Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijnton.be sprak met Europees Wijnexpert Heer Frank Van Der Auwera ! TOPSTER *****

Gepost op 25/09/2009 om 16:46 door Carl in de rubriek algemeen.

Inleiding:

Frank Van Der Auwera ontmoeten , is reeds zijn enthousiasme aanvoelen van bij het eerste moment. Spontaan en rustig zijn we zo gelukkig voor onze wijntasters deze opdracht te kunnen vervullen.

Een groot wijnhart zit namelijk verborgen in zijn persoonlijkheid. Zijn talentrijke schrijfnota's vloeien sappig naar de redacties van o.a. 'DE MORGEN' , DE TIJD of L'Echo voor het Franstalig lezerspubliek, waar lezers snel de 'DM Magazine' of 'Sabato' uitplukken voor zijn wekelijks wijnrapport, inclusief een flesbespreking.

Zijn webblog 'WIJNTIJD' is een trendsetter in de wijnwereld, met kritisch oog voor innovaties, marktverschuivingen, met pro en contra.

Zijn oordeel is steeds politiekloos juist voor de surfer. Buiten zijn vele magazinepublicaties en reeds vele wijnboeken,werkt hij nu vlijtig aan de 22 ste editie van de befaamde wijnaankoopgids 'De 300 beste wijnen onder de 10 euro'. Een baanbrekende gids die België 'goedkope' wijn heeft leren ontdekken en waarvoor honderden detailhandelaars of supermarkten duizenden flessen voor inzenden om door Frank en zijn teams te worden getoetst.

Wine World Ambassador of the year 2000 en 2005, als eerste Vlaming ooit de grote Prix Louis Marinier (2004) gekregen en zijn gidsenreeks bekroond als ' Best Dutch Wine Guide' tijdens de Gourmand Awards 2002 (Frankrijk) bewijzen dat ook het buitenland de expertise van Frank waardeert.

Maar nog steeds spreekt hij met de grootste wijnmakers en verborgen talenten overal ter wereld, speurt hij wekelijks naar interessante ontdekkingen. Zijn hart klopt voor zijn toffe, maar harde job : de lezers wachten op hem...en zijn oordeel .

Succes voor uw komende, hopenlijk weer best verkochte 22 ste WIJNGIDS, we kijken er naar uit!

Dank u , in naam van onze als een groen blad ontwikkelde website.

Carl Devriese voor Wijnton.be 09/2009


Het intervieuw met de Europees wijnexpert Frank Van Der AUWERA


Wijnton.be : Alles opperbest Heer Frank ?

* " Het manuscript van de nieuwe de nieuwe wijnkoopgids is zo goed als klaar, dus ik voel me zéér opgetogen."

Hoe ziet een werkdag van een wijnauteur in elkaar ?

* Dat hangt af van het seizoen en de werkdruk, maar één ding kan ik je wel vertellen: mensen hebben vaak een fouttief, té rooskleurig clichébeeld van 'het leuke leven van een wijnauteur'.

Natuurlijk doe ik heel graag en gulzig mijn job, met mijn degustaties, wijnartikels, events, blogs,..maar het is continu hard labeur. Ik maak geregeld dagen van 14 ? 16 uur.

Je moet je voorstellen : alleen al voor de nieuwe wijnaankoopgids die eind oktober wordt gepubliceerd, proefden we 6 maanden lang ruim 3000 wijnen dubbel in blinddegustaties. Op zich al een karwei, maar ik moet die flessen ook versjouwen, afplakken zodat het proeven objectief kan gebeuren, terug naar huis nemen én -pittig detail-dan nog alle proefcommentaren uitschrijven en bundelen.

Vrije weekends? Dagje naar Zee? Vergeet het voor mij. Het schijnt zelfs dat de zomer van 2009 héél mooi was, maar ik heb het niet gemerkt, want ik heb meer 'binnen' dan 'buiten' gezeten...Kortom, hoe graag ik mijn vak als wijnexpert ook doe, als je écht serieus met je job bezig bent en trendsetter wil blijven, mensen eerlijk informeren, vloeien vrije tijd en werktijd in elkaar over.


Hoe gaat het werkelijk op de wereldmarkt met wijnen ?

* Op mijn webblog www.wijntijd.be heb ik er al vaak over geschreven: het is een spannende markt. Als we kijken naar het aanbod van wijnlanden en appelaties, dan worstelen veel wijnproducerende regio's momenteel met :

a) een krimpende binnenlandse vraag,
b) een tegelijk krimpende export en
c) een nog altijd structureel surplus, dus wijnoverschot dat ze maar moeilijk weggewerkt krijgen.

Zelf druivelaars rooien of overschotten distilleren helpt niet structureel. Neem nu alleen Frankrijk : een recente studie toont aan dat tijdens het eerste semester van 2009 de crisis diep bleef bijten in de uitvoer van vrijwel elke appellation.

Tijdens het eerste semester van het lopende jaar, zakte het omzetcijfer voor de export van Franse wijnen en distillaten immers terug tot het niveau van 3,28 miljard euro, of een spectaculaire daling met bijna een kwart (-24,6 procent), vergeleken met dezelfde referentieperiode in 2008.

Zo viel Champagne qua volume terug met -41,1% (waardeverlies zelfs -45,2%), Bordeaux zag zijn uitgevoerd flessenvolume dalen met -20,2% en verloor -27,5% in waarde en ook die grote andere 'grote' appellatiecluster Bourgogne verloor de eerste zes maanden van dit jaar -26,9% volume in zijn export en 30,3% in waarde.

Alleen de rode en rosé A.O.C.-wijnen uit de Provence konden nog een beetje vooruitgang boeken.

Maar het is niet alleen Frankrijk dat bloedt. Kijk bijvoorbeeld naar wat Australië overkomt: daar zie je tegenwoordig ook veel angstige blikken, worden wineries gesloten en mensen afgedankt, dalen in bepaalde streken de druivenprijzen constant.

Maar als we kijken naar de Belgische wijnhandel, dan valt het nog mee. Tot nu toe zijn er weinigen die hun boeken moeten sluiten of gedwongen fuseren.

De meeste wijninporteurs uit eigen land die ik de voorbije weken sprak, hebben redelijk goed geboerd. Ze boeken niet meer de sensationele groeicijfers van pakweg 2 jaar geleden -10,15 ? 20 procent groei-, maar gingen evenmin achteruit. Velen hebben zich kunnen optrekken aan de spectaculaire 'consumptieboom' van de Cava. Vraag is ; hoe lang duurt die nog ?

Laatste opmerking: ik denk wel dat we stillaan naar een nieuw evenwicht gaan. Wat de wijnwereldmarkt nu nodig heeft, is een economische relance, zodat ook de 'emerging markets'- zoals Rusland, China, Zuid-Korea, Brazilië,...opnieuw méér in wijn investeren. En natuurlijk vooral ook de Verenigde Staten : als die gigantische markt opnieuw (Europese) wijn op grote schaal begint te importeren, zal het einde van de rit bij al nog meevallen. Maar, belangrijk woordje : 'als' ...

Bij de laatste Europese stembusplicht, goede vooruitzichten voor de wijnbouw ?

*Ik stel me nogal veel vragen bij het wijnbeleid dat de Europese Commisie tegenwoordig volgt of promoot. In tijden van wijnoverschotten en aartsmoeilijke export voor de klassieke wijngrootheden, zijn de eurocraten blijkbaar van mening dat dé deus-ex-machina erin bestaat de Nieuwe Wereld simpelweg te kopiëren. Denk maar aan hun versoepeling om wijnkrullen toe te laten ter vervanging van authentieke vatlagering of allerlei vinificatietechnieken die tot nu toe in de Europese Unie taboe waren. Of nog: hun idiote beslissing om verplicht op de wijnlabels te vermelden dat ze 'sulfiet' bevatten, straks misschien ook om allergenen en alle gezondheidsrisico's verplicht af te drukken. Als we niet oppassen maken we inderdaad overal ter wereld voor 80 % identieke wijnstijlen en gelijkt een wijnlabel op een doktersbriefje of bijsluiter voor medicijnen.

Terwijl Europa eigenlijk zich op één ding zou moeten focussen: de bestaande appellatieregels en maximumrendementen per land streng handhaven en eventueel de 'stouterikken' sanctioneren. Voor het overige moeten voor mij Brussel of Straatsburg de wijnbouwers zoveel mogelijk gerust laten. Wijnmaken is geen formule die je in bureacratische regeltjes kan gieten.Een broeder Abt die vele jaren terug, een wijntje maakte, met alle eenvoud, bestaan nog wijnbouwers in dezelfde richting? Is het nu veel beter geworden?

* Dat bestaat natuurlijk nog altijd. Overal in Europa vind je domeintjes waar wijn nog gemaakt wordt op 'grootmoeders wijze' , met technieken , vaten en ideeën die minstens 40 jaar achterhaald zijn. En waar de wijnmaker nog nooit een fles heeft geproefd buiten een straal van 40 km van zijn eigen wijngaard.

Maar daar tegenover is er gelukkig ook sprake van véél positieve ontwikkeling : dochters en zonen die wél oenologie studeerden en/of internationale expertise verzamelden. En die nu de domeinen van hun (groot)ouders overnemen en wél weten wat er op de wereldmarkt gebeurt.

Maar vooral: die de passie voor de wijnstiel hebben. Soms worden daardoor wijndomeinen uit hun Doornroosjesslaap gekust en krijgen we onverwacht lekkere, fruitgedreven cuvées in ons glas uit streken waarvan we het nooit hadden verwacht.

Net zoals in de jaren '80 en '90 veel flying winemakers in Zuid-Italië, Zuid-Frankrijk of Zuid-Portugal nieuwe vinificatieconcepten en verrassende blends introduceerden en probeerden te verzoenen met de traditionele praktijken en druivenrassen.


De vernieuwingen : natuurlijke wijnen, biologische wijnen, nieuwe technieken, een voordeel voor de consument ?

* Het is een feit dat biodynamische , organische , groene , ecologische, biologische, natuurlijke ..... wijnen in opmars zijn.

Op zich prima, want hoe minder het druivenmateriaal en het eindproduct ' gemanipuleerd' wordt en hoe dichter de wijn bij zijn terroir aanleunt, hoe authentieker en vooral lekkerder hij ook in ons glas zal smaken. Althans : dat is de theorie. Want zoals een gepassioneerd wijnhandelaar eens opmerkte in een intervieuw: niet elke biologische wijn is per definitie ook een natuurlijke wijn.

Veel perfect organische geteelde én gecertificeerde druiven worden achteraf in de chais wél op 'industriële' wijze verknoeid.

Bijvoorbeeld : gechaptaliseerd of geacidifieerd. Waar staan we dan met ons 'organisch' zuiver druivenmateriaal? Bovendien drijven sommige wijnmakers deze biodynamische filosofie tot in het absurde door en verwordt het haast tot een religie of new age beweging.
Ze lopen dan als moderne druïden met gevulde koeienhoorns bij volle of wassende maan door hun wingerds. Dat is voor mij ook niet de bedoeling.

Terwijl zogeheten 'industrielë' wijnen tegenwoordig vaak véél ecologisch gezonder worden geproduceerd dan pakweg 10 of 15 jaar terug. Want welke idioot wil nu echt zijn druivenstokken met chemische rommel platspuiten of zo artificieel bemesten dat hij/zij een overproductie veroorzaakt?

En welk zichzelf respecterende winery wil tegenwoordig zijn water of afval niet recycleren en zijn 'carbon foot print' zoveel mogelijk beperken?

Mijn credo luidt daarom: ik proef elke wijn per definitie blind en objectief. En wanneer achteraf blijkt dat een bepaalde 'toffe' cuvée biodynamisch is, zoveel te beter. Dat is op dat moment dan een extra bonus. Maar ik ga nooit vooraf 'hoera! Hoera! roepen en zo'n fles automatisch hoger quoteren, alleen maar omdat de druiven organisch gecertificeerd zijn. Dat is voor mij, zolang de wijn zich niet in mijn proefglas bewezen heeft, nonsensinformatie waarmee ik geen rekening hou.

Zijn dure wijnen , werkelijk beter dan een andere prijsklasse? Meerdere malen kon je deze proeven, welk gevoel heeft dit werkelijk ?

* Daar kan ik kort op antwoorden: als wijnschrijver maak ik als Kim Clijsters permanent een spagaat tussen 'goedkope' en 'duurdere' wijnen. Enerzijds ben ik de pionier die nu al 22 edities lang de Belgen geleerd heb ook wijnen onder de 10 euro met respect te behandelen en anderzijds proef ik ook jaarlijks duizenden wijnen tussen 15 en 500 euro.

De duurste fles die ik recent proefde kostte 4000 euro. Maar er bestaat geen wiskundige formule om te zeggen wat 'te duur' is. Voor mij geldt : de verhouding tussen 'prijs en 'kwaliteit' binnen het genre van de wijn. Zo kan een Pauillac van 100 euro perfect 'beterkoop' zijn in zijn context, vergeleken met gelijkaardige wijnen in deze prijsvork. En geloof me : de ene dag drink ik met evenveel plezier een pas ontdekte Syrah van 4 euro als de volgende dag een exclusieve Shiraz van 40 euro.


Waarom mag een consument op het etiket niet weten hoe de samenstelling van de wijn is verbouwd? Waarom laat men dit niet weten ? Zijn de Elzassers de primeurs ?

Daarmee kaart je één van mijn dada's aan : de huidige wijnlabels, zeker in de Europese Unie, zijn belabberd van kwaliteit. Als de Europese Commissie nu eindelijk d? ? r eens werk van maakt: geen nieuwe 'geboden' en 'verboden' opleggen, maar alleen elke wijnmaker verplichten op het rugetiket de druivenmix te vermelden. Want hoe kan je nu van een gewone leek-consument verwachten dat hij of zij met plezier geregeld een Côte-du-Rhône koopt, als de ene cuvée misschien voor 80 % Grenache bevat en een volgende aankoop gedomineerd wordt door 70% Syrah ?
Werelden van verschil qua geur en smaak, maar in de meeste gevallen heb je er als consument het raden naar waar er qua druiven in de fles werd gestopt. Ik vind dat zelf ronduit misdadig qua consumenteninformatie en begrijp echt niet waarom een toch kritische en alerte organisatie als Testaankoop daar nog geen Europese klacht heeft tegen neergelegd.


Wat zijn uw wensen voor een wijnetiket ?

* Zie mijn vorig antwoord, dat kort samengevat luidt : verplicht voortaan op elk in Europa gebottelde fles een rugetiket met bruikbare informatie voor de consument. Geen blablabla over 'zeker 10 jaar te bewaren' , maar informatie over het maakproces, de druivenmix, eventueel de gastronomische mogelijkheden.
Het kurkprobleem lijkt reeds opgelost. Maar komen er nu ook signalen dat straks ook grote wijnen alternatieven voor kurken gaan gebruiken ? "

* synthetische kurken mogen voor mij op de index worden geplaatst: ik haat ze! Ze maken kurkentrekkers kapot, je kan ze na het ontkurken praktisch nooit terug in de flessenhals wurmen en bovendien bestaat er toch een objectieve kans dat wél een smaakinteractie gebeurd tussen de wijn en het plastiek.

Mijn principe in dat verband is duidelijk: bottel de 25% 'beste' (duurste) wijnen met de allerbeste natuurkurk en sluit alle andere cuvées- die tussen haakjes toch vaak binnen de eerste 2 jaar na hun oogst worden uitgedronken! -met een schroefdop of zogeheten screwcap. Zelf grote châteaux uit Bordeaux zijn trouwens al lang, weliswaar in alle stilte, bezig met schroefdopexperimenten. Ze wachten alleen tot de Europese consument 'rijp' is om ook duurdere wijnen met zo'n schroefdop te aanvaarden. Wat ondertussen al lang gebeurd is in Australië en Nieuw-Zeeland : daar worden ook rode topwijnen van 25, 40 of 60 euro probleemloos afgesloten met een screwcap.


Een monocépage vermelden op een fles , en toch 15% ander sap toevoegen zonder vermeldingen is dit nog correct?

* Dat is nu eenmaal de gangbare praktijk in Nieuwe Wereldappellaties zoals Californië. Ik heb daar géén probleem mee, als die bijkomende cépages maar duidelijk vermeld worden op het rugetket. Waarmee nog eens bewezen wordt: ruglabels zijn echt broodnodig geworden.


Witte wijnen maken van een blauwe bes, en men de kleurpigmenten niet wil opnemen van echtheid, zoals bij een 'Merlot' druifwijntje, zijn uw proefnota's terecht groot, beter ?

* Daar kan ik geen lijn in trekken. Ik heb al schitterende 'blanc de noirs' geproefd, zowel in mousserende als in stille versie, maar ook tegenvallers. Alles komt weer op die ene cruciale factor aan : de kennis, passie en kunde van de wijnmakers achter hun product.

Je kan het mooiste terroir hebben, de best geschikte helling, de oudste druivenstokken en de modernste chais, maar als de wijnbouwer onbekwaam is , zal het eindproduct 9 op de 10 keer serieus ontgoochelen.


Hoe zit het met Champagne, waarvan wij Belgen zo'n grote snoepers zijn: moet het echt zo duur zijn ? Cava's uit Spanje, Spumante's uit Italië, Vonkelwijn uit Zuid Afrika, zoveel Crémants ....zijn stukken goedkoper en bieden hetzelfde knalgevoel. Soms hebben ze zelfs betere weersomstandigheden, een betere rijping en zeker vergelijkbare terroirs. Bijft dit nog eerlijk? "

* Zelf ben ik een groot Champageliefhebber , maar tegelijk heb ik als geen ander wijnjournalist al zeker 15 jaar elke mousserende wijn verdedigd die de moeite waard was.
Welk ook zijn origine of druivenblend.

In de beginjaren van de wijnkoopgids heb ik daar zelf een aparte gids voor gepubliceerd : de 150 beste mousserende wijnen. En ik kan je nu al een primeur geven : in de nieuwe wijnaankoopgids " De 300 beste wijnen onder de 10 euro , editie 2010 die eind oktober verschijnt, zullen er voor het eerst ook 30 mousserende wijnen worden opgenomen uit een proefstaal van 210 flessen. Daar zitten Spanjaarden, Italianen, Chilenen, Zuid-Afrikanen,... tussen ,want overal kan er nu technisch prima schuimwijn worden geproduceerd. Ik heb eigenlijk maar één boodschap voor de Belgische horeca: laat de vrije keuze voor de wijnliefhebber die als gast aan uw tafel plaatsneemt. Forceer hem niet om Cava als aperitief te drinken-omdat jullie winstmarges daarop zoveel groter is! -, wanneer hij bewust Champagne vraagt. Het zijn twee volwaardige moussewijnen, elk met een eigen terroir en temperament, maar beweren dat Cava dé ideale vervanger is van Champagne is een misvatting. Je gaat toch ook niet iemand een Pomerol aanpraten wanneer hij een Saint-Julien bestelt ?Rosé wijnen nu echte delicatessen geworden?

* Rosé was vroeger vis noch vlees, maar heeft de voorbije 2 ? 3 jaar enorm aan populariteit gewonnen. Logisch, want het aanbod is zowel qua druivenrassen, smaken als prijsklassen enorm verbreed. De flauwzoete exemplaren van 20 jaar geleden zijn vrijwel uit de rekken verdwenen. Zolang iemand 'rosé' niet automatisch inschakelt om geen duidelijke keuze te moeten maken tussen 'wit en 'rood' bij zijn tafelgezeldschap, heb ik er geen moeite mee. Want geef toe, rosé wijntypes als de Clairet uit Bordeaux, dat zijn toch volwaardige wijnen ?

Zijn vrouwen nu betere tasters dan mannen? En blijft de wijnindustrie nog een mannenwereld ?
* Je weet dat ik de eerste ben die women-only degustaties heb georganiseerd, onder meer op Megavino. Ook dit jaar doen we deze interessante oefening over. Over het proefverschil tussen mannen en vrouwen wil ik twee misverstanden uit de wereld helpen.

Eén: het clichébeeld dat degustaties met exclusief vrouwen één taterbak zouden zijn, een kakelende kippenren, is totaal fout. Ik had 125 vrouwelijke proevers en 6 sommelières onder mijn hoede en alles verliep als een fluitje van een cent, kritische, verstandige wijnvragen incluis.

Twee: wetenschappelijk is er na veel onderzoek bewezen dat vrouwen méér smaakpapillen bezitten dan mannen, dus dat er verhoudingsgewijze méér vrouwelijke proevers 'super-tasters' kunnen zijn dan mannen. Let wel: 'kunnen zijn' , want het is niet omdat je twee gespierde benen hebt, dat je meteen de 100 meter loopt als Usain Bolt. Het bezit van meer smaakpapillen of een beter reukvermogen betekent nog niet dat je dat aangeboren talent ook effectief gaat gebruiken.

Conclusie: ik ken schandalig slechte m/v proevers en ik ken fantastische getalenteerde m/v proevers, net zoals ik jonge proevers ontmoet die barsten van het talent en andere twintigers die aromatisch nog geen sok van een shiraz kunnen herkennen....


Welke landen zijn nu trendszetters om goed in het oog te houden?

* Daar zwijg ik in dit intervieuw over, want anders valt er straks niets meer verrassend te lezen in 'De Morgen Magazine' of 'Sabato....' (De Tijd)

Uw culinair bezoek in een restaurant, de ober brengt de wijnkaart, alle landen vertegenwoordigd, wat zou uiteindelijk uw beslissing worden ?

* Dat hangt totaal af van mijn tafelgezeldschap, de stijl van de keuken en mijn 'stemming' . Daar bestaan geen gouden regels voor.

Heer Frank, hebt u goede tips voor de tasters ?

Basisregel : noteer, noteer, noteer. Teveel amateurs proeven soms fantastische boeiende flessen, maar kunnen s'anderendaags al niet meer herinneren hoe de naam van de wijn was, welk oogstjaar hij droeg, et cetera.

Wie deze basisinformatie systematisch opschrijft en ook zijn eigen 'waardering' -al dan niet in puntenscores- zal echter razendsnel bijleren.


De nieuwe 22 ste aankoopsgids , is reeds een kleine tip voor handen ?

* Je zal ten eerste 30 boeiende mousserende wijnen ontdekken, een aantal nieuwe Balkanlanden, Patagonië, Chileense en een sliert verrassende Kaapse, Spaanse en Italiaanse wijnen, die in deze editie letterlijk met honderden binnenstroomden. Dat kan ook niet anders : we proefden ruim 3100 proefstalen van zo'n 500 importeurs.....

Wijnton.be wijn blog een fruitige site? Uw stem uitgebracht voor de spannende 'POLL' , een voorkeur voor witte, rode, rosé of schuimende wijnen ?

* Ik kan niet kiezen, want mijn wijnkeuze is in belangrijke mate moment- en seizoensgebonden. Zelf tafelgezeldschaps gebonden.
Frank........

Van wijn houden , als auteur of amateur, debutant of professional, betekent dat je in alle omstandigheden de 'P' van plezier niet uit het oog mag verliezen. Hoe veel vakliteratuur je ook leest, hoeveel domeinen je ook bezoekt, hoeveel je ook afloopt, als de 'P' van plezier wegvalt, hoeft het voor mij niet meer.


Met oprechte dank , Frank , véél succes toegewenst !

22 ste WIJN AANKOOPSGIDS 2010 verkrijgbaar eind oktober in alle boekhandels.

2010 ? In verwachting....
Met onze oprechte dank : geschreven en gesproken pers. Medewerkers lay-out , technische productie, public relations , fotobewerkers, Heer Jeffrey Santy.

* Medewerkers van onze WIJNTON.BE Crew , wijnclubs, leden, handelaars, sponsors, surfers en leden van onze blog.

Fotolabo en bewerking: Pascal Vansteenkiste

Eindproductie en samenstelling : Heer Carl Devriese sept '09 WIJNTON.BE
Met dank aan Monique eindcontrole & nazicht


copyright WIJNTON.BE gedeeltelijke of komplete overname of verspreiding niet toegelaten.


Succes WIJNTON.BE !
Succes voor de 22 ste Aankoopgids Heer Frank !
AMOR VINO BRUSSEL


Succes WIJNTON.BE
Succes met de nieuwe aankoopsgids
KOROVA ROESELARE KAAPSE WIJNEN
Succes WIJNTON.BE
Succes met de 22 ste Gids Frank !
Wijn Cave Entre-deux-Monts Westouter


Succes Wijnton.be
Frank , we sturen ook onze wijnen in volgend jaar Roeselaarse Bier-en Wijnmakersgilde !


Tastend Vlaanderen Wijnfeesten Ardooie


Na de dagtaak, een hemels wijntje, we kiezen zo uit de Aankoopgids van Frank Van Der Auwera !

Wijnton.be succes en dank voor de kennismaking van de Gids van Frank !
Verlangend naar de 22 ste Gids !
Succes Wijnton.be Succes met de 22 ste Gids Frank !
Wijngoed MONTEBERG


Mag ons land Oostenrijk ,een goede vertegenwoordiging hebben , voor de 22 ste Aankoopsgids 'Weinbau Manhart'
Wijnen steeds een ontdekking !
wijnfeesten Ardooie-Koolskamp
Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese