Asperges natuurlijk en zalm en staat er nog geen aperitief blijf dan bij deze fles !


Gewürztraminer: de koning van de exotische geuren en bouquet om maar niet te spreken van de honing - de exotische gerechten , foie gras, zelf Elzas-kazen gaan erbij.


Pinot Noir : ook de druivenstok voor de rosé(s) : een uitzondering zelfs voor de zomer : koel een Pinot Noir in een ijsemmer buiten op een terras en smullen maar !
Rood vlees, kazen


Crémants : elke dag tippen de Elzassers aan hun schuimers omdat ze niet duur zijn , ook niet op verplaatsing - neem steeds de meest droge (Brut) . Ze zijn licht , mondvol fruit en dit zal je wel herkennen . Voor de feesten zijn ze ook goed natuurlijk : baby-kreeftje , desserts en aperitief met volle lading.


Domaine Ostermann
Rue du Cimetière 8
68150 Ribeauvillé (Fr)

Deca Mei 2013 copyricht en rechten WIJNTON.BE productions

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese