Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Belgische wijnbouw steeds meer in de lift - veel tekorten zelfs voor de consumenten.

Gepost op 10/03/2015 om 20:58 door Carl in de rubriek algemeen.

Wij zijn niet meer het klein landje met kleine wijnbouw. In pakweg een tiental jaren, zijn er zeer veel wijnbedrijven bijgekomen. Hoe komt dit ?

In het Belgisch Staatsblad van 1833 (Koning Leopold 1) stond het volgende :


In 1833 besliste de Belgische Regering om een 'Modelwijngaard' te bekostigen en een verantwoordelijke 'in dienst te nemen' om mensen bij te staan die wijngaarden willen aanleggen en die reeds wijngaarden hebben aangelegd.


Hoe het evolueerde ......

Wijnen blijven een familiaal gastronomie genieten bij alle gezinnen. Niet alleen een restaurant bezoek, acht men het bijna noodzakelijk een wijnkaart na te zien, bij de mondaine keuken koopt men altijd wijnen. In alle winkels, supermarkten is de wijnafdeling een belangrijke plaats geworden. Een Cava en een witte-of rode wijn met een kleine prijsvork komt snel in de caddy terecht. Ongeacht het menu, is het ontkurken en uitschenken een feestgebeuren.

Ook verenigingen kennen succes om hun activiteiten met een 'wijngoed' te activeren. Een fietstocht, een busreis met een bezoek aan een wijndomein is een gegarandeerd succes. De nieuwsgierigheid belonen met een proever, het is een geslaagde afsluiter. Doe dezelfde proef met een museumbezoek, snel gaat men het enthousiasme met het verschil ontdekken.

Reclamefolders, T.V. programma's, de plaatselijke toeristische plaatsen promoten de wijnen.

Van wijnliefhebber naar wijnboer

Het kan echt, via een school (Leuven, Ieper, Kortrijk, Roeselare, Gent, Limburg) enz.., avondlessen bij een Syntra opleiding. Vele clubs bestaan er reeds om zelfs bier, of rabarber- of klein fruitwijn te produceren. In Aveve- of tuincentra's kan men de wijnstokken vinden. Een wijnstok planten in uw eigen tuin, toch wel fascinerend de eerste fruittros te ontdekken. Een beetje geduld is wel aanbevolen. (na 4-6 jaar).

-Wedstrijden onder wijnliefhebbers, kleine wijnboeren, het helpt de hype te promoten.


Wijndomeinen breiden uit

Volgens de lijst van Belgische wijnproducenten van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie telt Limburg momenteel 16 wijnproducenten. Dat die hun mannetje kunnen staan op de Belgische wijnmarkt, blijkt uit de prijzen die onze Limburgse wijndomeinen vorig jaar in de wacht sleepten tijdens de verkiezingen van de beste Belgische wijnen door de Vereniging van Vlaamse Sommeliers. Onder andere Wijndomein Aldeneyck uit Maaseik, Wijndomein Schorpion uit Vliermaal en Wijndomein Hoenshof uit Borgloon werden beloond met een gouden medaille. "De populariteit van de Limburgse wijnen is de laatste jaren enorm gestegen", zegt Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck .


Extra wijnstokken

Er is niet alleen veel interesse om de wijnen te drinken, er zijn ook steeds meer mensen die zich semiprofessioneel met wijnbouw gaan bezighouden. In Vlijtingen bijvoorbeeld werden vorig jaar 4.000 wijnstokken aangeplant en dit jaar komen daar nog eens 5.000 wijnstokken bij. Ook in de Maasvallei zetten enkele wijnbouwers hun eerste stappen, daar wordt op termijn zo'n 15 hectare aan druiven bijgeplant. Johan Jacobs van wijndomein Thilesna uit Dilsen is een van die beginnende wijnboeren. "Momenteel heb ik een kleine halve hectare met mijn eerste wijnstokken, maar de bedoeling is om op termijn uit te breiden naar vijf hectare. De Limburgse wijnboeren die er momenteel al zijn, hebben een goede reputatie opgebouwd en dat trekt anderen enorm aan." Zelf wordt Johan bijgestaan door een ervaren Limburgse wijnbouwer. "Bij mij is dat Karel van Wijndomein Aldeneyck."

Belgische wijnen zijn duur, omdat er te weinig is.

Dit is tegenwoordig een klein probleem voor wijnbouwers die er echt moeten van leven. Te weinig productie om een jaaromzet goed te maken. De algemene onkosten zijn groot, en reken dat ook een tractor die veel energie moet leveren, veel brandstof gaat slikken. Gistingkuipen, toestellen kosten veel geld. Toch zijn er mogelijkheden voor goede kwaliteit te vinden met een aanvaardbare prijsklasse.

Limburgse wijn vanaf 10 euro

Dat de Limburgse wijnen kwaliteitsvol zijn, betekent ook dat ze meer kosten. "Een Belgische wijn kan nooit een wijn zijn die voor vijf euro te vinden is", zegt Geurt van Rennes. "We zitten bijna altijd in een prijscategorie van rond de 10 euro of duurder, simpelweg omdat onze wijnen gewoon zo goed zijn.

Wijndomein Aldeneyck

Pinot Gris Barrique (wit): 16,50 euro/fles

Pinot Noir Barrique (rood): 18,50 euro/fles

Pinot Brut: 16,50 euro

Wijndomein Hoenshof

Chardonnay Barrique (wit): 16 euro/fles

Cuvée Hoenshof (rood): 20 euro/fles

Wijndomein Pietershof

Pinot Blanc (wit): 12,50 euro/fles

Rosé: 11,50 euro/fles

Cremant de Crindael: 17,50 euro/fles

Wijnkasteel Genoels-Elderen

Chardonnay Blauw (wit): 13,50 euro/fles

Pinot Noir Rood: 29,50 euro/fles

Zilveren Parel Brut: 22,50 euro/fles

Rose Parel Brut: 19 euro/fles

Wijndomein Schorpion

Brut Goud: 19,90 euro/fles

Chardonnay 2009 Brut: 25,90 euro/fles

Fibonacci Brut: 38,90 euro/fles


16 wijnproducenten actief, 5 in opbouw


Borgloon

Wijndomein Cohlenberg

VZW Loonse Wijnluyden

Clos D'Opleeuw

Wijndomein Hoenshof

Wijngaard Sassenbroekstraat

Heuvelswijnhuisje

Optimbulles



Heers

Wijndomein Kitsberg



Riemst

Wijnkasteel Genoels-Elderen

Wijndomein Vlijtingen (in 2014 aangeplant)



Voeren

Domein Pietershof

Domein Crutzberg

Wijndomein Zwaeneberg



Herk-De-Stad

Wijndomein De Caybergh



Kortessem

Wijndomein Schorpion



Hamont-Achel

Wijndomein de Oude Hoeve



Maaseik

Wijndomein Aldeneyck



Tongeren

Wijngaard Piringen (in 2014 aangeplant)



Maasmechelen

Wijndomein Palmenhof (wordt dit jaar aangeplant)

Wijndomein Botseberg (wordt dit jaar aangeplant)



Dilsen-Stokkem
Wijndomein Thilesna



Belgian Wines wijnhandel hebben flessen tekort .


De broers Jens en Jonas De Maere, allebei sommelier en tevens de zaakvoerders van Belgian Wines, een Oost-Vlaamse wijnwinkel die zich toespitst op Belgische wijnen, merken dat de populariteit van de Limburgse wijnen enorm is.

"We hebben vrij veel Limburgse wijnen in ons assortiment en we zien dat die producten echt wel in trek zijn", aldus Jonas De Maere. "Als we specifiek naar Limburg kijken, valt op dat de kwaliteit in vergelijking met de andere regio's in België zeer hoog ligt." Om een voorraad Limburgse wijn in te slaan, moet je er dan ook snel bij zijn. "Zeker de frisse, witte wijnen die vroeg gebotteld worden, zijn altijd vrij snel uitverkocht. Het is voor ons dan ook belangrijk dat we een zo groot mogelijk aantal flessen kunnen inkopen zodat we onze klanten toch enkele maanden kunnen bevoorraden."

Toch komt het geregeld voor dat de broers De Maere hun klanten moeten vertellen dat de voorraad op is. "Zo vroeg de sommelier van tweesterrenrestaurant Nuance uit Duffel ons twee weken geleden of we nog aan Pinot Gris van Wijndomein Aldeneyck konden geraken voor bij hun menu. Maar spijtig genoeg hebben we hem moeten teleurstellen want die wijn is op dit moment echt volledig uitverkocht. Het is natuurlijk niet zo plezant om zulke klanten met lege handen terug naar huis te moeten sturen, maar de vraag is groot en het aanbod beperkt, dus valt daar weinig aan te doen."

Ook Heuvelland , Hageland komen wijnen tekort.

De meeste wijndomeinen verkopen ter plaatse, maar ook sommige winkels in de omgeving verkopen eveneens . Dat sommige VVV toeristische burelen ook flessen bezitten, kunnen wij niet afwijzen. Ieder wijnregio in Belgie, houden ook wijnfeesten, zo komt ook een deel bij de consumenten terecht. Er is inderdaad een deel te vinden bij Belgian Wines, maar niet voldoende. Ik denk dat de lezer begrijpt dat productie - verdeling en aanvraag niet voldoende is, dit verschillende factoren kan inhouden. Maar beter vlot verkopen dan vele wijnen en geen cliënten vinden. Eind goed - alles goed. Succes.

De Belgische wijnbouw is een onderdeel van het departement Landbouw & Visserij die ook akkerbouw, tuinbouw (fruit en groenten), bosbouw en sierteelt (ruim genomen van planten, bomen en struiken), en WIJNBOUW inhouden. Er is ook een minister voorzien of Staatssecretaris.


Met dank aan alle medewerkers van het artikel, voor de promotie van Belgische wijnen ! Dank aan wijnliefhebbers die ook blijven degusteren.

DECA Maart 2015






Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese