Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Vreemde proefnota ? We dachten van wel !

Gepost op 18/06/2012 om 23:02 door Carl in de rubriek algemeen.

Voor het eerst plaatsen we een gedegusteerde proefnota, afkomstig van een wijnfles van een Nederlandse wijnbouwer- werkzaam in Frankrijk. Vanuit zijn Château La Tulipe de la Garde in Bordeaux, produceert hij lekkere, zelfs prijswinnende wijnen. IIja Gort père et fils is er gekend in de omgeving, met een uitzicht voorzien van een lange kronkelende snor onder zijn neus, en zijn wederkerende uitspraken : Rustig An ! Wij kochten deze fles 'Hollands geprijst', voor een prijs van € 3,99 (!) , in een splinternieuwe vestiging van een 'Albert Heijn' supermarkt te Roeselare. Voldoende redenen om een kleurrijke geschilderde ' tulpenfles' (etiket) , te onderzoeken. Exclusief voor WIJNTON.BE : streng en rechtvaardig, komt ook in onze galerij proefnotities (knop) - normaals terug te vinden.


Grand Vin de Bordeaux 2010 La tulipe de la Garde (rood) Merlot - Appellation d' Origine Protégée

* schroefdop * 75 cl * 13,5 % alc. * monocépage Merlot


TASTERNOTAKleur: kersenrood met diepe zwarte reflexen, volle gekleurde wijnspiegel met dikke kleurloze glycerine (alcohol) cirkel - vettige tranenband aan het glas.

Geuren: zowel in de stilstaande -of mobiele fase (walsen),komt hij uitermate rokerig over, parfums van dierlijke en aardse elementen, renaisance, gestoofd zwart fruit, kruidigheden van zwarte peper, bosgeuren van natte bladeren en sprokkelhout. Vrij natuurlijke karakters van Merlot, was er nog een geur te ontdekken van zwarte drop, dan kreeg hij al de punten voor deze hoedanigheid.

Smaken: eerste ontdekking is een mooie korf zwarte bessen, soepelheid - zacht - fijne elegantie, gevolgd door een bittere zwarte pruim en een mokka koffiesmaak , kruidige bosfruit, rokerigheid blijft maar hangen in de mond, krokante tannines. Onrijpe kers, maakt alles goed voor de evenwichtige zuren/fruit. Alcoholgraad niet storend, halflange afdronk.

Besluit: een frisse jonge Merlot onder de schroefdop (!) , hebben we niet gevonden, hij komt werkelijk over, in de rangschikking 'oude wijnen' - dit is natuurlijk lekker voor de liefhebbers. Merlotstokken kunnen nog iets meer - zonnige periodes - en blijft de soepelmaker in Bordeaux, samen met de blends : Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. We moeten rekening houden, met de eenzaamheid van één druif in deze fles. Voor een terug kennismaking met MERLOT , zijn we uiterst tevreden. Proficiat IIja Gort , succes !


SCORE : 15,5/20


Culinair : vleesgerechten, stoofpotjes en kazen.

Mis en bouteille : par EMB 33242A pour earl La Tulipe de la Garde IIja Gort père et fils Bordeaux

Website : www.tulipe.nl

De prijzenkast van de Nederlandse wijnbouwer IIJA GORT

Médaille d' Or

- Concours Ferminalise de Beaune 2009

- Concours Mondial 2007

- Guide Hachette (2 sterren) 2007

Médaille d' Argent

- Concours de Bordeaux 2010

- Concours Mondeal 2010

Médaille Bronze

- Concours Général de Paris 2009

- Vin de première qualité de France Bordeaux


Minpunten van de fles / verdere gegevens :

Etiket voorzijde fles : groene fles met geschilderde kleuren bloementulp , vinden wij zeer mooi en statig - vermeldingen en botteling vinden wij onvoldoende ( zie bovenaan) Geen wijndorp of wijnregio , uitleg van het kasteel, omgeving, staat niet vermeld op de ommezijde van het etiket. Wel de verplichte gegevens van inhoud , alcohol en aanwezigheid van sulfieten. Dit hadden wij graag, erbij gezien. Daarom onze opzoekingen .....

Gevonden : Het domein telt 11 ha , waarvan een productie van 60.000 flessen , meestal aanplantingen Merlotstokken. Argilo-calcaire beheerst de ondergronden in het wijndorp : Saint - Romain - la Virvée ( appellations régionales ) van Bordeaux supérieur, waar het moederbedrijf gelegen is. De hout gelagerde flessen Merlot 2007 halen een kostprijs van 15 ? 23 € -met de vermoedelijke gouden medaille Concours Mondial - de prijs kan ook bepalen : de hoeveelheid bij aankoop. Wij betaalden 3,99 € , niet voor een pallet maar voor 1 fles ( tijdelijke prijs supermarkt Albert Heijn te Roeselare , met 1 € korting !

* Onze gevonden gegevens : SCEA Château de la Garde , rte du Chemin Court 235 , 33240 Saint-Romain-la-Vivrée

Bezoekuren : 9-12 uur & 14 - 17 uur - aankopen mogelijk


DECA copyricht Juni 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese