Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Proeven : Beaujolais - Villages ' La Sarmentelles ' 2011 ************

Gepost op 01/09/2013 om 18:56 door Carl in de rubriek algemeen.

Hoe zit het in Beaujolais? Weten we ook niet, en hiermee bedoelen we dat de nog de fles moeten openen. De zon is van de partij en onze fles komt uit een koele kelder- snel openen en ontdekken (en vooral proeven). Een Beaujolais uit een Cru gemeente is altijd fruitig (neem liefst geen primeur). Een boodschap om het ras 'Gamay' te leren kennen, ze mogen helemaal niet afwijken van andere rassen. Vooruit met de geit ...

Het etiket

Status: Appellation d'Origine Protégée

Jaargang oogst: 2011

Kelder: Mis en bouteille dans la région de production par André Chalandon

Wijnregio : La Chapelle de Guinchay (Fr) 71570

Alcohol : 12 %

Bijzonderheden: Vieilles vignes 2006 en 2009 waren topjaren.

Op verkenning: Op het feest van 'Sarmentelles' (feest van de wijnranken) in Beaujeu, liggen de heuvels van de Beaujolais-Villages. De manuele oogst en traditionele vinificatie van de Gamay (druivenras) is dan achter de rug. Mogelijks nog het vernoemen waard : de wijnregio Beaujeu en Lantigné behoren tot de beste wijngaarden & eveneens zeer goede bewaarwijnen! Van de 10 Cru's is Moulin ? Vent en Chiroubles volgens ons de beste Cru's. Vergeet Saint Amour niet, want dit is ook een Cru van Beaujolais. 38 communes zijn er met een gezamelijke productie van 5185 ha en een productie van 225.025 hl waarvan 99% rood en slechts 1 % rosé. Voor de grondsoorten kunnen we kort zijn: veel zand met kalkkorrels en graniet. (mineraal zeer goed voor druivenstokken). Snoeien : meestal gebruiken ze de GOBELET-methode. Dit zullen we eveneens uitleggen op latere data- dit hebben we aan ons prikbord alvast geplakt.

Tasternota


Kleur: lichte robijnrode doorschijnende (typisch) kleuren die in de richting gaan van rubis en nuances van fuchia-bloemen. De bloeiende plant die rijkelijke bloeien en veel klokjes en moooie geuren bezorgen.
Volle wijnspiegel - kleine glycerinewand (schuin houden) met kleurloze alcohol - fijne tranen aan het glas.Geuren : rokerig (!) bij de stilstaande fase, die na het walsen verdwijnt - lactische verschijnselen waar te nemen - klein rood fruit, rijp fruit van frambozen confituur , aalbes en cassis. (zacht smakende fruitsoorten).

Smaken: een soepele start , intens , confituur van frambozen en wat wij dachten in onze geuren, vooral lactisch met een romige geconcentreerde melk , mooi gecorseerd fruitigheid, harde mineralen (graniet) met krokante tannines. Halflange afdronk met een cassissmaak - nog ongefilderde pulp als extraatje. Fijne zachte zuren , eerder klein van samenstelling. (wat ook veelvuldig voorkomt bij Gamay druivenstokken en sappen is een banaan, hebben we dit keer niet gekregen .)


Score 16,50/20


Kostprijs : 4,99 euro - prijs onbekend na verhoogde taxen van Di Rupo-regering !

Aankoop : Delhaize-group

Culinair: Charcuterie - gevogelte - lichte kazen -ook voor bereiding van een haantje in de wijn !

Andere kelders (in de omgeving) en ons extraatje - nergens elders dan op onze wijnblog te lezen !

La Chapelle-de-Guinchay is eveneens een vreemde naam voor een Franse gemeente en komt eigenlijk van een bedevaarder van vreemde oorsprong. Hij kreeg er een gunst, nadat hij een bezoek bracht aan dit kapelletje en dit aan gans de regio meedeelde. Een kapelletje is veelvuldig te vinden bij de wijnbouwers in gans Europa met Katholieke religies. Dit maakt het allemaal zo mooi midden de wijngaarden. De wijnbouwers onderhouden zit altijd zeer goed . De stilte die er te ontdekken valt en de kaarsjes die soms met een vlammetje bewegen met een windstoot - het is echt bangelijk. Steeds staan er bloemen. Het beeld is gewoonlijk van de Heilige Maagd of van hun patroonheilige en is een kostbaar bezit. De onkosten van onderhoud, delen de woonbouwers jaarlijks. Voor de oogst , na de oogst gaan ze allen met de familie, buren, inwoners en met hun beste 'kostuum' gunsten vragen- of is er feest uit dank voor hun fruitoogst! Hun wimpel of vlag (zie foto bovenaan) is dan mede - de plaatselijke pastoor is er dan ook, en geniet ook mede van een 'heildronk'.

De andere wijnbouwers in de omgeving

Jean-Marc Aujoux (Belle Grace) cuvée terug genaamd naar de 'Maagd' , alsook de wijnbouwer en familie 'Château d' Aleyrac' die zijn wijngaarden bezit in Brouilly (eveneens een Cru van Beaujolais) zijn er ook altijd bij de feestelijkheden aan het kapelletje. Er zijn veelvullige feestjes die er dan uren uitlopen. Of er dan zwarte katers de dag nadien rondlopen , laten wij jullie veronderstellen. Een wijntje degusteren , van hun regio, het maakt het allemaal zo schattig ! Echt eens gaan bekijken of ...het wijntje proeven natuurlijk.

Deca Augustus 2013 eigendomsrechten - verboden voor copy , verspreiding .

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese