Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De wijncomsumptie is werelwijd toegenomen . Ons land stabiel , maar China bijna grootste wijnland .

Gepost op 23/04/2016 om 11:20 door Carl in de rubriek algemeen.

Hoe zit het met de wijnconsumptie in de wereld ? Een prangende vraag, die ook alle regerigen en boekhouders ervan goed in het oog houden. In- en uitvoer brengen veel geld in het laadje, zowel Europees of niet Europees.

Voor ons land, is de verkoop van wijnen stabiel gebleven, volgens mijn eerste vaststelling na de zware taxen van de regering Di Rupo die 2 maal in 6 maanden tijd de taxen aanpaste. De huidige regering deed er nog een schep erbij, zodat de vergelijking met Luxemburg 40 % bedragen. Bij de horeca, supermarkten en wijnhandelaars, zijn het aantal kisten per aankoop wel verminderd, maar de Bourgondische stijl blijft behouden. Vooral bij mousserende wijnen is geen daling te merken. De exacte cijfers zijn nog verlopig niet te verkrijgen, maar onze vraag aan groot distributie is onderweg.

De Nederlanders

Nederlanders zijn minder wijn gaan drinken. De Nederlandse wijnconsumptie is in 2015 met 3,3 procent afgenomen ten opzichte van 2014 naar 3,3 miljoen hectoliter, blijkt uit cijfers van de internationale wijnorganisatie OIV.

Nederlanders drinken niet per se meer wijn, maar wel steeds betere wijn. Wijn is terechtgekomen op het lijstje van noodzakelijke boodschappen.

Dat zegt wijnschrijver Harold Hamersma in een interview met NU.nl.

Wijndrinkers zouden steeds meer verlangen naar bredere en bijzondere keuzes. Hamersma vergelijkt het wijngebruik met koffie. 'Vroeger dronken wij gewone koffie, maar tegenwoordig heb je allerlei variaties op het dagelijkse kopje koffie met bijzondere bonen uit de meest verre oorden'.

Supermarkten spelen in op deze trend. Waar een aantal jaren geleden het wijnassortiment van een grote supermarkt nog 'slechts' 500 verschillende soorten wijn in de schappen had staan, zijn er nu al adresjes waar het aanbod 800 stuks omvat.

Champagne

In zijn nieuwe boek De Grote Hamersma 2016 omschrijft hij de ontwikkelingen in de Nederlandse wijncultuur. Zo signaleert de wijnkenner dat Nederlanders steeds vaker champagne drinken. De export van de wijn naar Nederland steeg in het afgelopen jaar met 20 procent, terwijl de wereldwijde export met slechts 0,7 procent toenam.

'De crisis is voorbij dus champagne mag weer. Waar het drankje met bubbels vroeger alleen in de decembermaand werd geschonken, staan de flessen tegenwoordig het hele jaar in de supermarkt', aldus Hamersma. 'In de jaren van de crisis hebben veel mensen geëxperimenteerd met alternatieve bubbels zoals prosecco. Hierdoor is de drempel lager geworden en denken veel mensen 'nu wil ik toch wel even kijken hoe het échte dan smaakt'.

Volgens de schrijver is de populariteit van champagne geen trend maar een opwaartse beweging. 'Hoewel het champagnegebruik volgend jaar niet weer 20 procent zal gaan stijgen, denk ik wel dat champagne populair blijft onder wijnliefhebbers. Ook luxere merken - zoals Ruinart en Moët & Chandon - worden steeds meer verkocht.'

Rosé

De opmars van wijn met bubbels gaat ten koste van roséwijn. 'Deze wijn is op haar weg terug. Prosecco heeft de plek van rosé ingepikt. Het is ook makkelijk, vrolijk en fris maar minder zuur en iets feestelijker.'

Ook biologische natuurwijnen zijn tegenwoordig in trek volgens de wijnkenner. Deze wijnen sluiten goed aan bij de stijgende vraag naar biologische producten. Over 30 jaar is alles biologisch, omdat wij niet anders meer willen.'


Wereldwijd is de wijnconsumptie toegenomen met 0,4 procent.

In Amerika wordt de meeste wijn
gedronken. De Amerikaanse wijnconsumptie bestond in 2015 uit 31 miljoen hectoliter, een stijging van 1 procent ten opzichte van 2014.

Op de tweede plek van de lijst met landen waar de meeste wijn gedronken wordt, staat Frankrijk met 27,2 miljoen hectoliter (een daling van 1,2 procent).

Italië, het land op de derde plek, laat wel een stijging zien in de consumptie. Italianen dronken in 2015 20,5 miljoen hectoliter, een stijging van 0,3 procent. De wijnproductie is in Italië het grootst, met 49,5 miljoen hectoliter. Dat is 12 procent meer dan een jaar eerder. Op de tweede en derde plek zijn Frankrijk en Spanje te vinden.


China komt nu op de proppen en is bijna het grootste wijnland.

Ik schrok mij ook een bult, toen ik de persvoorstelling van het Laatste Nieuws las. Chinezen zijn al met honderden eigenaar van een wijnkasteel in Frankrijk - zelfs beroemde namen. Dit, om maar uitsluitend voor hun investeringen op bankrekening te spijzen - maar leerligen zijn er eveneens op allerhande domeinen en dit dit is voor de knowhow naar hun land over te brengen.

Als alles klopt, is de voorruitgang groot en dreigt China, het grootste wijnland Frankrijk voor bij te steken. De organisatie voor wijnbouw en wijnbereiding, kwam tot de vaststelling dat reeds 830.000 ha is aangeplant met winstokken - 44000 ha méér dan Frankrijk. Op het vlak van financien blijft Frankrijk nog wel de onbetwiste leider. Intussen drinken ook de Chinezen ook steeds meer wijn. In éen jaar tijd steeg het zelf met 3,2 %. Wereldwijd staat het land op de vijfde plaats. De groei van de middenklasse heeft daar alles mede te maken, maar ook het feit dat de Chinezen overtuigd zijn dat rode wijnen gezond zijn. Enkele jaren geleden was de kwaliteit van de wijnen in China erg matig, maar dit gaat in sneltempo aan het veranderen. Toch zijn er al een 17 tal wijnen die in Concours Mondial de Bruxelles terechtkomen en met prijzen naar huis gaan. Verwacht nu niet, de beste wijnen in de restaurants in ons land terug te vinden, daar zijn de vervoerkosten te groot.

Ons land is niet meer het kleinste wijnland, maar tegenover Luxemburg zijn we nog nergens.

Er valt wel positieve signalen te noteren, in ons land. Bijna alle Provincies bezitten wijngronden. Oost-Vlaanderen met Gent, Domein Waes die zeer goede resultaten bezit. Maar ook Antwerpen. (Boechout) West-Vlaanderen met Heuvelland, Brugge. In Wallonië zijn alle Provincies bezet.

Antwerpse wijnbouw

Eind April worden op een veld in Boeckhout zowat 18.000 wijnstokken geplant. Samen met eerder testveld zorgt dat voor de grootste commerciele wijngaard in Antwerpen. In oktober van dit jaar zal de eerste oogst worden binnengehaald om verwerkt te worden in de molen van Boechout. Volgend jaar wordt wellicht de eerste Boechoutse wijn van Domein Oud Conynsbergh verkocht. Succes !


LAATSTE UPDATES PERS

Ons land produceert 1 Miljoen liter wijn.

De productie van Belgische wijn is tussen 2014 en 2015 met meer dan de helft gegroeid. In 2014 werd er in België nog 600.000 liter wijn geproduceerd, in 2015 was dit al meer dan 1 miljoen liter. Zo blijkt uit cijfers van de FOD Economie en het Vlaams departement Landbouw en Visserij, die professor Ghislain Houben (UHasselt) heeft verwerkt, en waarover Het Belang van Limburg vandaag bericht.

'Die groei is het gevolg van een grotere aanplant, maar ook van het goede weer van vorig jaar', zegt Ghislain Houben. In 2014 hadden we in het hele land 175 hectare wijndruiven, in 2015 was dat al 235 hectare. Ter vergelijking: in 2006 had je in heel België amper 75 hectare wijngaard.

Limburg blijft de grootste speler voor kwaliteitswijnen, aldus Eddy Vandenwyngaert van het Kenniscentrum Wijnbouw in Sint-Truiden, die dit jaar nog 35 tot 50 extra hectare wijndruiven verwacht.



DECA April 2016



Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese