Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Prettige Valentijn tasting

Gepost op 11/02/2010 om 19:21 door Carl in de rubriek algemeen.

14 februari Sint Valentijn, wordt algemeen beschouwd als de beschermheilige van geliefden. Men neemt dan ook aan dat er een gedachtenis bestaat ter gedachtenis aan een heilige die grote waarde hechtte aan liefde en romantiek, wisselden vele geliefden op deze dag geschenken en liefdesbrieven met 'Valentijntjes' uit.

Of deze heidense rituelen, Christelijk geloof, laat-middeleeuwse en Renaissance praktijken , 18de of 19e eeuws sentimentalisme en nu reeds 20 ste eeuw commerciële belangen, de oorsprong van deze traditie ligt, is niet duidelijk.Valentinus ( of Valentijn) is een latijnse naam voor 'de krachtige' en een afleiding van de bijnaam van een Oost Romeinse Keizer uit de vierde eeuw, met de latijnse naam 'Valens' betekend : sterk, krachtig en gezond.

Laten we , dan ook alles ernstig nemen , een flesje wijn kan helemaal hierbij niet ontbreken.
En mag dan ook een weerspreuk op deze dag, met enig romantiek betekenen : zonneschijn op St Valentijn, geeft een goede wijn- kan het nog beter ?In het zuiderlijkste district van Bourgondië, is dit enig prachtig in Frankrijk in een Cru wijntje geassembleerd : Saint-Amour. De goede oogstjaren 2008-2007-2006-2005 zorgen dan ook , voor een prima rusttijd, waarbij wij niet geloven dat Wijnton.be tasters dit echt kunnen, en zit ik fout te kunnen mededelen , het Beaujolais Gamay wijntje u een licht fruitig , jong gezeldschap zal bezorgen?
Opsnoepen dan maar ....

Het begint reeds met de kerskleurige tinten, doorzichtig , en mag de fruitigheid van framboos, aarbei uw neus bekoren, ontdek het aangenaam parfum van frorale kruidigheid. Bij een jonge wijn, zal mogelijks grote zuurkracht van primair fruit voortkomen, een oprechte start voor uw grote hobby en leerstof voor sappige zuren. Bitterheid , tannine en mineraliteit van de meestal ' granieten bodem ' zijn eveneens meest voortkomende gegevens.
.

Een gouden raad , is dan ook deze 'finesse' eens licht koel te degusteren.

Een ander idee, is dan wel : Brouilly, Côte-de-Brouilly, Morgon, Chénas, Chiroubles, Fleurie, Juliénas, Moulin ? Vent , Regnie, Cru gemeenten bij Saint-Amour .

Ook Spanje heeft zijn 'San Valentin' Cataluna D.O. Torres , vrij gemakkelijk te vinden bij uw wijnhandelaar of / in uw supermarkt.
Van harte , wensen wij jullie allen een fijne Valentijn tasting ! Laat horen in onze mailbox !

DECA FEB 2010

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese