Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijnton.be spécial KERST- & NAJAARSWENSEN 2010

Gepost op 18/12/2010 om 11:28 door Carl in de rubriek algemeen.

Allerbeste wensen voor een vrolijke kerst & Nieuwjaar!

Wijnton.be team
Kerst & Nieuwjaarsboodschap

WIJNFEESTTIPS

De 3 geboden voor Taster en Proevers

Gebod 1 : Gij zult Glas en Bord op gelijke voet behandelen

Daarom bedoel ik : de smaakintensiteit en structuur van de wijn moet absoluut 'klikken' met die van het hoofdingrediënt op het bord, de bereidingswijze, het sauswerk en/of de garnituur. Want nieks is zo pijnlijk als een heerlijke kreeft ? la nage op het bord te krijgen, maar dan in het gezeldschap van een simplistisch wijntje zonder enig karakter. Of omgekeerd : een schitterende cru die wordt geserveerd bij een sufgebakken fazant. Dus, zeer belangrijk : soort zoekt soort. En wees zeer kieskeurig met té oude crus, die vaak al te versleten zijn om nog te kunnen scoren op tafel.


Gebod 2 : Gij Zult zorgvuldig letten op de schenktemperatuur.

Nog altijd wordt tegen deze basisregel zwaar gezondigd, zeker tijdens de Kerst-en Nieuwjaarsfeesten, wanneer er al wat dieper in het glas wordt gekeken. De ambianse én het tafelgezeldschap zorgen er toch voor dat elke wijn binnen de 10 ? 15 minuten vanzelf is opgewarmd. Daarom serveren we de rode wijnen beter iets kouder dan je misschien gewend bent-met 15 ? 17 ° C worden de meeste wijntypes correkt afgedekt - en de betere witte cru's een fractie warmer. Bij een grotere witte Bourgogne mag dan gerust 10 ? 13 ° C worden. Witte wijn die aan 6 ° C in het glas belandt, is immers vaak aromadood.

Gebod 3 : Gij maakt van Uw feestje geen WIJNDEGUSTATIE

Ik wéét het, eens de eindejaarsfeesten aangebroken willen de gastheren-het zijn inderdaad in 99,99 % 'mannen' - pronken met hun flessen en kan hun gulheid soms niet op. Ze halen bijna hun halve kelder naar boven om te shouwen. Maar bedenk dan het incasseingsvermogen van uw tafelgasten fysiek beperkt is : een aperitief , maximaal 2 witte wijnen en 2 rode wijnen zijn echt wel de limiet, zonder rekening te houden met de desserts en pousse-café . Ik heb al feestjes meegemaakt met en menu van 7 gangen waar in totaal (10) verschillende wijnen werden geschonken , en dat nadat iedereen al gulzig van de meest alcoholvurige coctails & aperitieven had gesnoept. En toen moest men nog in de digistieven vliegen. Voor veel leden van dat bewust gezeldschap is het nieuwe jaar dan ook begonnnen met een kater. Of correkter : een hele kennel katers....

Succes !

Frank Van der Auwera

N.B. Dank U , Heer Frank , voor uw knap schrijfwerk.


DOORLEZERS


Als niets in een teflonpan plakt, hoe zit tefon dan vast aan de pan ? - Waarom heeft een tankstation dat 24 uur open is een slot op de deur ? - Waarom staat er een uiterste verkoopsdatum op een beker zure room ? - Hoe komt de bestuurder van de zoutstrooiwagen op z'n werk ? - Hoe zet men de bordjes met ' Niet op het gras lopen' in de grasperken ? - Hebben analfabeten evenveel plezier aan lettertjes in de soep ? - Als Amerikanen rijst gooien op huwelijken , wat strooien dan de Chinezen ? Hot Dogs ? - Als de meeste auto-ongelukken gebeuren in een straal van vijf kilometer rond de woning, waarom gaat iedereen dan geen tien kilometer verder wonen ? - Hoe merk je dat onzichtbare inkt op is ? - Hoe weet een thermoskan of de drank koud of warm moet blijven. -Als konijnenpootjes geluk brengen, wat gebeurde er dan met dat konijn? - Als de mens afstamt van de apen, waarom zijn er dan nog apen ? - Krijgen de werknemers van Lipton ook koffiepauzes? - Hoe zorgt iemand die rekken verkoopt er voor dat zijn winkel niet leeg lijkt ? - Als een taxi je achteruit rijdend naar huis brengt , moet de chauffeur je dan betalen ? -Waarom bestaat citroenlimonade voor het grootste gedeelte uit kunstmatige middelen en zit er in afwasmiddel echte citroen ? -
Kerst & Nieuwjaarsmenu

Apero : tapas en crustacés

* Muros Antigos Vinho Verde 2009 (wijnhuis Jeuris Roeselare) 7.43 euro
Entree met warm visgerecht
* Bergerac sec Les Tours des Verdots David Fourtout (Vinotheek Roeselare) 11.20 euro

Hoofdgerecht : Lamsvlees met couscous

* Maudes Crianza 2006 Cigales D.O. Bodegas Lescano -Lacalle ( Brugse Wijnkelder) 9.15 euro

Ronny Debaere
(R) WSET ADVANCED CERTIFICATE
Bestuurslid Vereniging SommeliersP.S. Ronny , onze oprechte dank !
Prettige Kerst-en Nieuwjaarswensen
AMOR VINIWijnen uit Heuvelland (W.Vl)
Wijnbouwers uit Heuvelland (Baneberg)Tip en sugestie : Saint Estèphe

Saint Estèphe behoort tot de groep beroemde gemeenten van de Haut Médoc (Bordeaux) , waar de wijnen een bijzondere kracht, en finesse bezitten.
De appellatie ligt in de grote reeks bourgeoiswijnen van de crus. Het bijzondere mogen we zeggen, dat ze helemaal niet zo prijzig zijn. Vlot kan je ze vinden rond 11 euro, en dit is toch schitterend waar we eens een algemene beschrijving bezorgen.

De druivenstokken zijn algemeen met een samenstelling : Cabernet Sauvignon (60 %) , Merlot (35%) en Cabernet Franc (5 %). Meestal gaat men de wijnen rijpen op hout


Culinair:

Een zeer goed stukje wild en eveneens stevig rood vlees.

Kleur :

Karakteristiek mag men verwachten een dieprode kleur met een nuance van rijp fruit.

Geuren:

De flessen Saint Estéphe zal je altijd fruitig vinden , met toetsen van donkere kers en cassis, ook chocolade is een natuurlijke ontdekking, mokka zekerlijk , kruidigheden zijn normaal, rijping op hout is typerend ook dit zal je zo ontdekken.

Smaken:

We ontdekken zelf hoe zacht, licht , romig deze wijnen voorkomen, toetsen van chocolade en natuurlijk de vanille. Soepel , robuust en strak is normaal. Ontdek steeds hun tannines, en bij een jonge fles de zuurheid, dat de wonderbare Saint Estèphe een evenwichtige , afgeronde wijn bezorgt , met smakelijk fruit , krachtig, genoeg gevuld. Voor grote Saint Estéphe's is het belangrijk , de lengte van de afdronk , na te gaan.

Wij wensen jullie een ongelofelijke ontdekking, fijne degustatie !

Winter Pret in Brussel
De Stad Brusssel stelt voor: eregast Marokko

Van 26.11.10 tot 02.01.11

Sint - Kateleineplein

surf als de bliksem naar :

www.visitmorocco.com

Profiteer van de speciale kerstaanbiedingen voor uw vakantie in Marokko . Neem deel aan de grote wedstrijd WINTERPRET in Marokko .
Win uw droomvakantie !


Advertentie medegedeeld


Wijnen COOPMAN Ledegem (W.VL) wensen u allen een vrolijke Kerst- Gelukkig Nieuwjaar 2011. Kom ons vrijblijvend bezoeken.


Uw TOPMASTER Eindredacteur wenst u gezellige feestdagenDe oplossing ?

Op zoektocht naar een goede witte Chardonnay, voor uw feestelijke tafel : vis of kaasdessert ?

Een goede boter Chardonnay, met noten, mineralen, en het wit fruit, om te smullen, kunnen wij zekerlijk aanraden uit de Franse Jura.
Op zoek naar Oostenrijkse wijnen, met een hemels karakter ? Het OOSTENRIJKS WIJNHUIS (Vliersel Antwerpen) zal u de beste mogelijkheden bieden. Alle coordinaten te vinden in de 23 ste WIJNKOOPGIDS. Proficiat met uw eerste drie nominaties Guy en lYDIA ! Succes voor 2011 !
Alles over wijnen

In de oertijd groeiden wijnstokken in het wild. De oorsprong zou duidelijk in Georgië zijn , in Centraal Europa, waar 8000 jaar oude druivenpitten teruggevonden en wijnstok overblijfselen waar met wijn maakte reeds 5000 jaar geleden. De graven van de Farao's in het Oude Egypte waren zelf versierd met decors van wijnstokken . Romeinen hadden zelfs geschriften hoe ze wijn maakten.

* In de 19 de eeuw werden alle wijnstokken op hun eigen wortels geplant, geteisterd door bladluis en ongedierte vond men een oplossing in Noord Amerika , door enting op een Vitis Riparia en Vitis Labrusa met dezelfde 'Vinefera' kenmerken. Heden is de perfectie gevonden , en is de wijnbouw in volle bloei.

Alles over wijnen : een boek van de Veltman uitgevers
Auteur : Christine AustinEn nog verder ...

* Melk op wijn is fenijn, maar wijn op melk is goed voor elk (jacob Cats (1577-1660)

*Men kan wel te veel drinken, doch genoeg drinkt men nooit . Lessing (1729-1781)

*Bordeaux is de drank voor jongens ; port voor mannen, maar wie er naar haakt een held te zijn moet brandewijn drinken ! Samuel Johnson (1709-1784)

*Vrouwen , geld en wijn, hebben hun goede kant en hun fenijn !

*Ondanks het feit dat de mens al voor negentig procent uit water bestaat , zijn de geheelonthouders nog niet tevreden John Kendrick Bangs (1862-1922)

*Wijn is de drank van de Goden, melk de drank van babies, thee de drank van vrouwen en water de drank van dieren.
John Stuart Blackie (1809-1895)

*Elke dag dronken zijn is ook geregeld leven.


*Bij het eerste glas een lam, het tweede een leeuw, bij het derde een zwijn. Talmud

*Door het drinken op elkaars gezondheid bederft men die van zichzelf. Jerome K. Jerome (1859-1927)

*Als de wijn gaat in de man, gaat de wijsheid in de kan. Jacob Cats 1577-1660

*Een gezonde ziel, kan niet leven in een droog lichaam. François Rabelais 1495-1553

*De wijn is een spotter, de sterke drank is woelachtig ; al wie daarin dwaalt, zal niet wijs zijn.

*De wijn maakt mal, maar weert de gal

*Wat mijzelf aangaat: ik kan nieks doen wanneer ik nuchter ben. Martialis (43-104)

*Water, mits mate gedronken, doet niemand kwaad. Mark Twain (1835-1910)


Samenstelling en bewerking : DECA Devriese Carl

Werkten mede : Frank Van der Auwera - Ronny Delbaere - Pascal Vansteenkiste (fotolabo) - Wijnbouwers uit Heuvelland - Groot- en detailhandelaren - Technische ploeg Jeffrey Santy - correktie en decoratie Monique Backers.

Met dank aan Johan Desmet !
Dank aan Nicole en Gilbert (Baneberg)

Werken is een vorm van zenuwachtigheid , graag gedaan

WIJNTON.BE Team Vineuze groeten !


WIJNHUIS Vandenbulcke Roeselare
Merry Christmas and a happy New Year

Joyeux Noël et bonne Année

Frohe Weihnachten und ein GlÛCKLICHES nenes JahrBuone Feste

Season's Greetings

Meilleurs Voeux

Filiz Navidadcopyricht 2010 WIJNTON.BE

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese