Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De smaak van wijnen

Gepost op 29/10/2011 om 15:10 door Carl in de rubriek algemeen.

Kunnen we, een kleine oefening vragen , om wijnen te ontdekken ? Dikwijls hebben we de neiging te praten over de smaken van de wijnen , deze indrukken krijgen we via de mond , tong - zeg maar smaakpapillen en anderzijds de aroma's door de neusholte. Als we correkt willen zijn , ook de vlijmvliezen , gehemelte , tandvlees en speeksel zijn de echte 'smaakvoelers'. Wijnen degusteren is een prettige fase bij het wijnproeven en laten we er van genieten .Een slokje wijn


Wijnen zijn geen bieren , daarom zijn gepaste glazen reeds belangrijk : neem het vast aan het onderste gedeelte ( het steeltje) aan de voet . Wijnen opwarmen kan helemaal niet de bedoeling zij - wie wil tenslotte een witte, rosé of schuimer met een lauwe smaak ? We zullen zo dadelijk vier basissmaken herkennen : zuur , zoet, zout en bitter - deze liggen verspreid over de tong , daarom goed over de mond te verspreiden. Wijnen kauwen als het ware, en tijdens het bewegen in de mond ' slurpen' we een weinig zuurstof mede . Alle fijne aroma's en smaken willen we toch erkennen. Laat verder een slokje wijn 4 ? 5 seconden ronddraaien in de mond, om vervolgens de afdronk ( lengte van ) . Wil je dit met meerdere wijnen , dan is een stukje brood en uw spuwemmer bijkomende materialen. Succes bij het ontdekken : frisse tonen, zachtheid, bittere en droge stoffen.


Nog een hulpje


Smaakintensiteit : licht - middelmatig -ontwikkeld - vol - diep intens

Structuur Zoet : zeer droog - droog - lichtzoet - zoet - zeer zoet


Structuur Zuur : mager - fris - levendig - soepel - scherp - wrang


Structuur bitter : neutraal - stroef - ruw - astrigent


WIJNTON.BE Mini-curcus

Uw beoordeling

De uiteindelijke balans heeft te maken met de kwaliteit van de wijnen. Is alles in evenwicht ? ( zoet - zuur - bitter) . Zure wijnen zonder fruitigheid is natuurlijk niet goed. D ezachtheid van de tannines , het alcoholgehalte. Hebben jullie ervan genoten , dit moet het uiteindelijk zijn.

Het kan toch lekker zijn


Willen we een witte Rhône eens onderzoeken ?

100 % Marsanne , ( dus een monecépagedruif) uit het dorpje Saint Péray , we nemen een fles uit 2006Oog : heldergeel met grote tranen aan het glas ( alcohon ) of viscositeit = veel alcohol . Spreek nooit van waterrand !

Neus : zowel bij de stilstaande- of mobiele fase (walsen) ontdekken we rijp fruit, mineralen , zoetigheden van gebak.


Mond : krachtige explotie van fruit , boter karamel , fijne zuren , vette mond , en een lange afdronk .

* Wijntje past goed bij kazen.


Contact met Wijnton.be ? Mail ons direct wijnton@hotmail.com


DECA Copyricht WIJNTON.BE Aug 2011


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese