Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Een Bio-fles vol onzuiverheden ?

Gepost op 21/09/2013 om 18:11 door Carl in de rubriek algemeen.

Wat een onschuldige meerprijzige aankoop was - we stelden achteraf vast dat we goed zijn beetgenomen ! Is dit Bio ? De fles stond in de schappen van een Delhaize-supermarkt bij de selectie gewone wijnen. Het etiket (vooraan) kon ons boeien : 'Chardonnay' Vin de France en een extra melding 'Best of our Planet'. Twee Ecolabels en een gouden Médaille 2013 rond de hals. Verder keken we niet om, voor de ommezijde van de fles te bekijken. We gaven de fles een koud bad in een ijsemmer.

Voorstelling van de fles (ommezijde etiket)


*Biowijn - Vin Bio - Indication Géographique protégée Pays d' Oc

* Nog een vermelding van een groen Ecolabel en hierbij de tekst : Eu Agriculture OKO-039 L163101 - hetzelfde label als de voorzijde. De andere label kreeg de vermelding 'BIOGARANTIE' Certisys. Nooit van gehoord ...!

De witte fles en de sappen hebben volgens onze volledige nazicht een indrukwekkende 'lastenboek-werkmethode' ondergaan en dit moeten we ook veronderstellen. De labo's ,testen en de formules (zie cijfers en letters) .

***** Contient des sulfites - bevat sulfieten (waw) ! Dat is iets nieuws ! En wie allergisch is tegen sulfieten, en deze Bio-fles koopt, ook degusteerd en er zelfs problemen mee heeft - wat nu ? Een Bio-fles !

*Bottles for : Wines and More bvba 1745 Opwijk Belgium - Controle BE -Bio-01 at D54470 Bernkastel-Kues (Duitsland) DE OKO-o39. Distributed bij Delhaize Group S.A B 1080 Brussels . Een ganse apothekerij vermeldingen en de vele transporten, controles en noem maar op. Vervoer zelfs van Frankrijk naar Duitsland en dan terug naar België.







Eco : fles zonder waarborg (herbruiken) neen ! Voor de glascontainer en wat was ook de voorzijde : best of our Planet !

Kunstkurk(!) geen natuurkurk - zo hard als een been , om de Sommelier-kurkentrekker te breken.

Gouden Médaillé : Ministère de l' Agriculture et de l' Alimentation Paris 2013 . Sommige flessen zijn ook daar geraakt. We vermelden wel, dat deze concours voor ons als de meest vertrouwbare mag beschouwd worden, eveneens 'Concours de Bruxelles'.

Terroir: Niet vermeld ! Intussen hebben we op een folder van delhaize, het terroir gevonden : Lanquedoc ! Hoe is het mogelijk!








Tasternota
Best of our Planet Chardonnay 2012 (Bio)



Kleuren : gougdgeel met groene schitteringen -onvolledige wijnspiegel - dikke kleurloze glastranen. (alcohol)

Geuren: vanille, rijke citrus, groene onrijpe appelen, vegetaal

Smaken: een flinke mond wit klein fruit, vooral groene appels, zuivere selectie , steranijs, citroen (knijp) , groene perzik, zenuwachtige samenstelling van oppermachtige zuren , kleine tannine, lange afdronk ! Flink !

Extra: Zilveren wereldlandkaart 'Aardbol' en de tekst : Best of our Planet , car le vin et un des plus nobles produits de la terre! Bio ( met sulfites) tussen haakjes.

Culinair: Vis, kaas , wit vlees

Score : 14,5/20

Kostprijs 6,95 euro (landwijn)


De Bio-reglementering

De Europese wetgeving is zo verwarrend, dat men jaarlijks moet aanpassen. De richtlijnen voor werkwijze liggen vast in een 'lastenboek', die de wijnbouwer steeds moet kunnen bewijzen van invullingen. Een jaarlijkse fles moet ook steeds achter slot en grendel - de insturingen voor controles doet een speciale organisatie en dit om te laten wettigen.

-Wat vroeger niet mocht, of beter met een minimum aan sulfites , mag nu wel - mits vermelding als men de overschrijding gaat onderhouden (!) . Theoretisch kan het zonder 'sulfites' - maar de hiegiëne (cuves, tonnen, materiaal) en de stopzetting van gisten (zonder) zit dan in de knoei! Reken dan ook voor slechts een klein jaar bewaring. Tot nu toe zijn er geen bewijzen van schadelijkheid voor de gezondheid - waarom maakt men zich druk ? Akkoord er zijn verbruikers die toch allergisch zijn (hoofdpijn) migraine) en allergiën ervan overhouden. Dus beter vermelden : bevat sulfites.






*Men wijst nu ook Europees op het vermelden van : Biologische wijn i.p.v. wijn gemaakt van Biologische geteelde druiven. Dit heeft aan, voor het bestrijden van ziektes met scheikundige producten. Beaudeause pap is ook niet schadelijk (zwavel) - indien men een veiligheidsdatum erop nahoudt. Gaat men dan 'pimpompoentjes'(onzelieveheerbeestjes) en kevers inzetten voor bladluizen ...? Netelsap en allerhande toverheks-drankjes , dit werkt nog gedeeltelijk !

*Europees is het ook verboden voor Bio-wijnbouwers additieven te gebruiken - dit zijn bvb scheikundige producten om het vruchtvlees snel te ontbinden voor het sap. Ook daar zijn problemen mede, niet te doen is : rotting van de druivenmost bij te lange gisting.

*Daarnaast zijn er nog additieven , zoals scheikundige gisten toe te voegen - wilde gisten, om speciale smaken te bekomen bvb cuberdon. Ook al niet voo Bio-wijnboeren , en wie ziet dit ?






Wist U , geachte surfer, dat garnalen, scampies, gambas en gans de familie 10 maal méér sulfietes gevatten dan wijnen algemeen ? En we maken ons onrustig voor wijnen ! Daarbij : Bio-wijnboeren worden telkens controles , bijkomende betalingen voor onderzoeken - ik zou kiezen voor gewoon ! En ja in Frankrijk is het aantal Bio-boeren gestegen van 10-naar 20 % - waarom ? Om een meerprijs te bekomen.


Vanavond op het menu : Tomaat met grijze garnalen.
-Scampisch in de room vers gekookt op de Noordzee met additieven van sulfites ! We gaan ze gaan halen naar Oostende ! En de wijn : een Sauvignon deze keer ! (geen Bio) - met sulfites. Hebben we hoofdpijn daarvan gekregen ? We laten het weten.

Deca eigendomsrecht Sept 2013 !

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese