Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Smaken en geuren in de wijnen

Gepost op 13/11/2012 om 22:04 door Carl in de rubriek algemeen.

We naderen de feestperiode, is het dan niet een gelegenheid om een goed glas wijn te serveren? Aangename drinkwijnen met net iets meer. Fruitigheid : een cru van de Beaujolais reeks : Brouilly, Fleurie, Moulin ? Vent, Saint Amour, Chiroubles bvb - Pinot Noir uit Bourgogne - Italië hebben fruitbommen zoals Dolcetto - Duitsland heeft zijn roodpaarse 'Dornfelder' die zelfs bij gisting fruitaroma's bezorgen om in zwijm te vallen. Oostenrijk heeft een blauwe ras om 'U' tegen te zeggen : Blauer Portugieser, Zuid Afrika heeft zijn kruising 'PINOTAGE' en willen we nog eens rondkijken in Californië : een jonge Zinfandel.

Rood vlees, grillades en gebraden gevogelte. Een visfestijn voorzien? Gegrilde vis met een rodewijnsaus (gebruik bovengaande wijnen met een scheut ervan.

Feesten met een groene den

Er bestaan ook wijnen met een teriair aroma- een moeilijk woord voor eenvoudige hout en balsems (aroma's). Spanje, Italië en mediterrane wijnen die een rijping in houten vaten hebben doorstaan hebben een denaroma. Garnacha en zekerlijk Carinena zijn rassen die dit veelvoudig voortbrengen. Zoethout en kruidenaroma's zijn eveneens kenmerken van deze rassen.

Karamel en chocolade

Oudere wijnen, op hout gerijpt met alcohol leveren secondaire aroma's. Karamel, gebrande rokerige types zijn bvb Madeiras en zoete sherry's. Witte wijnen gerijpt op nieuwe eiken vaten hebben een neiging naar botersnoepjes (Chardonnay), en zoals wiskey is het branden van de vaten de oorzaak van aromatische intensiteit van karamel.

Dessert

Oude rode wijnen en vooral reservawijnen in PORTWIJNEN leveren aroma's van een rokerige reeks met cacao of koffie


November 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese